studmed.dk

Bøger Anatomi Bevægeapparatets anatomi

Bevægeapparatets anatomi http://studmed.dk/media/reviews/photos/thumbnail/300x300s/ec/96/1d/_8762803077-1334217581.jpg Populær

12. April 2012    
 
0.0
 
3.8 (10)
7619   1   0  
Add Media
Write Review

Bog oplysninger

ISBN
9788762803077
Udgave
12
Sidetal
392
Forlaget skriver
Bemærk at cd-rom er erstattet af en hjemmeside med over 60 videoklip fra bevægeapparatet: www.bevaegeapparatet.munksgaarddanmark.dk.

Bevægeapparatets anatomi er en klassiker inden for anatomiske lærebøger. Den 12. udgave er en opdateret udgave suppleret med over 60 optagelser fra bevægeapparatet. Lærebogen kombinerer den grundlæggende anatomi med både forebyggelse, undersøgelse, behandling, træning og genoptræning og er således den moderne lærebog for både læge-, idræts- og fysioterapeutstuderende. Elementer af embryologi, antropologi, sammenlignende anatomi, histologi og mekanisk fysik er medtaget i det omfang, det bidrager til forståelsen af struktur og funktion. På videoklippene er vist røntgenkinematografiske optagelser af de store led, arthropiske optagelser af skuldre og knæ, kliniske undersøgelser og optagelser af biologisk materialers og strukturers mekaniske egenskaber.

Bog oplysninger

Gamle anmeldelser
Susanne skriver
En bog der nok findes på de fleste medicinstuderendes hylder, og det er vel også vel at mærke en af den slags bøger man bare skal igennem hvis man skal op i anatomi I - og det skal man vel hvis man vil videre i dette studium.
Men så derfra og til at bruge ufattelige mængder plads på at beskrive udspring og insertion til samtlige muskler ned i de mindste detajler og underlige afsnit om anatomiske "pionerer" og de forskellige leds funktionalitet ned på matematisk niveau - tja, det er vel nok at skyde forbi målet.
Men en ok basal bog til at erhverve sig den første anatomiske viden.

ETr skriver
Dengang "Bevægeapparatets anatomi" var den første bog man mødte på 1. semester kunne den godt virke temmelig overvældende. Bevægeapparatet gennemgås på klassisk vis hvor hvert afsnit (over- og underekstremitet, ryg og kropsvæg) indledes med en beskrivelse af knoglestrukturerne, herefter klistres musklerne på og til sidst kar og nerver. Hele bogen er præget af et højt detaljeringsniveau; både hvad angår knoglefremspring, omslagsfolder i leddene og forløb og forsyning for kar og nerver. Der er nogle kapitler om funktionel anatomi og biomekanik, der egentlig er ganske relevante for forståelsen af - netop - bevægeapparatets funktion. Beskrivelsen af kraftarme og vægtstangsprincipper kan dog falde noget svær, hvis ikke det er emner der gennemgås i undervisningen.
Som sådan er bogen ikke svær at læse, men den indeholder megen viden og nok også mere anatomi end de fleste senere vil få brug for. Antageligt vil det være lettere at læse anatomi efter "Bevægeapparatets anatomi" hvis det er en bog, man først møder lidt senere på studiet, efter at have udviklet en lidt mere selektiv læseteknik.

Singh skriver
Bogen kan anses for at være obligatorisk til OK-1 på 3. sem. Det kan være overvældende at også skulle igennem denne bog, på et semester som i forvejen er ret presset.
Det gode ved bogen er dens høje detaljiegrad. Den er fuldt pensumdækkende. Jeg var ret glad for afsnittet om biomekanik. Og det skal siges at biomekanik-afsnittet i Bøjsen-Møller er speciel ved at den f.eks. ikke findes i Human anatomi bind 1-3. Hvis man overvejer at læse en anden bog til anatomien, skal man være opmærksom på at få biomekanikken med.

