Hvornår vælges der speciale?

Hvornår under uddannelsen vælger man sit speciale? Nogle nævner allerede på kandidaten, hvor andre siger først efter KBU. Kan det virkelig passe man allerede under kandidaten skal vælge?

1 Synes om

Uden at være sikker - så mener jeg at det først er efter KBU.
Efter din KBU kan du søge en introstilling på en afdeling. Hvis du efter endt forløb syntes specialet er tiltalende og lige dig, kan det være at der er en hovedstilling du kan søge - hvor du så i 4-5år specialiserer dig inden for det valgte også ender du til sidst med at blive speciallæge :slight_smile:

Jeg har aldrig hørt at nogen har valgt speciale under kandidaten - jeg har dog hørt at enkelte var afklaret med hvilket speciale de ville tage når de var færdige :).
Folk må gerne supplere.

2 Synes om

Man vælger ikke speciale, men søger. Det første man gør er at søge en introduktionsstilling i et givet speciale efter endt KBU. Når man søger, så er det er en jobansøgning, så det er i konkurrence med andre ansøgere. Du søger på den afdeling, som du skal ansættes. Efter endt intro-stilling, så kan du søge en HU (hoveduddannelsesstilling) i det givne speciale. Der søger man ved den lokale videreuddannelse.

Det betyder at nepotisme i høj grad ligger i introstillingen, da afdelingerne her selv kan vælge hvem de ansætter. Dette er “farligt” i forhold til de små specialer og gør det kan blive en lukket loge - det har jeg tidligere skrevet om i ugeskriftet helt tilbage i 2009: Stop afdelingsstyringen af adgangen til de “små” specialer – Liljefred.dk

Det betyder også, at du ved forskning på en afdeling kan “fedte” dig til introstilligen - du kan i hvert fald skabe dig et netværk. Det betyder også at du allerede under studiet, hvis det er er et speciale der interessere dig kan blive forskningsaktiv inden for det given speciale. Det kan du også ved at engagere dig i basisgrupperne: Specialevalg – Studmed.dk

3 Synes om

Mange tak for jeres svar :hugs: Det giver meget bedre mening nu!