Læger der hjælper familie og venner?

Sad lige og så dags dato… Der var en udsendelse omkring, hvordan læger og sygeplejersker hjalp venner og familie ind på ventelister således at de kom langt foran…
Hva man lige skal mene omkring, er der sikkert delte meninger om. Jeg må sige at jeg godt forstår de læger og sygeplejersker, der hjælper familie mm. Men på den anden side, er det jo dybt uetisk og forkert… Kan du frold, eller en anden moderator ikke lige lave en afstemning??

Har nu tilføjet en afstemning.

Man kunne også vælge at stille spørgsmålet op om hvorvidt den enkelte selv ville gøre det hvis det blev aktuelt - til det valget nok ikke være så let som ovenstående afstemning.

Takker mange gange for den hurtige respons Jensemand…

Det er nemlig det, der gør det så svært… Jeg tror mange læger og sygeplejersker sidder i et voldsomt dilemma, hvor venner og familie har store forventninger til dem. Samtidigt tror jeg også mange læger og sygeplejersker godt ved, at favorisere som de gør, er uetisk og principielt forkert…
Hvis jeg selv var i sammen situation som lægerne, ville jeg nok også prøve og se om jeg kunne hjælpe min familie eller venner. Og det er på trods af, jeg godt ved at det er forkert.
Hva mener i?? Jeg synes det kan være spændende at høre, hvad i synes??

For lige at lege djævlens advokat et øjeblik… Hvorfor er det uetisk og forkert? Hvorfor må læger ikke hjælpe venner og familier? Det er vel ikke anderledes end den automekaniker, der hjælper sine venner med at få bilen lettere gennem syn, eller den social-rådgiver, der trækker i trådene så en ansøgning til det offentlige kommer lidt højere op i bunken af sager… Eller hvad med alle de mange andre eksempler på, hvor en ansat hjælper sin familie med at opnå fordele som andre ikke har… Hvorfor skal læger mv. være bedre mennesker på det punkt end alle andre?

Måske fordi en sådan beslutning fra lægens side kan betyde manglende / sen behandling af en svær syg patient…som i værste tilfælde kan dø fordi lægens onkel lige skulle komme først i rækken, selvom han godt kunne vente i længere tid?

Godt spørgsmål… Måske skal vi være bedre mennesker, fordi vores handlinger kan have vidtrækkende konsekvenser for andres liv og helbred. Hvis alle læger og sygeplejersker fik sat deres pårørende forrest i køen, kommer andre patienter (uden heldige bekendtskaber) langt senere til behandling. Jeg ville blive meget harm, hvis jeg som patient fandt ud af at min cancersygdom i ventetiden på en operation var blevet inoperabel, fordi lægernes venner og familie kom i første række.
Det danske sundhedsvæsen skulle jo gerne være solidarisk og behandle alle lige… uanset om man er i familie med overlægen.

Jeg mener ikke læger er eller skal være bedre mennesker end andre. :angle:
Hauge: Jeg vil mene, at der er stor forskel på, om lægen eller social-rådgiveren skubber folk frem på offentlige ventelister grundet en form for nepotisme, og når en automekaniker hjælper venner og familie en sen eftermiddag, hvor han ellers nok havde fri. Hvordan folk forvalter deres fritid, er der jo ikke nogen, der kan blande sig i… Hvis lægen privat tager ud til en ven på et tidspunkt, hvor lægen har fri, tror jeg heller ikke der er nogen der brokker sig over. Det er jo det med ventelisterne, der er et problem.

Hvor går grænsen så? Er det okay at læger hjælper kollegaer frem i køen?

Tjeck evt. dette link hvor chefen (Jens Winther Jensen) behandler det i sin blog
http://jenswintherjensen.dk/portal/page/portal/JWJ_Bloghttp://jenswintherjensen.dk

Fra lægeløftet:

… at jeg stedse vil bære lige samvittighedsfuld omsorg for den fattige som for den rige uden persons anseelse…

Selvfølgelig vil man være tilbøjelig til at hjælpe dem man holder af. Men efter min mening bør man som læge (og professionel i det hele taget) kunne se ud over sine egne og sine nærmestes behov.