Den høje detaljigrad kan også være en negativ side af bogen. Forfatterens kærlighed for anatomi stråler ud fra hvert enkelt side. Da 3. semester er meget presset, har man glæde af bøger der er simple, pædagogiske, og leverer varen uden for meget udenomssnak. Bøjsen-Møller kommer i sin bog tit med "interessante bemærkelser", som i sig selv er ret interessente, men unødvendige. Endvidere er tegninger ikke særlige gode.

lars folkestad skriver
jammen dette er den eneste anatomi bog jeg kender til, og tror ikke der findes en stud.med. der ikke har læst i den. bogen er en rigtig god bog at starte ud med. til første års prøven altså. den er grundig, overskulig og logisk opbygget. denne bog sammen med et godt makroskopisk atlas er et must.

Doktoren skriver
Denne bog er elendig!

Jeg har både skiftet bekendskab med den som medicinstuderende på første del samt som underviser på både medicinstudiet og fysioterapeutskolen.

1) Bogen er ALT for detaljeret.

2) Der er for FÅ tegninger til at understøtte teksten.

3) De indlendende generelle afsnit er praktisk talt umulige at fatte uden forkundskaber.

4) Der mangler en RØD TRÅD bogen igennem. Fx musklernes beskrivelser svarer ikke overens med skemaet bag i bogen, foruden at nogle gange "glemmer" Bojsen at skrive insertion eller funktion, så man skal bladre frem og tilbage for at finde denne information; utrolig forstyrrende for læserytmen.

5) Bogen savner fra en lægestuderendes synspunkt en læge med KLINISK erfaring, der gennemgår bogen.

2 stjerner ud af 5, og kun fordi der ikke findes så mange danske alternativer.

Diemer skriver
Hmmm. Jeg synes bogen er rigtig god.

Fordele :
Bogen er meget pædagogisk og entusiastisk - så det er, efter min mening, derfor ikke et så stort problem at den er så detaljeret - snarere tvært imod.
Som Singh sagde så er biomekanik en del af pensum på KU 3. sem. (jeg trak et biomekanik-bispørgsmål), og dette emne er ikke dækket i Human Anatomi (FADL).

Hvis man skal finde en negativ side skulle det være det være de mange ,ellers interessante, sidespring som f.ex. Hvordan man steger en engelsk bøf korrekt og tribut til Andreas Vesalius. Men da man bare kan springe disse dele over er det jo ikke et rigtigt minus.

Jeg havde både Bevægeapparatets Anatomi (Munksgaard) og Human Anatomi (FADL) på 3.sem. KU, og hvis jeg kun skulle vælge en lærebog ville det uden tvivl være Bevægeapparatet.

Jensemand skriver
er fuldt ud enig med Doktoren, bogen er ikke ret systematisk i sin udførelse på hverken den ene eller anden måde:

- når fx muskler gennemgåes ser man nogle gange (udemærkede) skemaer der viser muskler origo/insertio, innervation og funktion, og andre gange er alle disse informationer fuldstændig udeladt fra beskrivelsen - hvorefter man må bruge anden litteratur eller skemaet bag i bogen for at se de relavante info

- når man bruger skemaet bag i bogen skulle man tro den var skrevet af en hel anden person - oplysningerne tilsvarer ofte ikke de der er givet i bogen - og andre gange er skemaerne simpelthen helt tomme - det virker som om at Finn fik en god ide med skemaerne - men så pludselig blev træt af at skrive dem - problemet kan fx ses på side 359, hvor der fremkommer to overskrifter til muskelskemaer (mm interspinale og intertransversii) men al informationen i dem er tomme - det er amatøragtigt og grænsende til venstrehåndsarbejde - og lige præcis disse ord er generelt dækkende for hele bogens udførelse

- når muskler, nerver, knogler eller kredsløbet beskrives bruges der ikke konsekvent enten latinske eller danske ord. Ved beskrivelsen af nogle elementer holder Bojsen sig til danske ord (fx hasemuskler eller skambenet) mens han andre steder bruger fordanskede udtryk uden at forklare deres latinske afstamning - det forvirrer ekstremt meget og det må forventes at være ophav til en del forvirring for specielt norske og svenske studerende - jeg ser ingen grund til ikke at holde sig til latin for derved at sikre sig at læseren rent faktisk kan finde de omtalte elementer i anden litteratur (og måske genkende dem når Bojsen senere omtaler deres latinske navne) - og hvis de danske udtryk bruges, så i hvert fald indledningsvis koble dem til de latinske for at sikre læserens forståelse

