GIM-hyttetur "Østlig Medicin"

[size=4]GIM-hyttetur “Østlig Medicin” d. 19.-21. oktober 2007[/size]

Traditionen tro arrangerer GIM en efterårshyttetur med alternativt tema - i år bliver emnet “Østlig Medicin”. :smiley:

I weekenden 19.-21. oktober tager vi ud til en hyggelig hytte nær Ganløse, hvor vi vil fordybe os i forskellige alternative behandlingsformer inden for Østlig Medicin - programmet er ikke færdigt endnu, men vi får foredragsholdere inden for disse emner:
Akupunktur
Ayurveda
Reiki
Zoneterapi

Vi søger altid at finde behandlere, som også har en akademisk/sundhedsvidenskabelig baggrund, så kommunikationen lettes. Oplæggene kommer til at indeholde både en teoretisk og en praktisk del, så man både får indsigt i de tilgrundlæggende teorier og får mulighed for at prøve behandlingen på egen krop og hinanden.

Vi håber, at indsigten i behandlingsformerne vil bedre kommunikationen med og gøre os i stand til at vejlede vores kommende patienter ordentligt - ca. 50% af danskerne har på et eller andet tidspunkt anvendt alternativ behandling, ca. 20% inden for det sidste år.

Deltagergebyret er på kun 200 kr. (til dækning af mad), og drikkevarer (øl, vin, sodavand) kan købes til alm. indkøbspris i hytten.

Der er plads til ca. 20 deltagere, og alle interessede er velkomne! :smiley:

Du tilmelder dig ved at skrive navn, semester og tlf-nr til: [email protected].
Så får du tilsendt en bekræftelse samt et deltagerbrev med alle praktiske oplysninger inkl. indbetalingskonto - programmet skal lige lægges helt fast, før deltagerbrevet bliver sendt ud.

Du er også velkommen til at dukke op på et af vores GIM-møder (første onsdag i måneden, kl. 16.00, i lokale 9.2.3 på Panum) og høre nærmere - eller du kan skrive os en mail på [email protected]

Besøg også vores hjemmeside: http://www.studmed.ku.dk/gim

Vi glæder os til at se dig! :smiley:

Med venlig hilsen
GIM - Gruppen for Integreret Medicin

Og evidensen for behandlingernes effekt er á la jeg-trykkede-ham-under-foden-hvorefter-hans-nyresten-forsvandt-ergo-virker-behandlingen?

[quote=“Obecalp”:1hxgz1ss]
Og evidensen for behandlingernes effekt er á la jeg-trykkede-ham-under-foden-hvorefter-hans-nyresten-forsvandt-ergo-virker-behandlingen?[/quote]

Det er kendt, at evidensen for en lang række af de forskellige alternative behandlingsformer er enten ikke-eksisterende eller meget tynd - det bør der ikke være tvivl om…

Det er dog alligevel vigtigt, at vi som kommende læger ved noget om behandlingsformerne af adskillige årsager:

  1. Som nævnt anvender en meget stor del af den danske befolkning diverse alternative terapier eller præparater - de samme personer vil du også møde i dit kliniske arbejde.

  2. Hvis du som læge ved noget om de behandlingsformer, din patient anvender/efterspørger, har du en chance for at bedre kommunikationen med dem (i stedet for at behandle emnet som tabu eller at give dem en nedladende - og i øvrigt ikke-evidensbaseret - overhaling, som det desværre ofte ses på hospitalerne). Og som vi jo ved, giver bedre kommunikation en bedre compliance - og dermed bliver flere patienter velbehandlet.

  3. Trods den tynde evidens for mange alternative behandlingsformer, findes der trods alt efterhånden en del forskning på området, især inden for akupunktur og forskellige urtepræparater. Hvis man ikke kender til denne evidens - eller mangel på samme - ved rent faktisk at have gjort sig den ulejlighed at kigge på den - hvordan skal man så forholde sig til den? Vi er jo vel trods alt naturvidenskabsmænd? Måske endda med en videnskabelig nysgerrighed overfor nye terapier?

  4. En del af de alternative behandlingformer, især naturlægemidler/kosttilskud, har bivirkninger og stofinteraktioner, som du som læge bør kende til - ellers risikerer du, at Fru Hansen får apopleksi af sin AK-behandling, fordi hun spiser Ginkgo ved siden af, eller at Frk. Nielsen bliver uønsket gravid, fordi hun spiser perikon mod sin depression (dette har urten i øvrigt en veldokumenteret effekt imod).
    Studier viser, at det er op mod hver 5. gang, vi som læger udskriver en recept, at der er risiko for stofinteraktioner med noget, patienterne tager derhjemme (og som patienten ikke fortæller dig om, fordi du ikke bryder dig om alternativ behandling - og skulle patienten fortælle dig om det, ved du ikke, hvordan du skal bruge informationen, eller hvor du kan søge viden).

  5. I 1996 blev der lavet en ekstern evalueringsrapport af lægestudiet i København, som fastslog, at medicinstuderende bør få kendskab til de mest udbredte alternative behandlingsformer grundet udbredelsen både i befolkningen og i dele af det etablerede behandlingsvæsen.

  6. Mange af de andre medicinske universiteter i Europa har kurser eller forelæsningsrækker om alternative behandlingsformer, f.eks. har Karolinska Universitetet i Stockholm et bredt 2-ugers introduktionskursus, og lignende kurser ses talrige andre steder. På Syddansk Universitet (SDU) er man i øjeblikket ved at indføre et kursus om alternativ behandling på lægestudiet. Det skal løbe fra efteråret 2007.

  7. En spørgeskemaundersøgelse blandt 500 lægestuderende på Københavns Universitet foretaget i foråret 2005 har vist, at 88,4% mente, at det var relevant for læger at have en basalviden om alternative behandlingsformer.

8 ) På trods af disse ting, får vi som medicinstuderende på Københavns Universitet ingen undervisning om alternative behandlingsformer set ud fra en videnskabelig synsvinkel… Dette prøver vi at råde en lille smule bod på i GIM ved arrangere forskellige foredrag og arrangementer - så vi måske kan blive lidt klogere…

Mvh
stud.med.
Nicolai L. Damgaard-Mørch
tidl. formand for GIM - Gruppen for Integreret Medicin