Medicinstudiet et dårligt studie?

Hej…
For et par dage siden snakkede jeg med to yngre læger, som blev cand.med’er fra Aarhus Universitet for 5 år siden. De var generelt meget utilfredse med deres studietid og udtalte bl.a. følgende:

  • For det første er studiet præget af en masse ubrugelig udenadslære, som man i praksis aldrig får brug for.
  • En del af undevisningen/forelæsningerne er ligegyldige.
  • Man lærer ikke de mest elementære ting såsom at håndtere et hjertestop eller lægge drop osv., hvilket er MEGET frustrerende, når man kommer ud i “det virkelige liv” som læge.
  • Det der giver et godt sammenhold på medicinstudiet er at alle er trætte af at læse (er det særlig fedt?).
  • Når man endelig bliver cand.med venter dårlige arbejdstider, usel løn og pendling fra den ene by til den anden.

Da jeg selv overvejer at søge ind på medicinstudiet i Aarhus, blev jeg ret deprimeret over ovennævnte. Så jeg er meget interesseret i at høre jeres erfaringer?

- For det første er studiet præget af en masse ubrugelig udenadslære, som man i praksis aldrig får brug for.

Ja, dette passer for den prekliniske del af studiet hvor man lærer kemi, biokemi, fysiologi mm. Men selv om man ikke direkte får brug for dette i praksis, er det nødvendigt for at forstå hvordan den raske kroppen fungerer - og senere hvad der går galt når man bliver syg, hvordan lægemidler virker osv osv. Men jeg er enig i at det måske er en smule “overload” af unødvendig terpen…

- En del af undevisningen/forelæsningerne er ligegyldige.

Det tror jeg er noget med øjet som ser…jeg og min læsemakker kan aldrig blive enige om hvilke forelæsere som er gode/dårlige osv.

- Man lærer ikke de mest elementære ting såsom at håndtere et hjertestop eller lægge drop osv., hvilket er MEGET frustrerende, når man kommer ud i “det virkelige liv” som læge.

Man får undervisning i disse elementer, i hvertfald ved SDU, men jeg er enig i at omfanget er for lidt i den ordinære undervisningen. Dog mener jeg også at hvis man går gennem 6år medicinstudier uden at lægge en venflon, kateter, suturer mm så er man også selv ansvarlig for det; dette er ting man kan øve på når man er i praksis - eller ved fakultetets færdighetdslaboratorium. AHLR kan man også lære på kursus etc - ved SDU tilbydes undervisning også i færdighedslaboratoriet.

- Det der giver et godt sammenhold på medicinstudiet er at alle er trætte af at læse (er det særlig fedt?).

Det er mange ting der giver et godt sammenhold på studiet; læsetræthed er en af dem, men langt fra det vigtigste!

- Når man endelig bliver cand.med venter dårlige arbejdstider, usel løn og pendling fra den ene by til den anden.

Det kommer også meget an på hvilket speciale man vælger…og lønnen bliver bedre med årene. Imidlertid sidder man tilbage med et super spændende yrke, en mulighed til at gøre en forskel for sine patienter og en masse gode kollegaer.

Da jeg selv overvejer at søge ind på medicinstudiet i Aarhus, blev jeg ret deprimeret over ovennævnte. Så jeg er meget interesseret i at høre jeres erfaringer?

Kom til SDU - vi er tydeligvis i bedre humør :lol: Seriøst; medicinstudiet er et krævende studium som krever en vis indsats i mange år… Ja, du kommer nok til at blive læsetræt, du kommer til at synes nogle af forelæsningerne er kedelige og du kommer også sikkert til at måtte tage ansvar for selv at lære de ting som skal læres i praksis - men du er omgivet af en masse motiverede mennesker og du læser et super spændende fag - det er det hele værd!