Jeg vil desuden tilføje at jeg ofte finder Bojsens illustrationer og beskrivelser elendige - fx hans beskrivelse i afsnittet af axillen eller den ret centrale illustration af aponeurosis palmaris (s. 206) - men denne kritik er selvfølgelig mere subjektiv idet andre lige modsat har udtrykt tilfredshed med disse

Men alt i alt synes jeg bogen har et skær over sig af asymmetri - bogen er rigtig detaljeret visse steder og fyldt med (for den nybagte medicinstuderende) ligegyldige kapitler - hvorimod den andre steder bærer præg af bare at skulle være færdig så hurtigt som muligt - og det er sgu for dårligt at helt iøjenfaldende fejl og mangler i muskelskemaet ikke er blevet rettet i 12 udgave! ... det samme gælder Bojsens manglende evne til at gennemgå bevægeapparatet på en måde der efterlader en et indtryk af en sammenhæng i bogen...

I modsætning til doktoren mener jeg dog at bogen er fyldt med gode kliniske eksempler, som kan læses og forstås af de fleste - og som desuden er koblet til det netop læste stof...

Det ændrer dog ikke på at Finn Bojsens Møllers bevægeapparatet definitivt er den dårligste fag-litteraturbog jeg nogensinde har haft fingrene i - jeg havde foretrukket en engelsk bog med bedre illustrationer - men som de fleste nok har måttet sande er det frie bogvalg på medicinstudiet mere utopi end et egentligt alternativ til den opgivede læseplan

1½ ud af 5 stjerner


Læg venligst mærke til at selvom der ikke vises nogen forumkode- eller smileyknapper, er de stadig brugbare

Anja_ skriver
Enig med jensemand. Bogen er ikke konsekvent i oppbygning, har mange mangler og svært varierende beskrivelser. Det jeg finner aller mest irriterende, er at det godt kan stå mye om en spesiell struktur, men den er allikevel ikke merket av på bildene i boken selv om det er mer enn plass nok.

Jeg ser ikke hva som er entusiastisk med denne bok. Jeg er rett sikker på mange kunne på flere gode engelske lærebøger for prisen av denne. Prisen er også en annen irriterende ting ved denne bog.

Johan_dagny skriver
Bogen er sikkert dejlig for alle anatominørder, men personlig synes jeg at da 3.sem KU er så presset så kan man bare ikke få al den information ind i hovedet! Hvilket i og for sig er synd fordi det ville være meget fedt at kunne alt det der... Men som sagt, man skal lære så mange ting, så en bog på lidt lavere niveau synes jeg ville være hænsigtsmæssigt. (kender ingen alternativer dog...?)

Et stort problem med bogen syntes jeg var manglen af billeder til at understøtte teksten. Der er et par tegninger som er ganske udmærkede, men også mange der er elendige. Især irriterende er det når der omtales strukturer i teksten som ikke er udsat på det tilhørende billede! Eller når der henvises til illustration på en anden side, som så ikke findes der...

Men ak ja, denne bog skal alle vel bare igennem på KU...

Kommentarer og anbefalinger Se alle anbefalinger

Gennemsnitskarakter fra: 10 bruger(e)

Gennemsnitskarakter 
 
3.8
Indhold 
 
4.0  (10)
Formidling 
 
2.8  (10)
Dækkende 
 
4.6  (10)
Already have an account? or Create an account
Anbefaling (5 er bedst)
  • Indhold
    Faglighed, objektivitet, anvendelighed
  • Formidling
    Sprog, illustrationer, overskuelighed, flowcharts/tabeller
  • Dækkende
    Hvor dækkende bogen er for fagområdet eller pensum
Pros & Cons
Kommentarer
Du skal indtaste antispamkoden som den står på skærmen.
For det første: Nøj, den er detaljeret og får det hele med! Den er faktisk spændende, lad det være sagt. Og man får det hele med.
Men ingen bog er perfekt.
Det er mig en gåde hvordan man kan skrive en anatomibog med så få illustrationer. Ja, man kan jo slæbe atlasset med sig og sidde og kigge igennem alle detaljer, men en lille flot tegning med de par muskler der nu er der ville være en kæmpe hjælp.
Hvad angår sproget, så kunne det have været meget mere afslappet og pædagogisk i stedet for gennemgående at indeholde tunge ord og sætninger. Faget er i sig selv svært og at skrive om det er sikkert meget sværere, men der er for meget af "forløber distalt, profundt for musklen, lateralt hvor den her afgiver ramus..." og skifter over til at snakke om grenen og så vende tilbage.

