Ggode ideer til hvad man kan læse forude?

Hej derude,

Jeg skal starte på KU efter sommer her i 2012. Jeg vil gerne spørge om hvad de erfarne herinde kan anbefale, som man kan læse lidt på i forvejen. Jeg har personlig interesse for fysiologi/anatomi, så jeg har bogen “bevægeapparatets anatomi” hjemme, men den er ret hård at læse i, og som jeg kan se, bliver den først relevant i 3. semester.

Andre bøger i kan anbefale?

Tak. :slight_smile:

Nu er jeg ikke ligefrem erfaren, da jeg også først starter 1. februar.

På pensumlisten i år er opgivet Hole’s essentials of human anatomy and physiology, og som supplerende læsning er opgivet Menneskets Anatomi og Fysiologi. Jeg har ikke fået læst i Hole’s endnu da jeg først har købt den idag, men har læst lidt i Menneskets anatomi og fysiologi. Jeg synes den starter på et lavt niveau, så man sagtens kan følge med uden at have nogen speciel forhåndsviden.

Det er i hvert fald to bøger du kan kigge på, og begge er relevante for dig på 1. semester, medmindre der bliver ændret i studieplanen. :slight_smile:

Vent til du er i gang med studiet med at læse pensum. Læs i stedet bøger som “when the air hits your brain” (vertosick) “hot lights, cold steel” (collins) “complications” (gawande) “better” (gawande) og “the checklist manifesto” (gawande).

Nyd friheden. :slight_smile:

Jeg vil ligesom Struensee råde dig til at holde fri. Læsemængden er stor på medicin, og du får rigeligt at læse i fremtiden. Til den tid vil du nyde når en velfortjent ferie efter eksamen. Desuden vil det at læse inden ikke hjælpe dig synderligt, da det jo er til forelæsning, holdundervisning, læsegruppe og studiesal at du virkelig lærer det du skal kunne.

Det er svært bare at sætte sig ned og læse i BA, og så håbe på at det sætter sig fast, uden at have nogle værktøjer som hjælp.

Modsat mange andre herinde, så syntes jeg bestemt ikke det gør noget at læse lidt relevant materiale inden studiestart, når man nu interesserer sig for emnet. Det kan kun være en fordel og gøre, at man måske kan få en lille fordel når studiet starter og derfor slappe lidt mere af.
Jeg vil ikke anbefale dig at kaste dig ud i de mere hardcore fysiologi bøger og lignende. Men fx start med lettere bøger som “menneskets fysiologi” eller bøger som er på niveau med dette.
Her får du et indblik i hvordan tingene hænger sammen uden, at det er på et højt niveau. Hvis du har interesse for ting som sker på celle niveau, så kan du også begynde at læse “essential biology of the cell”. Denne bliver godt nok brugt på studiet(hvertfald på SDU), men den er efter min mening på et så lavt niveau, at man sagtens kan forstå den uden at skulle til forelæsninger/holdtimer.
Skulle det være inden for genren anatomi, så kunne du jo begynde at læse “human anatomi” bøgerne. Disse er nok lidt svære end de ovenfor nævnte, så du skal nok være villig til at bruge lidt mere tid på det.

Ellers vil jeg bare sige god fornøjelse med læsningen og husk, at du ikke behøver at have læst samtlige bøger inden studiestart, det er okay at have et par stykker til gode :wink:

Jeg ser nu heller ingen problemer i, at læse studierelevant stof inden start. Jeg læser selv meget, og føler at jeg spilder tiden, hvis jeg ikke bruger den konstruktivt. Litteraturen jeg læser er dog også ret forskelligartet, og strækker sig fra Homér og Dante til Heidegger og Sartre og så endelig til det medicinfaglige, nævnligt psykiatri, da netop hjernen og psyken (specielt sammenkoblingen heraf) i høj grad interesserer mig. Sådan som jeg ser det, er både den nævnte filosofiske og medicinfaglige litteratur relevant for mit interesseområde, da det (tildels) er to sider af samme sag. Skønlitteraturen bruger jeg som det afslappende element mellem den faglitterære læsning.

Af medicinfagligt stof har jeg været mere eller mindre igennem bevægeapparatets anatomi, grundbog i psykiatri, klinisk neuropsykiatri og er nu gået igang med neuroanatomien. Af disse har bevægeapparatets anatomi klart været den sværeste at starte med, men det var også ret umiddelbart jeg påbegyndte læsningen af denne. Oplevelsen bliver nok en helt anden, anden gang (når jeg forhåbligvis påbegynder studiet). Når jeg er færdig med neuroanatomien, er planen at købe ‘Histologi’ og starte herpå.

