Lægevikar i Norge?

Jeg går og leger med tanken om at tage et vikariat i Norge efter endt KBU og har i den forbindelse en masse overvejelser, som jeg håber nogen af jer med erfaring på dette område, vil kommentere på. Motivationen er dels at få set noget vildt natur og få nogle faglige udfordringer og dels at tjene nogen rigtig gode penge (har fået opbygget en god studiegæld efterhånden grundet et par studieskift:))

  1. Vikarbureau vs. selvarrangeret: Der er en del bureauer der formidler kontakten til de norske kommuner, f.eks. www.nordvik.dk. Er det vejen frem eller kan der være fordele ved at arrangere det selv?

  2. Kun erfaring fra KBU? Er man for grøn i faget hvis man lige er kommet ud af sin KBU og bør man have haft et par post-KBU stillinger først?

  3. Selve opholdet: Hvordan opleves selve opholdet? Jeg kunne forestille mig at hvis man ender nord for polarcirklen i en eller anden lille by ville man blive lidt ensom? Hvad skal man regne med ens forbrug er om måneden (afhængig af levestandard, jeg lever normalt ret spartansk)? Er der mulighed for en lille ferieperiode ved længere ophold (6-12 måneder)? Er der nogen der har erfaringer med at have agtefælle og evt. lille barn med?

  4. Introduktionsstilling: Er der nogen der har erfaringer med at få godkendt længerevarende ophold som intro i almen medicin?

  5. Løn: 100.000-120.000 DKK om måneden beskattet med 40-50% er hvad jeg har hørt og læst om. Holder dette i virkeligheden? Hvad afhænger lønnen af: geografi, antal patienter, arbejdstid, anciennitet?

Jeg sætter pris på alle inputs folk har til dette. Hvis I har andre gode råd eller tips er de selvfølgelig også meget velkomne!

/Esben

1 Synes om

Det er ikke helt så meget guld og grønne skove som det plejede at være - lægedækningen i Norge er blevet bedre på det seneste, men du kan garanteret stadig få nogen vagter i udkantsstrøgene - og det bliver gerne nord for polarcirkelen. Husk nat-kyse, for der er altså lyst om sommeren… og husk at se “Insomnia” først :stuck_out_tongue:

  1. Korte vikariater på en måned fås bedst gennem et vikarbureau, længere vikariater kan det også blive stillet lidt større krav til.
  2. Jeg har egentlig ikke rigtig tiltro til kbu, så min umiddelbare reaktion er at det er svært at være klædt på til at arbejde alene efter kbu. På den anden side så tror jeg du klarer dig godt hvis du har haft en kbu med almen medicin og indre medicin - Du skal bare gøre dig klar til at almenlæger i Norge også er akutlæger med ansvar for al præhospital-behandling og rekvirering af luftambulance, udrykning, triagering, etc., kort sagt håber jeg ikke du bliver køresyg alt for let, for ambulancerne kan hurtigt finde på at hive dig med og opgradere sig selv til lægeambulance. Der er selvfølgelig også lidt kirurgi i almenmedicinen, men jeg tror det går at henvise, selvom du kan føle dig lidt dum hvis du ikke ved hvordan man behandler neglerødder, suprapub. katetre, modermærker og lignende.
  3. Ægtefælle og børn er typisk velkomne, det er langt mere normalt at få kone og barn under studiet i Norge. Ellers kan det ganske rigtigt blive en ensom fornøjelse. Ferie er typisk 5 uger per år, men Norge er generelt et land hvor du aftaler dig til ting fremfor at køre efter centralt bestemte regler.
  4. Ingen anelse, jeg er bange for at der ikke er så meget at hente der.
  5. Der skal du gerne have en specialiststilling, og så tror jeg heller ikke der er så mange kommuner som er så desperate længere. Halvdelen er mere realistisk. Skatteprocenten er dog rigtig nok, men husk at sætte dig ind i reglerne først!!!

