Ligevægt i cellen og proteinsyntese ved RNA

Jeg er ved at læse Anatomi og Fysiologi af Lars Voldum, og i den anledning har jeg nogle spørgsmål.

Jeg er endnu ikke indskrevet som medicinstuderende (men bliver det forhåbentlig til sommer) og har således ikke en underviser, jeg kan henvende mig til. Jeg håber, det er i orden, jeg stiller mine spørgsmål her, da jeg ikke har fundet andre oplagte steder.

Lars Voldum, i en ellers fortrinlig bog, nævner kun kort natrium-kalium-pumpen og membranpotentialet, så kort, at jeg er mere desorienteret end orienteret - kan I henvise mig til et sted, hvor ligevægten i cellen pædagogisk forklares og illustreres (eventuelt på nettet)?

Bogen kommer også ind på cellens proteinsyntese ved hjælp af de forskellige RNA-typer, dette illustreres med følgende illustration: RNA-typer og proteinsyntesen. Ribosom-RNA’et kan jeg dog ikke finde på illustrationen, hvor skal jeg forestille mig, den sidder? Måske der er et sted på nettet, hvor det pædagogisk eksemplificeres?

På forhånd tak!

Venlig hilsen Font

Hej Jesper.

Det er flot at du læser på forhånd. Men på medicinstudiet vil du have rigeligt tid til at fordybe dig i bl.a. cellebiologi, som ligger på 2. semester (KU).

Hvis du vil læse om Na-K-pumpen, kan jeg varmt anbefale Warberg’s Human Fysiologi, som er supplerende litteratur til fysiologi undervisningen på KU. Warberg er meget let forståelig og pædagogisk. Jeg synes du skal vente med at købe de øvrige fysiologi-bøgere, indtil du er begyndt på medicinstudiet. Der er flere bøger at vælge imellem, så man skal tænke sig godt om før man køber.

rRNA: Findes i selve ribosomet. Ribosomet består af rRNA samt proteiner. rRNA laves i nucleolus, og udgør ca. halvdelen af denm eukaryote ribosom.

Links: Prøv http://www.studmed.com, http://www.medicalstudent.com.

Håber du bliver optaget!
Vh Singh.

Tak for orienteringen.