Akut medicin og Pædiatri

Hej alle.

Helt ny på Studmed.dk (havde egentlig en profil på det gamle Studmed.dk, men den var ikke aktiv længere). Fedt at se at siden stadigvæk er i live, og at nye og kommende medicinstuderende har et sted at stille spørgsmål, søge information, og diskutere små og store ting…

Jeg selv er p.t. i USA, hvor jeg er i gang med min hoveduddannelse (residency) i Pædiatri. Jeg er i gang med at overveje hvilket sub-speciale jeg vil vælge, og har i den forbindelse et spørgsmål som jeg håber en af jer kan besvare.

Jeg synes at Akut Medicin er yderst spændende og udfordrende, og et speciale med stort udviklingspotentiale. Jeg ved at der nu findes et Akut Medicin speciale i Danmark hvor man søger ind efter man har opnået speciallæge-anerkendelse i et speciale. Mit spørgsmål er om man kan søge akut medicin efter speciallæge-uddannelse i Pædiatri? Jeg har kigget lidt på DASEMs hjemmeside, men kunne ikke finde specifik information vedrørende Pædiatri som adgangsspeciale.

Jeg synes det ville give god mening at bemande akutafdelinger og skadestuer med læger der er specialiseret i akut medicin, inklusive læger fra Pædiatrien. Men det er måske ikke tilfældet.

Håber at en af jer kan bidrage med lidt information…

Der er endnu ikke oprettet et decideret “emergency medicine / akutmedicin” speciale i Danmark. Alt hvad der er at finde i øjeblikket er fagkurser med 2 års varighed, der kun er udbudt i region Midtjylland og Nordjylland. Der lader dog til at være forandring på vej til at (kurserne) lanceres på nationalt plan.

Der lader ikke til at være begrænsninger for dit specialt eller din nuværende arbejdsplads’ lokation, men læger fra de udbydende regioner foretrækkes ifølge opslaget herunder.

Lidt links:

http://www.akutmedicin.org - interesseorganisation for oprettelsen af specialet, har du vist set
http://sofas.dk/ - studenterversionen
Plan2learn - Udbud af kurserne, her nævnes regionelle krav til optagelse

Selvom at der er meget tale om at oprette det egentlige speciale i Danmark er det svært at sige hvornår og om det med sikkerhed bliver en realitet samt hvor modtagelige de vil være for en udenlandsk uddannet speciallæge.

Kunne en mulighed være at du tog et EM fellowship i USA, efterfulgt at at flytte til Danmark når/hvis specialet bliver oprettet? De skal vel have nogen erfarne akutmedicinere til at undervise de første reservelæger.

Tak for svaret. Jeg havde set at det drejede sig om et 2-årigt kursus og ikke et egentligt speciale. Jeg vil dog tro at Danmark (som de fleste andre vest-Europæiske lande) vil bevæge sig i retningen af at oprette et egentligt speciale.

Min tanke var netop at tage fellowship her i USA, og så håbe på at Sundhedsstyrelsen vil anerkende min Amerikanske speciallæge-uddannelse - jeg er trods alt læge fra AU, og arbejdede i Danmark et par år før jeg flyttede herover.

Eneste problem med det er at et fellowship vil være i Pædiatrisk Akut Medicin, og jeg vil således kun være trænet i at se patienter op til 21 år, og ikke have den store erfaring med mere gængse lidelser set hos voksne… Indtil videre er der kun ganske få lande i verden der har specifikke Pædiatriske Akut Medicinere (USA, Canada og Australien), men jeg vil da håbe på at man også i Danmark vil bevæge sig i den retning…

Men mon ikke den første store hurdle vil være at blive anerkendt som speciallæge af Sundhedsstyrelsen, hvad end det er som Pædiater eller Akut Mediciner…

hej

har jeg forstået noget forkert, eller kan du ikke tage det speciale i USA, nu da du er i USA?

Jo, jeg kan sagtens tage specialet mens jeg er herovre (det er yderligere 3 års fellowship efter jeg afslutter mit 3 års residency i Pædiatri). Mit spørgsmål går mere på om det ville være et attraktivt sub-speciale i Danmark (hvis jeg nu beslutter mig for at vende tilbage til Danmark).

Jeg er lidt i tvivl, da Pædiatriske skadestuer i Danmark fungerer anderledes end i USA (i Danmark skal man jo først forbi en vagtlæge for at blive henvist, eller være kendt på afdelingen i forvejen). Jeg er ikke klar over om de nye akut-afdelinger (tænker f.eks. på det nye “super sygehus” i Skejby) vil kombinere den almindelige skadestue med pædiatrisk funktion, eller om der fortsat vil være en opdeling. Jeg kan ikke forestille mig at det vil være attraktivt at have en afdelingslæge/overlæge der kun ser patienter op til 21 år hvis det fortsætter som hidtil. Så hvis man kan blive akut mediciner med en Pædiatrisk speciallægeuddannelse i Danmark, forestiller jeg mig at jeg vil være mere attraktiv…

Håber det gav mening…

En pædiatrisk akutmediciners muligheder er du nok nødt til at forhøre dig hos DASEMs eller andet eksperter i området omkring, men en uddannelse i almindelig akutmedicin har i mindst et tilfælde båret frugt:

http://www.dr.dk/sundhed/Behandling/Sundhedsvaesen/Artikler/2009/1209130450.htm

  • Interview med hende og mere, blandt andet en speciallæge i geriatri:

Ja, jeg bliver nok nødt til at skrive til DASEM og spørge. Havde bare håbet på at der var nogen herinde der evt vidste noget… Men tak for linket til artiklerne, det var ganske interessant at læse om især Inge Søndergaard…