Held og lykke med optagelsen :up:

nu er jeg ny student - 1ste semester på SDU - men jeg ser da udenadslæren som en vigtig del, da der er nogle ting som bare skal sidde på rygraden. det dur ikke hvis man fra tid til anden som læge, liiiiige skal tænke lidt over et-eller-andet, eller lige bruge fem minutter på at slå det op.

meget anatomi og fysiologi er for mig da en vigtig paratviden som bare skal være der.

iøvrigt er jeg røvglad for studiet. jo der er da nogle ting som er kedelige, men sådan er det vel med alt her i livet.

casper

Jeg synes det er fint at spørge tidligere/nuværende studerende om studiet… MEN man skal tag alt med et gram salt.
Jeg vil lige sætte mine egne kommentarer på de udsagn du har fået (fra egen AU erfaring)…

[quote=“pm”:owon3p71]- For det første er studiet præget af en masse ubrugelig udenadslære, som man i praksis aldrig får brug for.
[/quote]
Udenadslære…ja det er der meget af, og det er nok svært at lave om på… men jeg er ikke enig i at der er “en masse ubrugeligt” da det meste er ret vigtigt. Jeg synes dog også selv, at der under anatomi og til en vis grad under biokemi, var meget detaljerytteri, men det er jo langt fra hele studiet.

Et sådan udagn kan man jo ikke rigtigt bruge til noget… selvfølgelig er der holdtimer/forelæsninger man skulle have blevet væk fra, men sådan er det vel på alle studier… nogen lærere er simpelthen bedre en andre, men igen så er det en lille procent del og ikke noget som dominerer.

Her har de delvist ret, der kan være basale færdigheder som måske ikke bliver prioriteret højt nok og som mangler når man kommer ud som yngre læge. Men igen vil jeg mene at det er meget op til en selv… når man fx. er i klinik så er det bare at lægge så mange venflons og A-punkturer som muligt og ellers være fremme i skoene så man prøver så mange ting så muligt så ofte man har mulighed for det.

Igen det er super hyggeligt at studere og hvis man engagerer sig på studiet skal man nok få en masse venner og fedt sammenhold. Jeg tror og mener personligt ikke det har noget med at man er træt af at læse… det kan jeg simpelthen ikke nikke genkendende til :roll:

Her har jeg, af gode grunde, ikke så meget erfaring… og der er mange med meget forskellige meninger. Arbejdstiderne er måske ikke de bedste, men det skulle helst ikke komme som en overraskelse (man kan jo bare blive praktiserende læge). Personligt synes jeg ikke lønnen er så usel… vi stiger riemligt hurtigt og der er en rigtig god pension (tænk bare på sygeplejersker som kan stige fra 19000 til 24000 på 25 år!!)

Alt i alt kan jeg slet ikke genkende det billede du har fået af de 2 yngre læger, men jeg kan da godt forstå at du blev skræmt :slight_smile:

men som Rmoen01 siger (untaget det med at søge SDU :smiley: ) så er det et fedt studie… motiverede mennesker, dygtige undervisere, spændende fag og hyggelige omgivelser (altså på AU 8) )

Håber du kunne bruge det til noget… held og lykke hvis du søger

Ja, der er meget udenadslære på studiet og det meste er irrelevant. Dog er noget af anatomien faktisk meget brugbart, når man står i klinikken og skal finde ud af, hvor diskusprolapsen sidder eksempelvis. Efter 5 . semester bliver undervisningen i øvrigt sindssygt spændende, da man så er færdig med undervisning i “det raske legeme”. Det var for mig en øjenåbner, og eksaminerne er da også præget af mindre udenadslære.

Der vil altid være forelæsninger, der er ligegyldige - det er ikke et særkende for medicin. Personligt har jeg været meget heldig med høj kvalitet af holdtimer, og hvis dette ikke har været tilfældet, har der næsten altid været plads ved en af de gode undervisere.