Hav et atlas med når du læser den bog.
Gennemsnitskarakter 
 
4.0
Indhold 
 
5.0
Formidling 
 
2.0
Dækkende 
 
5.0

Hvem har taget mine illustrationer?!

For det første: Nøj, den er detaljeret og får det hele med! Den er faktisk spændende, lad det være sagt. Og man får det hele med.
Men ingen bog er perfekt.
Det er mig en gåde hvordan man kan skrive en anatomibog med så få illustrationer. Ja, man kan jo slæbe atlasset med sig og sidde og kigge igennem alle detaljer, men en lille flot tegning med de par muskler der nu er der ville være en kæmpe hjælp.
Hvad angår sproget, så kunne det have været meget mere afslappet og pædagogisk i stedet for gennemgående at indeholde tunge ord og sætninger. Faget er i sig selv svært og at skrive om det er sikkert meget sværere, men der er for meget af "forløber distalt, profundt for musklen, lateralt hvor den her afgiver ramus..." og skifter over til at snakke om grenen og så vende tilbage.

Hav et atlas med når du læser den bog.

Pros & Cons

Pros
Dækkende, her finder du alt
Cons
Why did you do this to me (formidle på den måde)!!
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
Jeg synes bogen var unødvendigt besværlig at læse. For uindviede i anatomien er forklaringer meget besværlige, og tegningerne afklarer ikke super meget.

Jeg fandt bogen ekstremt ubehjælpelig og brugte et hav af tid på at læse om rygraden, og jeg blev aldrig klogere på det fra den bog. Det følte jeg i alt fald ikke.

Jeg har senere købt Gray (Grey?)'s anatomy som er en engelsk anatomi bog, den er meget bedre i mine øjne. Jeg synes bare den er adskillige niveauer over finn bojsens skrammel på enhver måde.
Gennemsnitskarakter 
 
1.7
Indhold 
 
2.0
Formidling 
 
0.5
Dækkende 
 
2.5

Godt hvis du har meget tid at spilde

Jeg synes bogen var unødvendigt besværlig at læse. For uindviede i anatomien er forklaringer meget besværlige, og tegningerne afklarer ikke super meget.

Jeg fandt bogen ekstremt ubehjælpelig og brugte et hav af tid på at læse om rygraden, og jeg blev aldrig klogere på det fra den bog. Det følte jeg i alt fald ikke.

Jeg har senere købt Gray (Grey?)'s anatomy som er en engelsk anatomi bog, den er meget bedre i mine øjne. Jeg synes bare den er adskillige niveauer over finn bojsens skrammel på enhver måde.

Pros & Cons

Pros
Kloge ting
Cons
Besværlig at læse
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
Indhold/Dækkende:
Til anatomiundervisningen på 1. semester AU er dette standardbogen, og der stilles da heller ikke spørgsmål hvortil der ikke findes svar i denne bog. Næsten hver eneste muskel, nerve, knogle og kar gennemgås og værket undlader endda heldigvis nogle af de mere eksotiske detaljer, som hører hjemme i et anatomiatlas.

Men dette bringer mig dog hurtigt til bogens svageste side: Formidlingen er mildest talt skuffende.

- Illustrationer varierer imellem acceptable (de fleste muskler, knogler og ligamenter) til direkte ufortolkelige (håndfladen, inguinalkanalen) og meget midt imellem. Det ville virkelig give et løft at hyre en anden illustratør til at illustrere de mere komplekse opgaver. Det er ikke fordi jeg forventer at bogen komplet kan erstatte et anatomiatlas, men illustrationerne burde i det mindste kompetent kunne demonstrere hvad der skrives.
- Skift imellem dansk og latinsk terminologi bryder fokus. Dette er ikke så slemt som i "Hovedets, halsens og de indre organers anatomi" men er meget udtalt i visse sektioner - f. eks omhandlende rygsøjlen.
- Teksten kan gå ud i evige tangenter hvor man kan vælge imellem at læse to siders ren tekst om arteriers forløb på en ekstremitet.. eller studere et atlas i 10 minutter og så være lige vidt.

Det er ikke for at sige at der ikke findes lyspunkter! Muskelskemaet er dejlig overskueligt og med en simpel medfølgende illustration kunne gøres langt mere funktionel. Innervationsoversigter i starten af hvert kapitel og sektioner med gennemgang af nervernes muskulære grene er ligeledes meget velkomne.

Alt i alt har bogen alt hvad du har brug for at vide om bevægeapparatet.. men jeg ville bare ønske at den prøvede at gøre det hele en smule mere fordøjeligt. Læseren får brug for et anatomiatlas, eller i det mindste en villighed til at søge nettet efter bedre illustrationer.
Gennemsnitskarakter 
 
3.7
Indhold 
 
4.0
Formidling 
 
2.5
Dækkende 
 
4.5

Et nødvendigt onde..

Indhold/Dækkende:
Til anatomiundervisningen på 1. semester AU er dette standardbogen, og der stilles da heller ikke spørgsmål hvortil der ikke findes svar i denne bog. Næsten hver eneste muskel, nerve, knogle og kar gennemgås og værket undlader endda heldigvis nogle af de mere eksotiske detaljer, som hører hjemme i et anatomiatlas.

Men dette bringer mig dog hurtigt til bogens svageste side: Formidlingen er mildest talt skuffende.

- Illustrationer varierer imellem acceptable (de fleste muskler, knogler og ligamenter) til direkte ufortolkelige (håndfladen, inguinalkanalen) og meget midt imellem. Det ville virkelig give et løft at hyre en anden illustratør til at illustrere de mere komplekse opgaver. Det er ikke fordi jeg forventer at bogen komplet kan erstatte et anatomiatlas, men illustrationerne burde i det mindste kompetent kunne demonstrere hvad der skrives.
- Skift imellem dansk og latinsk terminologi bryder fokus. Dette er ikke så slemt som i "Hovedets, halsens og de indre organers anatomi" men er meget udtalt i visse sektioner - f. eks omhandlende rygsøjlen.
- Teksten kan gå ud i evige tangenter hvor man kan vælge imellem at læse to siders ren tekst om arteriers forløb på en ekstremitet.. eller studere et atlas i 10 minutter og så være lige vidt.

Det er ikke for at sige at der ikke findes lyspunkter! Muskelskemaet er dejlig overskueligt og med en simpel medfølgende illustration kunne gøres langt mere funktionel. Innervationsoversigter i starten af hvert kapitel og sektioner med gennemgang af nervernes muskulære grene er ligeledes meget velkomne.

Alt i alt har bogen alt hvad du har brug for at vide om bevægeapparatet.. men jeg ville bare ønske at den prøvede at gøre det hele en smule mere fordøjeligt. Læseren får brug for et anatomiatlas, eller i det mindste en villighed til at søge nettet efter bedre illustrationer.

Pros & Cons

Pros
Pensumdækkende
Cons
Gebrokkent sprog, Dårlige illustrationer, Formidling!
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
"Bevægeapparatets Anatomi" til kursister på Organkursus 1, kan vel på mange måder sidestilles med "Det Gamle Testamente" til jøder - Begge er bøger, der ved første øjenkast umiddelbart virker særdeles uoverskuelige, men så alligevel ikke er så slemme endda!

Der må ikke herske nogen form for tvivl om, at bogen fagligt er utrolig stærk. Min kæphest var blot, at der ofte blev "sprunget" i informationerne; altså noget blev påbegyndt, hvorefter det først blev afsluttet efter et par svinkeærinder eller tre. Personligt savnede jeg, i hvert fald i starten, en form for koncentration af hardcore facts uden for mange omsvøb - noget, der jo er guld værd for en stakkels anatomistuderende.