Jeg går ud fra at det er almenlæge du vil være (fastlege på norsk), for der er ikke så mange vikariater i sygehusene at få - de er nemlig optaget af ferske norske studenter som venter 6-12 måneder på at få turnus. :ohmy:

  • ellers har jeg flere par tips om hvordan man udfører vikartjenesten bedst mulig for alle parter, skriv en pm hvis du kommer afsted på tur.

Hejsa
Jeg sidder i øjeblikket i vikariat i Norge arrangeret af Nordvik. Jeg synes det har været meget praktisk ikke at skulle stå for så meget af det praktiske selv.

Jeg har selv en turnus på medicinsk, ortopædkirurgisk og almen praksis bag mig og jeg må indrømme at jeg har valgt at deltage i et par følgevagter for at afgøre om jeg synes jeg er kompetent til at have vagt. Jeg har været ude af klinikken i 3 år for at skrive PhD og en del af det akutte ligger lidt langt væk synes jeg.

Det jeg har fået at vide er at ved akutte livstruende tilstande skal der en læge med ambulancen og det vil i så fald blive mig hvis jeg har vagten. Det jeg skal i ambulancen er at ordinere medicin etc - altså gøre ting som paramedicinerne ikke har lov til at gøre.

Da jeg er et sted hvor sygehuset ligger uder 2 minutter fra lægehuset og selve lægevagten afvikles fra sygehuset skulle der ikke være så meget akut i vagterne, da det går direkte til sygehuset. Så alt efter hvor du kommer hen vil det formodentlig variere meget. Nogle steder vil du formodentlig skulle kunne intubere, behandle hjertestop selv og generelt kunne fungere som akut mediciner.

Om man er parat til det efter en KBU tror jeg helt afhænger af hvem man er. Du kan høre at jeg ikke nødvendigvis føler mig klar til det efter en turnus.

Hvis man er glad for akut medicin og føler sig tryg ved det og synes at man har fuldstændig styr på det så tror jeg ikke man får nogen problemer hverken som KBU eller turnuslæge. Men hvis man ikke er helt sikker på at kunne håndtere det akutte skal man nok overveje om man vil deltage i vagten.

Jeg ved godt at emnet er lidt gammelt men synes alligevel at jeg vil komme med et lille pip mere i forhold til det at arbejde som vikar.

Jeg har været af sted som vikar i både Norge og Sverige og tænkte at jeg ville komme med lidt info omkring vikariaterne i Sverige.

I Sverige arbejder man på en såkaldt vårdcentral / hälsocentral som er et stort lægehus med tilhørende jordemoder, børne/unge central, af og til psykolog/psykiater og laboratorium. Vikariaterne er som regel vagtfri men man kan anføre at man vil have vagter og så få det. Man arbejder fra 8-16.30 fast, har 15-20 min per patient, selvfølgelig længere tid hvis det er samtaler eller noget man ved der tager tid.

Det er fast løn som for mit vedkommende svarer til det jeg tjente i Norge. For dem som tager mange vagter i Norge er det formodentlig lidt mindre.

Det vikarbureau jeg har været af sted med har ordnet alt og jeg mener alt. Et par dage inden jeg skal afsted får jeg at vide hvor jeg skal bo (som oftest et hotel - ikke noget fancy men helt fint - der er som oftest morgenmad med i prisen), hvordan jeg lettest kommer til vårdcentralen med bus (man bor som regel max 30 min derfra med offentlige transportmidler).

Selve arbejdet på vårdcentralen er meget som det man kender fra DK. Der kommer ligesom man kender det fra Norge småskader ind, men det er ikke sådan at alt skal vurderes af den praktiserende læge førend det ryger ind til forvagten på sygehuset.

Så hvis man skal ridse de vigtigste plusser op for Sverige i fh t Norge:

  • god fast løn
  • intet administrativt bøvl

Største ulempe er nok at man helst skal kunne tale lidt svensk.

Jeg svarer også på dette gamle emne i fald andre interesserede falder over det…

  1. Det er selvfølgelig nemmest at tage af sted med et bureau. Pas dog på, at det ikke koster dig for mange penge. Nordvik tager et højt gebyr og har rigtig dårligt ry både hos mange kommuner og mange vikarer fordi han lover ting, som er usande. Har masser af konkrete eksempler. Medflex arrangerer lige nu gratis vikariater og er super behjælpelige med alt praktisk inklusive skatteforhold. Samtidig er de meget nemme at få fat i telefonisk og helt åbne omkring alle forhold, hvilket ikke er gældende hos Nordvik. Hos Nordvik skal du også skrive kontrakt på, at du ikke må arbejde i Norge de næste 2 år uden om deres bureau.
    Hvis du vil prøve at arrangere selv, så læs vejledningen på min blog:
    http://laegevikarinorge.blogspot.dk/

  2. Jeg var i Norge i 6 mdr lige efter KBU, og det gik helt fint synes jeg. Havde været optimalt om jeg havde haft noget skadestueerfaring også, men hvis man er frisk på at kaste sig ud i det, så går det helt fint. Lægekontorerne fungerer mange steder lidt som skadestuer, fordi der er så langt til hospitalerne. Samtidig har de ikke åbne skadestuer, så du visiterer til skadestuen som vagtlæge, og det giver rigtig god erfaring. Jeg var ret nervøs over at være så uerfaren, men det gik helt fint. De rigtig akutte ting bliver kørt direkte på hospital eller hentet i helikopter, så det er egentlig ikke meget du ser til det. Du skal måske yde bedst mulig hjælp indtil assistancen kommer, men det kan du jo også godt efter nylig eksamen. Mine primære livlinier var lægehåndbogen.dk og bagvagterne på det lokale sygehus, som vist endte med at kende mig ret godt allesammen;-)

  3. Vi boede i en lille by med 5000 indbyggere og blev taget utrolig godt imod. Vi skulle også være der noget tid, og så håber de nok, at man bliver hængende. Jeg havde mand og barn med, og de havde en herlig ferietid med at gå på fjelde. Du skal bare bede kommunen om at finde en passende bolig til jer. Vi fik lidt privat kontakt til nogen af de lokale, ellers var det helt sikkert blevet for ensomt. Vi havde et meget højt forbrug, købte det mad vi havde lyst til, udstyr til vandring, fiskeri osv. Og vi brugte omkring 30.000 om måneden, men selvfølgelig kan langt mindre gøre det. Men det er smadderdyrt, specielt maden.
    Selvfølgelig kan du få ferie, hvis du skal være der i længere tid! Du skal have samme forhold som alle andre. Kender en, der havde et 3 mdrs vikariat og fik forhandlet, at de skulle betale en tur til Danmark for ham halvvejs:-)

  4. Du kan sagtens få opholdet godkendt som intro, sæt dig ind i hvilke mål der skal opfyldes hjemmefra, så du har de rigtige papirer med og får det udfyldt før du rejser. Du skal have en vejleder, som skal godkende at du har gennemgået læringsmålene inden for de 7 lægeroller, det skal også godkendes på nettet på logbogen. De kan godt få oprettet en bruger fra Norge, skal bare ringe til dem. Herefter mangler du bare de obligatoriske kurser, dem kan du tage, når du kommer hjem.
    Jeg havde absolut ikke så god supervision som krævet men er overbevist om at jeg alt i alt har lært 10 gange mere, end jeg ville have gjort på en intro i DK. Jeg havde 44 selvstændige lægevagter, det er altså noget der rykker.

  5. Løn. 25-30.000 om ugen er helt realistisk. Ofte arbejder man som selvstændig næringsdrivende, hvilket jeg vil anbefale. Dit basishonorar for patienterne på din liste får kommunen, til gengæld har du gratis lokaler, sygeplejesker, sekretær og en del materiale mm. Jeg tjente ca 130.000 om måneden med daglig arbejdstid 9-16 samt 2 ugentlige vagter. Så havde også masser af fritid. Men få en revisor! Fortrød så meget, at jeg ikke fik det, tror det kunne have sparet mig en del penge og syntes det var ret bøvlet at få styr på selvangivelsen bagefter. Tag kontakt til revisor før afrejse, så du ved hvilke papirer de skal bruge.
    Det er også en mulighed at få fast løn fra kommunen, men de vil så nok prøve at få dig noget længere ned i løn, måske 70-80.000. Til gengæld er der så ikke noget stress, og du mister ikke penge, hvis du får en sygedag. Der er også et fradrag for udenlandsk arbejdstager på 10 pct, som kun kan bruges på den faste kommunale løn (revisor!).
    Når du arbejder som provisionslønnet tjener du penge per patient som herhjemme. Jeg havde 20 min per patient, så det var ikke fordi jeg knoklede specielt hurtigt. Sæt dig hurtigt ind i taksterne, så du finder ud af, hvad der giver tillæg, fx at suturere, sætte steroidsprøjter på sener mm. Nogle steder kræver de, at du har en ugentlig dag på helsestationen fx med børneundersøgelser eller på plejehjemmet, hvor du går en slags “stuegang”. Det er timelønnet og efter anciennitet, så det er måske en 3-400 kr i timen og altså ret lavt ift hvad du kan tjene på kontoret med alm patientkontakt.

Held og lykke til alle, der har mod på det, der venter store oplevelser!

2 Synes om

Jeg arbejder i en lille kommune20km nord for Lillehammer for tiden, og hvis der er nogen interesserede, så kan der sikkert godt være et vikariat i ca. april-august.

Fast løn eller selvstændig næringsdrivende skulle begge være mulige alt efter smag og behag (det som står ovenfor er helt rigtigt, du tjener mere som selvstændig, men så står du altså også selv for at drive pengene ind, og revisor er helt kritisk. Det er det vist ikke hvis det er fastlønnet). Kommunen hjælper med at finde en bolig.

Skriv en pm hvis der er interesse, jeg lover ingenting, men muligheden skulle i hvert fald foreligge.

Tak for alle jeres meget brugbare input!

Det er godt at høre der mange muligheder både hvad angår opholdets længde, vagter vs. vagtfrihed, indkvartering osv.

Det jeg er mest nervøs for er at stå med en hyperakut situation helt alene i en eller anden fjordby. Men det er de fleste nok når de endnu ikke har haft akut patient på 12. sem :slight_smile:

Det kan jeg sagtens forstå, og det var jeg også ved at dø af skræk over. Men husk på, at du næsten ikke kan gøre noget galt. Hvis der er hjertestop, giver du hjertemassage, det kan du sagtens finde ud af. Ved akut blødning lægger du kompression. Ved hoved/nakke-traume, stabiliser hovedet. Hvis du bare terper din ABCDE før du skal af sted, går det med garanti godt.

Jeg har været med på et par ture til mulige AMI’er. Ambulancepersonalet tager EKG, så skal du kigge på det og sige om du mener, at der er stemi eller ej. Hvis du mener at der er stemi, skal du bare give ordren til “pakken”, så giver de al medicinen, du skal ikke engang kunne doser eller noget, de er top professionelle og selvstændige. Hvis der er signaldækning, er det også muligt at sende EKG’et til nærmeste hjerteafdeling, hvor bagvagten kan hjælpe med at give råd. Jeg har dog prøvet at stå uden signal, så må man evt bare beskrive ekg’et per telefon:-) Men hvis man er i tvivl, så får de bare pakken, for der er større chance for, at det er livreddende, end at de får bivirkniner (blødning), selvom det viser sig, at der ikke var stemi…

Som sagt er det faktisk sjældent, at du står i de situationer, fordi ambulancepersonale vurderer, at det skal direkte på sygehus og det vil være spild af tid at vente på at få dig med. Der kan dog være sjældne situationer, hvor du fx ikke bor i en by med sygehus, at de vil have dig med i ambulancen. Og der kan det ske, at de vil have at du skal kunne intubere! Der er jo utrolig lille risiko for, at det sker, men man må være forberedt på det. Så - sig til stedet du skal hen, at du ikke kan intubere, eller få det lært først. Måske vil en venlig anæstesilæge i dk tage dig med som føl en dags tid eller to?

Når nu, du har lysten, så spring ud i det. Du får de fedeste oplevelser både med dit fag og med den norske natur. Man føler sig SÅ meget som “rigtig læge” deroppe og får virkelig hurtigt hår på brystet, det er fedt. At man så også kan få en lille opsparing med hjem er jo bare kæmpe bonus.

Som andre skriver så er alle nervøse for ikke at slå til i en akut situation.

Men hvis du er meget nervøs og det ligesom er det der afholder dig fra at tage af sted, så er Sverige altså værd at overveje i stedet. Der kommer du ikke ud i de samme ekstremer som i Norge.

Når først man står i en ekstrem situation i Norge, så nytter det ikke at gå i baglås. Og jeg vil ærligt indrømme at jeg blev kastet ud i nogle situationer hvor jeg så inderligt kunne have ønsket mig en anden læge til at bakke mig op.

  1. Det er min vurdering, såfremt der er tale om et i Danmark indgået ansættelsesforhold, at den omtalte konkurrenceklausul er alt for vidtgående både i henseende til geografi og i henseende til åremål til, at den vil kunne accepteres efter dansk funktionærret. I dansk funktionærret anerkendes, at man kan påtage sig en konkurrenceklausul, der dog skal være geografisk afgrænset og tillige begrænset i åremål. Dette under hensyntagen til, at der skal finde en afvejning sted mellem arbejdstagers interesse i at kunne påtage sig andet arbejde og arbejdsgivers interesse i at kunne beskytte sig mod urimelig konkurrence. Under forudsætning af, at der er tale om dansk ansættelsesforhold, er det derfor min opfattelse, at konkurrenceklausulen er for vidtgående. Det er ikke rimligt, at lægen skal betale et gebyr til vagtbureauet. Jeg ved af personlige erfaringer, at vikarbureauet Nordic Medicare ikke har sådant et gebyr.
  2. Hos Nordic Medicare får vi altid arrangeret de boligforhold der er mest ideelle for den enkelte læge i form, af hytte, lejlighed eller hotel så vi sikrer os, at vores familieliv også fungerer uden for normal arbejdstid.
  3. Nordic Medciare bidrager med oplysninger om mulighederne for godkendelse af vikartiden som et led i dit videre uddannelsesforløb.
  4. Når du arbejder i Norge kan du ved det helt rigtige vikariat tjene ganske mange penge og specielt, hvis du er speciallæge. Som det fremgår af Edisons indlæg har hun tjent ca. 130.000 kr. om måneden, hvilket er ganske flot og kunne som fastlønnet have tjent 70 – 80.000 Kr. per måned. Jeg har fra kollegaer ofte hørt, at selv om man er provisionslønnet kan man være uheldig og komme hjem med langt færre penge, hvis man ikke får tilbudt det helt rigtige vikariat. Gennem Nordic Medicare kan man i Sverige uanset antallet af patienter per uge tjene ca. 90.000 DKK per uge med tillæg for de vagter man kan blive tilbudt.

Jeg er stor tilhænger af at arbejde for Nordic Medicare, som altid og jeg mener virklig altid har levet op til mine forventninger til det perfekte lægevikariat.

Jeg ønsker dig held og lykke med at finde dét vikariat, som passer bedst til dig og dine behov!
Jeg har vedhæftet et link, som jeg brugte dengang jeg tog kontakt til min arbejdsgiver.

og hermed gode hjemmesider, hvor du kan læse om andre lægers erfaring og oplevelser med at arbejde som lægevikar.
http://www.lægevikarjob.dk/

http://www.lægevikar-job.dk/

Du mener 90.000 pr måned og ikke uge oder was?

Ellers må jeg se at blive færdig med studiet og få pakket tasken :slight_smile:

Transmedica-NordVik/Mikael Palm lover en masse ved første kontakt, men holder ikke aftaler og lover mere end han kan holde, særligt om vagter og aflønning. Når man kommer frem til kommunen passer mange af aftalerne omkring boligforhold, antal vagter og type af vagter ikke. Det er min oplevelse. Da jeg konfronterede bureauet på en høflig måde med disse aftalebrud, agerede Mikael Palm særdeles uprofessionelt overfor mig og var truende. Se i øvrigt en tråd på Yngre Lægers side hvor der er dokumentation og andres oplevelser med dem.

1 Synes om