Bog til klinisk undersøgelse

Er der nogen der kan anbefale en bog om klinisk undersøgelser? - med den nogen gange mangelfulde undervisning (enten på UNI eller på HOSPI) Så savner jeg en bog som man kan slå op i og få en grundig indføring i hvordan man undersøger pt. til journal optag og mere specialiserede ting (forskellige afd. har jo deres de går meget op i).

Klassikeren her er jo “subjektivt og objektivt” af Niels Saxtrup.

Hvis du er interesseret i ledundersøgelser, f.eks. knæ eller skuldre, så sidder der en cd bag i “bevægeapparatets anatomi” af Finn Bojesen Møller. Der ligger en stak små videofiler med led-US.

Endelig kan man jo altid kaste sig over den specialiserede faglitteratur, altså en o-kir bog for led og knogler og en kardiologi bog for den vilde stetoskopi :smiley:

Desuden har jeg haft held med at søge efter bestemte ledundersøgelser på youtube, det kræver så bare at man kan navnet på undersøgelse, f.eks. McMurray eller lachmann…

Håber det var hvad du søgte, held og lykke

Endelig kan du i forlængelse af ovennævnte muligheder gå ind på filbasen på dette forum og finde eksempler på kliniske undersøgelsesmetoder. Fx under “Anatomi” og “Kirurgi inkl. subspecialer” og andre. Flere af dem er rigtigt gode og brugbare.

Men bøgerne “Memo medica” og “Subjektivt og objektivt” er rigtigt gode som en førstegangstilgang til et givent speciales kliniske undersøgelser :doc:

Hvis du øsnker en meget grundigere indføring i anamnese og objektiv undersøgelse, end nævnte danske bog giver, så er
“Bates’ Guide to Physical Examination and History Taking” en god bog. Meget lang (1000 sider) og meget amerikansk.
Lånte den selv på biblioteket.

Ellers er der faktisk rigtigt gode afsnit i første del af medicinsk kompendiums organ-kap, omkring objektiv undersøgelse.

[quote=“JacobBjerg”:17bpmio9]Hvis du øsnker en meget grundigere indføring i anamnese og objektiv undersøgelse, end nævnte danske bog giver, så er
“Bates’ Guide to Physical Examination and History Taking” en god bog. Meget lang (1000 sider) og meget amerikansk.
[/quote]

Bogen findes også i en lommeudgave: Bates’ Pocket Guide to Physical Examination and History Taking

http://www.amazon.co.uk/gp/product/0781 … d_i=468294

Godt nok er detaljerne flere end i Saxtrups, men der er mange gode illustrationer og layoutet er logisk og gør det let at sortere i stoffet, selvom det meste burde være basisviden for den unge læge.

“Clinical Examination” skulle også være meget god. Har ikke selv brugt den, men ved at prof. Lars Østergard fra Infektionsmedicinsk i Skejby, gerne vil ha’ sine KBU-læger til at blive bedre til deres undersøgelser. Han sendte den rundt i en kliniktime og den så da meget god ud - måske en smule amerikansk, men det slipper man nok ikke for;)

http://www.amazon.co.uk/Clinical-Examin … 479&sr=1-2

Sapira’s Art and Science of Bedside Diagnosis (http://books.google.dk/books?id=GizTjKk … t&resnum=1) kan i høj grad anbefales for de mere videnskabeligt fundere/nørdede i blandt os. Der er mange kliniske oplysninger i bogen, men bogen går også i kødet på meget af evidensen i de forskellige ‘signs and symptoms’

Macleod’s Clinical Examination kan varmt anbefales!
Den er søsteren til Davidson’s Principles and Practice of Medicine.