Lægeløftet fra 1815 skal til debat

Kilde: http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=440498

Mange læger oplever, at de står i et dilemma mellem lægeløftets ideelle fordringer og en hverdag med økonomiske prioriteringer, privatisering med deraf følgende ulighed, pres på tavshedspligten og påvirkning fra industrien.

Læs også ugeskriftet: http://www.ugeskriftet.dk/portal/page?_ … ema=PORTAL “Er lægeløftet forældet og umoralsk?”

Lægeløftet lyder:

Synes faktisk at det gamle lægeløfte dækker meget godt…

Der kunne i lyset af de senere års udvikling måske indføjes et eller andet med uafhængighed af private økonomiske interesser og noget med forpligtelsen til videnskabelig redelighed.

… og så ville en sproglig afpudsning nok heller ikke skade - selvom der er noget charmerende over Gammel(t) Dansk :wink: (Måske det fremover skulle aflægges på latin? eller græsk…? det ville der være stil over.)

  • Mikkel

Hvad betyder “ubeføjet”?

Ubeføjet betyder uden tilladelse

(Grundløs, uberettiget, umotiveret. Politikens Nudansk Ordbog)

Synes egnetlig at det er ok at vores lægeløfte har en historisk værdi. Skulle man tage alle de undtagelser og begrænsninger med, som vi er underlagt idag ville det tage de første 2 timer at komme igennem.

Tja, hvis man læser artiklen i ugeskriftet, kan man vel godt følge forfatterne: Løftet tager ikke højde for de nye udfordringer som den moderne læge møder.

Men til gengæld er den næsten universel i den filosofi og etik, og selvom man måske kan ændre på det sproglige, bør indholdet kun udvides, ikke beskæres.

Den sidste sætning kunne muligvis forstås som en ansvarsfraliggelse. “jeg gjorde bare hvad der var kotume og hvad overlægen sagde”. Jeg kan dog overhovedet ikke se en analog til nazi-tysklands læger, medmindre man virkelig overfortolkede på eden. Og hvis der skal overfortolkes, så er ingen formulering sikker!

Debatten fortsætter i ugeskriftet:

Den hippokratiske ed
http://www.ugeskriftet.dk/pls/portal/ur … 6_12_49340

Svar:
http://www.ugeskriftet.dk/pls/portal/ur … 6_12_49438

Lægeløftet bør forbyde misbrug af lægevidenskab »
http://www.ugeskriftet.dk/pls/portal/ur … 6_12_49386