Det er sådan jeg gør. Point being: Find dig godt tilrette i læsningen. Find et emne, der interesserer dig - også selvom det er lidt specialiseret. Mit mål er ikke at have læst og forstå alt inden studiet. Tværtimod er det i højere grad at have set det mest (for mig) relevante før, og derfor forhåbligvis få mere ud af undervisningen. Og så er det jo spændende!

Nu er jeg ikke langt inde i værket, men jeg kan anbefale ‘Væren og intet’ af Sartre. Sammen med ‘Væren og tid’ af Heidegger lader det til at være det største litterære værk i det 20. århundrede.

God læsning :slight_smile:

Hey Crazyguitarman :wink:

starter også til februar, og tænkte på hvor du har pensumlisten fra?

du kan vel ikke poste den?

//thisa

Mange tak for de gode svar, det tager jeg til mig.
Jeg agter dog stadig at læse lidt, ikke så meget at det overbelaster mig, men mere som hygge, og dertil kan jeg umiddelbart fortolke at “menneskets anatomi” er en god bog at begynde med?

[quote=“Alnico” post=80171]Mange tak for de gode svar, det tager jeg til mig.
Jeg agter dog stadig at læse lidt, ikke så meget at det overbelaster mig, men mere som hygge, og dertil kan jeg umiddelbart fortolke at “menneskets anatomi” er en god bog at begynde med?[/quote]

Jeg fik Menneskets Anatomi og Fysiologi i julegave og jeg synes den er genial til hyggelæsning. Jeg forventer også at begynde på studiet til sommer og læser af ren interesse pt. Det vil jeg hellere end at læse ligegyldige dameblade…

Anyway, så er bogen ret let læselig. Jeg har også Human Anatomi-serien og den er ret hardcore, synes jeg. Der er beskrevet det nødvendige, få kliniske eksempler og nichts weiter. Der er ikke meget pædagogisk fyldstof i dem. I Menneskets… er der små spørgsmål til hvert kapitel, som hjælper til at huske stoffet. Nu terper jeg ikke ligefrem, men jeg kan huske det, jeg har læst om at være lang- og nærsynet pga spørgsmålene! Jeg er altså meget begejstret for den bog.

Jeg har i øvrigt også læst Bevægeapparatets Anatomi for flere år siden og holder på, at Menneskets Anatomi og Fysiologi er absolut den bedste til hyggelæsning :slight_smile:

[quote=“Thisa” post=80170]Hey Crazyguitarman :wink:

starter også til februar, og tænkte på hvor du har pensumlisten fra?

du kan vel ikke poste den?

//thisa[/quote]

Ja jeg starter februar, så vidt jeg kan se er første forelæsning 6 februar, men jeg ved ikke om der er noget intro uge inden da, det får man vel af vide på rusturen.

Anyway her er pensumlisten
Det er vel at mærke pensumlisten for KU

Er pt på 5 semester.

Hvis du vil læse forud, så kan du jo gå i gang med Hole’s. Du kommer alligevel til at læse den to gange inden du skal op til eksamen på 1. Anatomi er spændende, men den “nemme” del (Armen og benene), kan du godt lade ligge og begynd på hovedet f.eks ;). Så skal du nok få svedt lidt.

Hvis du absolut vil i gang med læsningen, og ikke vente til at der er behov for det. Så køb The Cell og gå i gang. Eller Geneser.

1 uge bliver med indledning og alt muligt. Man er bare ivrig efter at komme i gang, men det er en meget blid start. Så bare rolig. Du får det hele.

[quote=“Thisa” post=80170]Hey Crazyguitarman :wink:

starter også til februar, og tænkte på hvor du har pensumlisten fra?

du kan vel ikke poste den?

//thisa[/quote]

Thisa,

Pensum på 1semester er:

Hele Hole’s
Hele TPK Kompendium + Samtale med Patienten.
Små 200-300 sider i Mastering Chemistry.

@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).
Derudover er det overkill at starte op på psykiatri og kliniske bøger, da relevansen næsten udelukkende findes på kandidat-delen.