Efter nogen tid i selskab med "Bevægeapparatets Anatomi" indså jeg, at den på mange måder er som ens bedste ven; Det tager tid at lære hinanden at kende, men når man så gør, ved man præcis, hvad den anden tænker - og så kan man slet ikke undvære hinanden!

"Bevægeapparatets Anatomi" er altså alle pengene værd - specielt fordi den også fungerer som funktionelt opslagsværk på særdeles tilfredsstillende vis.
Gennemsnitskarakter 
 
4.2
Indhold 
 
4.5
Formidling 
 
3.0
Dækkende 
 
5.0

Mastodont makværk med muligheder

"Bevægeapparatets Anatomi" til kursister på Organkursus 1, kan vel på mange måder sidestilles med "Det Gamle Testamente" til jøder - Begge er bøger, der ved første øjenkast umiddelbart virker særdeles uoverskuelige, men så alligevel ikke er så slemme endda!

Der må ikke herske nogen form for tvivl om, at bogen fagligt er utrolig stærk. Min kæphest var blot, at der ofte blev "sprunget" i informationerne; altså noget blev påbegyndt, hvorefter det først blev afsluttet efter et par svinkeærinder eller tre. Personligt savnede jeg, i hvert fald i starten, en form for koncentration af hardcore facts uden for mange omsvøb - noget, der jo er guld værd for en stakkels anatomistuderende.

Efter nogen tid i selskab med "Bevægeapparatets Anatomi" indså jeg, at den på mange måder er som ens bedste ven; Det tager tid at lære hinanden at kende, men når man så gør, ved man præcis, hvad den anden tænker - og så kan man slet ikke undvære hinanden!

"Bevægeapparatets Anatomi" er altså alle pengene værd - specielt fordi den også fungerer som funktionelt opslagsværk på særdeles tilfredsstillende vis.

Pros & Cons

Pros
Fuldt pensumdækkende, udmærket opslagsværk
Cons
Upædagogisk og rodet tekst opbygning
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
Gigantværk på dansk om bevægeapparatet. Sådan kan den ihvertfald føles.

Jeg tilslutter mig de fleste af ovenstående fine vurderinger, men må slå fast, at 1) formidlingen ikke er så ringe, som den gøres til - flere passager er meget velskrevne deres indhold in mente og 2) illustrationerne er rigtig gode, faktisk imponerende letforståelige flere steder.

Vær ikke bleg for at smide nogle kroner efter denne bog - du betaler for ikke at skulle igennem det samme detaljehav på engelsk... Bogen er alligevel en sjat over pensumdækkende, men de første par oversigtskapitler er super, tekstboksene relevante og muskelskemaerne og fremmedordopslaget bagerst er rigtig godt.

Thumbs up - for Finn Bojsen-Møller!

/ Jens Guldborg, 5. sem, SDU
Gennemsnitskarakter 
 
4.2
Indhold 
 
4.5
Formidling 
 
3.5
Dækkende 
 
4.5
Guldborg Anmeldt af Guldborg 30. Juli 2012
#1 Kommentator  -   View all my reviews (30)

En bog man kan lære at elske

Gigantværk på dansk om bevægeapparatet. Sådan kan den ihvertfald føles.

Jeg tilslutter mig de fleste af ovenstående fine vurderinger, men må slå fast, at 1) formidlingen ikke er så ringe, som den gøres til - flere passager er meget velskrevne deres indhold in mente og 2) illustrationerne er rigtig gode, faktisk imponerende letforståelige flere steder.

Vær ikke bleg for at smide nogle kroner efter denne bog - du betaler for ikke at skulle igennem det samme detaljehav på engelsk... Bogen er alligevel en sjat over pensumdækkende, men de første par oversigtskapitler er super, tekstboksene relevante og muskelskemaerne og fremmedordopslaget bagerst er rigtig godt.

Thumbs up - for Finn Bojsen-Møller!

/ Jens Guldborg, 5. sem, SDU

Pros & Cons

Pros
Ekstremt faglig og detaljerig, forholdsvis velskrevet og fordøjelig, gode illustrationer
Cons
Kræver absolut et atlas ved siden af
Synes du denne kommentar fortjener at blive stående? 
 
Se alle anbefalinger
 
Powered by JReviews