Synes Frank (kommentar #1 i Jens Winther Jensens blog) har meget gode synspunkter. Jeg ville personligt gøre det samme som ham, hvis jeg kom ud for en lignede situation - ville det gøre mig til en dårlig læge?

Ja, efter min mening. Men det er jo nemt at være skinhellig når man ikke står i situationen, og for den sags skyld ikke har nogen erfaring med at arbejde som læge.

Hvis man så i øvrigt er bitter og desillusioneret i en alder af 19, så går man godt nok et hårdt og frustrerende arbejdsliv i møde…

Er der nogen der vide om der er en lov der straffer sådan en opførelse, hvor en sundhedspersonelle hjælper sin pårørende for at komme længere frem i venteliste?

Tror I virkelig at problemet er så stort?
Jeg kan ikke se det skulle skabe de store problemer og forskyde ventelisten for andre patienter så meget at de ville få for sen behandling…

Det er da en ganske interessant problemstilling. Gad vide, hvor stort omfanget er? Personligt ville jeg til enhver tid være såvel min famillie som venner behjælpelige i de situationer, hvor de har brug for det, og det ville også betyde, at jeg ville kontakte kolleger for at gøre behandlingen af mine kære så hurtig og god som mulig. Jeg har sågar flere gange gjort brug af disse muligheder, og det HAR betydet hurtigere og bedre behandling. Jeg er ikke blind for, at det i en større sammenhæng kan virke uetisk og forkert, men i min verden er det da langt mere uetisk og forkert ikke at være sine kære behjælpelige. Dertil tvivler jeg meget stærkt på, at det har fatale konsekvenser for andre patienter. Jeg har svært ved at forestille mig, at en eller anden overlæge kan være så afstumpet at prioritere således, at det betyder andre patienters død.

Personligt ville jeg da også til enhver tid betale mig fra, at mine kære får hurtigere og bedre behandling, hvis det skulle blive nødvendigt.

Ind imellem ser det ud til, at nogle få læger og medicinstuderende befinder sig på en selvvalgt piedestal, hvor “retfærdighed” og “etik” benyttes som et våben i evig selvretfærdiggørelse og til at banke “de forkastelige” i hovedet for at være ganske almindelige mennesker. Metadebatter om etik og retfærdighed hører vist bedre hjemme i den filosofiske end i den medicinske verden, idet vi jo netop tager stilling til konkrete spørgsmål. Der er et væld af problemstillinger, der økonomisk og fagligt set udgør langt større problemer end en smule nepotisme. Antallet af unødige indlæggelser pga. alkoholisme, causa socialis inkompetence hos praktiserende læger mv., udgør da et langt større problem. Det er blot nogle få eksempler.

Dr. Evil

[quote]Tror I virkelig at problemet er så stort?
Jeg kan ikke se det skulle skabe de store problemer og forskyde ventelisten for andre patienter så meget at de ville få for sen behandling…[/quote]
Jeg har en gang stået - i klinik under studiet - til OP af en hammertå. Det var en kollegas hustru. Men hvor længe hun har ventet og om hun er kommet frem i køen skal jeg ikke kunne sige. Men jeg undrede mig meget over situationen den gang.

Enig…

God post Dr. Evil

Jeg har ingen illusioner om, at læger skal være hverken dårligere eller bedre end alle andre mennesker, og derfor synes jeg, at det er helt acceptabelt at hjælpe famillie og venner i det omfang man kan, det gør alle andre sgu’ også, hvadenten det er i den offentlige eller private sektor - jeg trækker dog grænsen, hvor man sætter sine pårørende højere på en officiel venteliste udenom lægefaglige hensyn, det er nepotisme - og formentlig også ulovligt.