Husk på, at uanset hvor meget I læser forud, så kommer I til at sidde på samme måde som alle andre, når eksamen nærmer sig. Jeg har læst godt, skal til eksamen imorgen, og jeg føler stadig at der er en mia. emner, som jeg kan gå op og dumpe i; der hjælper læsning forud for studiet og eventuelle ud over pensum-gående bøger ikke specielt meget.

Ps: Nyd nu jeres fritid. Når I kommer halvvejs ind på 3. semester, så vil I længes tilbage til den tid, hvor I ikke kunne læse.

[quote=“badooo” post=80192]@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).[/quote]

På AU lægger man hårdt ud: Bevægeapparatets anatomi på 1. semester, uden cellebiologi og histologi først (dog parallelt løb). Senere kobles Indre organer på…

Så det… :wink:

[quote=“Mignon” post=80195][quote=“badooo” post=80192]@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).[/quote]

På AU lægger man hårdt ud: Bevægeapparatets anatomi på 1. semester, uden cellebiologi og histologi først (dog parallelt løb). Senere kobles Indre organer på…

Så det… ;)[/quote]

Jeg har læst fys og der lagde vi også hårdt ud med Bevægeapparatets Anatomi fra dag 1. Og der havde vi altså heller ikke skyggen af forhåndskendskab.

[quote=“Mignon” post=80195][quote=“badooo” post=80192]@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).[/quote]

På AU lægger man hårdt ud: Bevægeapparatets anatomi på 1. semester, uden cellebiologi og histologi først (dog parallelt løb). Senere kobles Indre organer på…

Så det… ;)[/quote]

Tjo, men spørgsmålet var nu henvendt til KU :wink:

[quote=“badooo” post=80198][quote=“Mignon” post=80195][quote=“badooo” post=80192]@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).[/quote]

På AU lægger man hårdt ud: Bevægeapparatets anatomi på 1. semester, uden cellebiologi og histologi først (dog parallelt løb). Senere kobles Indre organer på…

Så det… ;)[/quote]

Tjo, men spørgsmålet var nu henvendt til KU ;)[/quote]

Men mit og Mignons svar gik nok mere på, at man altså godt KAN læse Bev.Ana. uden nødvendigvis at have en masse forhåndskendskab. Kommende KU’er eller ej :slight_smile:

[quote=“Dr.Mom” post=80202][quote=“badooo” post=80198][quote=“Mignon” post=80195][quote=“badooo” post=80192]@Folkens
Det er overkill af den hårde slags, at lægge ud med at læse “Bevægeapparatets anatomi” for at få lidt forhåndsviden. Det er den bog, som 3. semester sidder og terper sig igennem, med forhåbninger om at kunne bestå deres eksamen, og den henvender sig derfor til et niveau, hvor man har lidt kendskab til menneskekroppen i forvejen (for eksempel mht. de forskellige typer væv, forskellen herimellem osv. osv.).[/quote]

På AU lægger man hårdt ud: Bevægeapparatets anatomi på 1. semester, uden cellebiologi og histologi først (dog parallelt løb). Senere kobles Indre organer på…

Så det… ;)[/quote]

Tjo, men spørgsmålet var nu henvendt til KU ;)[/quote]

Men mit og Mignons svar gik nok mere på, at man altså godt KAN læse Bev.Ana. uden nødvendigvis at have en masse forhåndskendskab. Kommende KU’er eller ej :)[/quote]

Men mit svar gik på, om man som kommende stud.med på KU skulle læse forud i Bevægeapparatets anatomi. Dertil må svaret være, at det bør man kun gøre, hvis man kan lide at læse om muskler og nørklede sammensætninger af linjer, for det er ikke fordi man får sindssygt meget ud af det mht. at man først skal igennem et helt år, før man bliver tæsket igennem det. På det tidspunkt er det meste af det finere anatomi nok glemt, og så er man jo lige vidt :wink:

Rent interessemæssigt, så vil jeg også sige at Bevægeapparatets Anatomi er noget ret tørt skidt. Jeg har ikke læst andre bøger om samme emne, men en idé kunne være, at man istedet kiggede på den lidt mere jordnære “Hovedets, halsens og de indre organers anatomi”, som i mine øjne både er langt bedre illustreret (selvom det stadig er noget skidt) + sproget er lidt mere levende.

Åh ja, Bev.Ana er vanvittigt tør! Det var nok heller ikke den, jeg ville starte med som hyggelæsning :wink: