Neuroanatomi - Carsten Reidies Bjarkam

Neuroanatomi - Carsten Reidies Bjarkam

anmeldelse i ugeskriftet: http://www.ugeskriftet.dk/2005/0305/VP-html/VP45984.htm

248 sider
Udg. år 2004

  1. udgave
    ISBN 87-628-0495-2

Link til bog hos forlag: http://www.munksgaarddanmark.dk/datterf … 628-0495-2

Forlaget skriver:

[quote]Bogen introducerer menneskets neuroanatomi på et niveau som svarer til eksamen i neuroanatomi ved medicinstudiet.
Faget volder, på grund af sin kompleksitet og egenartede nomenklatur, ofte indlæringsmæssige problemer. Denne bog giver pga. sin enkelhed førstegangslæseren mulighed for at forstå nervesystemet som et sammenhængende hele på det anatomiske og funktionelle plan. Materialet er udvalgt på baggrund af den kliniske anvendelighed af stoffet, og der er i samtlige kapitler lagt vægt på relevante kliniske problemstillinger.
Bogen består af 3 dele. Første del giver en generel oversigt over nervesystemets opbygning, celler, funktion og udvikling. Anden del er de mere specialiserede kapitler, som beskriver nervesystemets strukturelle opbygning, og sidste del omhandler de strukturelle komponenters funktionelle samspil i overordnede sensoriske, motoriske, autonome og limbiske systemer.
Bogen er rigt illustreret med en skematiske, pædagogiske stregtegninger og kliniske fotos. [/quote]

Jeg kan tale ud fra pensum på Århus universitet (der er Brodals sentralnervesystemet)

Denne bog er kort men giver et rimeligt godt overblik over det vigtigste i neuroanatomi og kan absolut anbefales.

Dens problem er, at den ikke dækker hele pensum og jeg var til tider nødt til at slå op i sentralnervesystemet (hvor informationerne står hist og her) for at finde uddybende oplysninger især om descenderende baner, retikulærsubstansen og hvilke lag af cortex cerebri, der sender/modtager forskellige fibre fra forskellige steder.

men hvis man bare vil have 8 er den absolut god nok og dejlig enkel!

Denne bog er super pædagogisk i både tekst og tegninger og har desuden en masse gode oversigter. Alt i alt er den meget nem at gå til og samtidig er niveauet fuldt pensumdækkende ved KU.

Dette er bestemt neuroanatomibogEN til 3.sem KU.

Ja, i starten var jeg også skeptisk ang. denne bog, og jeg endte med at lære to ting Brodals bog, det var vist noget ang. nogle descenderende baner i medulla spinalis, hvilket jeg nok slet ikke ville blive spurgt om til eksamen, og jeg er alligevel lige endt med et 13 tal, så det må jo betyde at man saktens kan klare sig med denne bog. Jeg var lykkelig for denne bog, som jeg absolut føler er lavet for at gøre det hele nemmere for os elever. Dens indhold matcher meget godt den tid, som studiet har afsat til at lære os om neuroanatomi. Man kan jo bare ikke lære alt!

Jeg læste pensum i Neuro efter Brodahls bog een gang (tog en krig) og læste derefter denne bog omkring 5 gange - hvilket tog omkring den samme tid som 1 gennemlæsning af brodahl (det neuroanatomiske aspekt i den) - jeg er helt vild med bogen. Der er ingen udenomstale,

Bjarkham er konstant meget konkret , og formår bl.a. at gennemgå pensum for det motoriske system på det der tilsvarer 5 A3 sider (sider der er ca. kvart så store som Brodahls) - uden dette egentlig er svært at forstå hvis man læser siderne grundigt

Bogen er simpelthen guld værd til den makro-anatomi overbebyrdede studerende der bare gerne vil komme hurtigt videre fra neuroanatomi, der er ikke al den udenomtale som Brodahl tilbyder, og som pensum egentlig heller ikke kræver når det kommer til stykket, det eneste jeg egentlig savnede i bogen var en beskrivelse af lugtesansen (som jeg uheldigvis blev eksamineret i)

Alt i alt kan jeg fuldt ud anbefale Bjarkhams bog, den er godt skrevet, meget eksamensorienteret, let forståelig, godt komprimeret og giver et godt overblik, den er nok til gengæld for kort for den neuro-anatomi interesserede studerende - en bonus er for øvrigt at den er på Dansk i modsætning til Brodahls “Sentralsnervesystemet”

4½ ud af 5 stjerner herfra

God bog. Enkelt sprog og illustrative figurer. De kliniske noter i slutten av hvert kapittel er også spennende og gode. En fordel er også at den er såpass lille at man rekker flere gennemlæsninger (også på KUs 3.sem :slight_smile: )

Jeg læste både i Bjarkam og Moos-Møller på kurset og fandt helt sikkert at Bjarkam er den bedste.

Den er mindre detaljeret end Moos-Møller, men den er opgivet som anbefalet læsning, om man kan altså sagtens få topkarakter ved læsning af denne. Det er ikke et krav med f.eks. de ekstra opdelinger af hjernestammekerner, som Moos-Møller har.

Dens to svagheder er 1) at den mangler et særskilt kapitel til ledningsbaner, der på KU er et selvstændigt eksamensspørgsmål. Men eftersom dette bliver gennemgået både i neurofys til SAU-undervisningen og til en glimrende forelæsning, er det ikke nødvendigt - og man kan jo læse det i Moos-Møller på biblioteket. 2) dens illustrationer består kun af tre farver, og nogen af dem er mere forvirrende end forklarende. Dog mener jeg stadig den er bedre deri end Moos-Møller, som f.eks. har mikroskopi-snit af medulla spinalis i modsætning til de tegninger, man finder i Bjarkam.

Den har altså nogle problemer, men er klart den bedste af de to, jeg har læst til kurset i neuroanatomi på KU

Karakter 4/5

Fantastisk informativ bog. Short and sweet. Der er ingen grund til at slås med Sentralnervesystemet. Bliv endelig ved med at købe den så vi kan finansiere Carstens Jaguar. Og så er han i øvrigt en drøm af en forelæser, mens Morten Skovgaard…ja okay, han kan godt lide at høre sig selv tale. Hvad der kommer ud af munden på ham tager han vist ikke så tungt.