Amter vil læger bijobberi til livs

Eller
Det offentlige sundhedessystem skyder sig selv i foden i stedet for at ramme det private.

"Det skal være sværere for sygehuslæger at bijobbe på private klinikker, mener sygehusudvalget i Århus Amt.

Derfor foreslår amtet, at der fremover skal være konkurrenceklausuler i lægernes kontrakter, der forhindrer udbredt bijobberi, skriver De Bergske Blade. "

http://www.infopaq.dk/indland/indland.asp?artno=168401

Risikerer man ikke at de mest ambitiøse læger helt fravælger det offentlige system og kun arbejder i det private ?

Overskriften er måske lidt misvisende! Det, der står i artiklen, er:

“Bent Hansen, formand for amternes sygehusudvalg, siger til Radioavisen, at det vil være rimeligt, at lægerne i de nye konkurrenceklausuler skal dokumentere, at bijobberiet ikke er generende for den normale arbejdsgiver.”

Og det er vel kun rimeligt… Man kan jo ikke have så meget “fritidsarbejde”, at det går ud over ens primære beskæftigelse! Desuden vil en sådan dokumentation også holde Ekstra Bladet fra døren, da man så vil kunne påvise, at man passer sit job, og at de dermed ikke har noget at komme efter… De skal vel ikke bestemme, hvad vi bruger vores fritid på?!?

Nej de vil ikke forbyde bijobberi fordi den enkelte læge forsømmer sit normale arbejde.
De vil forbyde det fordi den branche bijobberiet foregår i (det private sundhedsvæsen) generelt konkurrerer med det offentlige.

Det er i hvert fld sådan jeg forstår artiklen.

Konsekvensen vil givetvis være

  1. enten vil læger kræve højere løn - da der skal kompenseres for tab
    eller
  2. de vil i endnu større grad flygte fra det offentlige

Ja, ja - lad os se hvad der sker

Kunne man tænke sig, at man så kunne arbejde over i det offentlige regi og dermed flytte arbejdet fra det private til det offentlige?

Overvejede selv at skrive et indlæg om dette. Det er simpelthen utroligt, DR havde en lignende artikel på deres online site, og som man læste det, var den eneste argumentation for at indføre sådanne restriktioner janteloven, or so it seems. Læger må ikke kunne tjene kassen efter 7-8 års udannelse og 5-6 års specialisering og en ordenlig studiegæld. Har meget svært ved at se problematikken ved at en læge både er ansat i det offentlige regi og det private, specielt med de latterligt lave startlønninger som man ryger ud i. Og så den måde det er formuleret på, at man fx kunne “tvinge læger i Århus til at skulle rejse til KBH hvis de skal arbejde i privat regi” - det pisser mig af :S

Kommer jo til at minde om håndværker branchen hvor de fra jylland tager til KBh for at arbejde og de fra KBh tager til Jylland og så mødes de ellers på broen om fredagen og mandagen…

Hvad med argumentet om at hospitalslæger ikke skal henvise patienter til egen private klinik??
Jeg synes da at det er lidt uldent, hvis man henviser pt’er til sig selv… Er jeg den eneste med den holdning?
Jeg har også hørt historier om, at det på nogle afdelinger (ex. Plastikkir. på Riget) er indforstået at overlæger forlader hospitalet kl 12 om formiddagen for at pleje egen geschäft resten af dagen. Selvfølgelig høster de stadig fuld overlægeløn på afdelingen.
DEN slags kan pisse mig af (hvis det vel og mærke er rigtigt). Så skulle de pågældende læger kun have halvtidsløn.

Hvis ikke det går ud over arbejdet på sygehuset eller at man scorer patienter til egen klinik via hospitalet, kan jeg ellers ikke se noget galt i at arbejde i det private som bijob.

Jeg giver juks ret.
Der er folk der ikke kan styrer det og dem skal der slås ned på.
Tror i ikke Bent Hansen og hans politiker venner selv har bijob?

Jeg tror virkelig ikke at den gruppe af læger der giver patienter dårlig behandling for derefter at henvise dem til deres egen privat-klinikker er ret stor, hvis den overhovedet eksisterer. Sådanne mennesker findes helt sikkert men tvivler på man ser dem som læger, enhver læge med respekt for sig selv rådgiver selvfølgelig patienten udfor patientens hensyn og ikke sin egen.

Ok man kunne forestille sig ortopæder eller plastik-kiruger der kunne henvise til private klinikker, men jeg tror de fleste vil have etiske problemer med at henvise til deres egne, og jeg tror som sagt virkelig ikke der er ret mange der vil give decideret forkert rådgivning for at tjene skillingen i den privat praksis. Er det tilfældet er det jo decideret lægefusk - det skal selvfølgelig stoppes - men ikke af en ordning der systematisk rammer alle læger med et job ved siden af - der synes jeg den enkelte sag skal behandles hver for sig - som jeg ser dette her initiativ er det blot janteloven i udvidet forstand

Problemet er bl.a. behandlings garantien på operationer. Den er vist nok 3 mdr nu, men der er tale om at sænke den til 1 mdr. Derved bliver der brug for langt flere kirurger i det private og de kan kun komme fra det offentlige hvorved hospitalerne kommer til at mangle speciallæger.

Sidst der var brok over bijobberi var det dommere. Her var forargelsen dog også båret af en årsløn på 800.000.

Hvis amterne endelig vil bijobberi i det private til livs kan de jo bare oprette deres eget privathospital. Så er der ingen aktionærer og bestyrelsesgang som skal tjene kassen, og der er nok en del at spare ved allerede at have infrastrukturen og faciliteterne på plads.