Til gengæld vil jeg til enhver tid forbeholde mig min ret til at udnytte mit netværk af diverse eksperter til mit eget og mine pårørendes bedste. Og jeg vil til enhver tid have lov til at bruge min fritid - det være sig frokostpause eller efter arbejdstid til at gøre en ekstra indsat for mine venner og bekendte, også når det forgår på hospitalet. Det skulle iøvrigt gerne kunne ske uden at alle mulige DF-idioter og Ekstrablads-spader råber nepotisme…

  • Mikkel

[quote=“Dr. Evil”:138u5lir]Det er da en ganske interessant problemstilling. Gad vide, hvor stort omfanget er? Personligt ville jeg til enhver tid være såvel min famillie som venner behjælpelige i de situationer, hvor de har brug for det, og det ville også betyde, at jeg ville kontakte kolleger for at gøre behandlingen af mine kære så hurtig og god som mulig. Jeg har sågar flere gange gjort brug af disse muligheder, og det HAR betydet hurtigere og bedre behandling. Jeg er ikke blind for, at det i en større sammenhæng kan virke uetisk og forkert, men i min verden er det da langt mere uetisk og forkert ikke at være sine kære behjælpelige. Dertil tvivler jeg meget stærkt på, at det har fatale konsekvenser for andre patienter. Jeg har svært ved at forestille mig, at en eller anden overlæge kan være så afstumpet at prioritere således, at det betyder andre patienters død.

Personligt ville jeg da også til enhver tid betale mig fra, at mine kære får hurtigere og bedre behandling, hvis det skulle blive nødvendigt.

Ind imellem ser det ud til, at nogle få læger og medicinstuderende befinder sig på en selvvalgt piedestal, hvor “retfærdighed” og “etik” benyttes som et våben i evig selvretfærdiggørelse og til at banke “de forkastelige” i hovedet for at være ganske almindelige mennesker. Metadebatter om etik og retfærdighed hører vist bedre hjemme i den filosofiske end i den medicinske verden, idet vi jo netop tager stilling til konkrete spørgsmål. Der er et væld af problemstillinger, der økonomisk og fagligt set udgør langt større problemer end en smule nepotisme. Antallet af unødige indlæggelser pga. alkoholisme, causa socialis inkompetence hos praktiserende læger mv., udgør da et langt større problem. Det er blot nogle få eksempler.

Dr. Evil[/quote]

Jeg er enig i at der er mange problemer i sundhedsvæsnet, der er mindst lige så vigtige som denne problemstilling omkring “nepotisme”. Men man kan ikke forklare en uret med en anden uret. Fordi det koster staten 8-10 mia. kr. om året at behandle alkohol relaterede sygdomme, gør det ikke bedre, at overlæger skubber familie ureglementeret frem på ventelisterne.
Jeg synes faktisk at sundhedsministeren Lars lykke Rasmussen, sagde det meget godt i går. Vi betaler alle skat, og for den danske stat, er vi alle lige. Dette inkluderer også, at vi skal behandles lige på sygehuset.

Om problemet er stort? Det ved jeg ikke, men det er dokumenteret, at det er der. Lige meget hvor stort problemet er, skal der vel handles ud fra, at det er "et problem

PS. Er meget enig med det Mikkel skrev i overstående indlæg.

… ikke enig! Hvis problemet er af beskedent omfang, så er det ligegyldigt. Altså hvis der er tale om at fire læger har skaffet deres pårørende en hurtig operation, så er det fuldstændig irrelevant at bekymre sig om.

Medmindre der er tale om en generel tendens, så betyder det ikke en disse i det store billede - det store problem i denne sammenhæng er medierne, der som altid formår at benytte lejligheden til at svine lægestanden til - for det må man gerne. Så det har giver læger dårlig PR, og det er naturligvis trist…

  • Mikkel