Man lærer at lægge venflons etc. i klinikken, hvis man ikke kan det efter studiet, er det sgu ens egen skyld - i klinikken er man om noget sted selv ansvarlig for egen læring, og man skal indstille sig på at være meget fremme i skoene, til gengæld lærer man sindssygt meget, hvis de fornemmer, at man er engageret. På sidste semester i Århus er der i øvrigt et rigtigt kursus i akut medicin, hvor man blandt andet håndterer hjertestop. Dette er i øvrigt noget af det letteste at stå med IRL, da der er udførlige instrukser for behandlingen.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er utroligt begejstret for det sociale miljø på medicin, men det skyldes ikke, at studiet er utilfredsstillende, men snarere at folk generelt er meget sociale og i festinteresserede.

Ja, der er en del døgnvagter og arbejde på helligdage i hvert fald i turnustiden, men efter 1.5 år i turnus kan man jo vælge at blive almen praktiserende læge. Dermed slipper man for de skæve arbejdstider - og lønnen bedres også markant.

“Udenadslære”? Det kommer nok mest an på ens tilgang til det. Jeg mener ikke at anatomi handler om udenadslære, men om rumlig forståelse. Biokemi handler mest om forståelse af komplicerede processer og deres regulation. Og fysiologi er efter min mening milevidt fra udenadslære. Men hvis man virkelig vil kan man sagtens tage al glæden ud af stoffet ved at lave frygtelige lister og remser og mnemotekniske lege og hvad ved jeg. Lad være.

Det er rigtigt at man lærer en masse teori som ikke umiddelbart skal bruges i arejdet med patienterne, men hey, det er jo trods alt en akademisk uddannelse. Hvis ikke det er her man skal fordybe sig, hvor er det så?

På KU fokuserer de ret meget på kliniske færdigheder, synes jeg. Der er endda en selvstændig eksamen i det. Uanset hvad, så skal bør man selv sørge for at lære det på sine klinikophold, og det er intet problem.

Efter min ydmyge og subjektive mening er medicinstudiet det fedeste studie.

Jeg er generelt set enig med de andre, men vil lige tilfoeje at selvom loennen maaske ikke er fyrstelig de foerste par aar, er laeger stadig den erhvervsgruppemed den hoejeste livsindkomst. Loennen stiger fra dag 1.

‘Udenadslaere’ er et meget subjektivt begreb. Min laesemakker og jeg varierer betydeligt i hvad vi ser som udenadslaere - han synes noget er spaendende og jeg mindre spaendende, hvorfor jeg har en tendens til at betragte det til udenadslaere (=kedeligt stof). Saadan er vi bare forskellige.

Angaaende manglende klinisk udrustning: jeg mangler 1 aar af studiet, og jeg mener, at kan man ikke give hjertemassage, laegge venflon, tage a-punktur, etc., har man haft muligheden for at laere det adskillige gange. Isaer paa ens klinikophold maa man bare vaere fremme i skoene - jo mere motivation man har, des mere laerer man. Og det er dit ansvar at laere det.

Derudover er der ikke paa andrer studier mulighed for saa velloennet og relevant studiearbejde (FADL).

Der er altid nogen, der syntes deres studier var traels, men jeg er overbevis om at majoriteten af de laegestuderende er ret glade for deres valg, ogsaa selvom det er et haardt/udfordrende studie.

Det har mange gange været fremført at den prækliniske del af studiet er kedelig, irrelevant og præget af udanadslære. Det er for så vidt delvist rigtig…

Jeg mener at medicinstudiet har lidt en dobbeltrolle, idet det både skal være en akademisk uddannelse der kan forberede de studerende på at skulle læse, forstå og i sidste ende udføre forskning og samtidig er det rette meget specifikt mod at man i sidste ende skal være nogenlunde rustet til at virke som læge. Det er altså en balance mellem at være en “lægeskole” og en akademisk, sundhedsvidenskabelig uddannelse. I mine øjne er begge sider af studiet vigtige, og jeg er enig med de tidligere indlæg i at den prækliniske del er vigtig mht forståelsen af de kliniske fag.

Jeg er selv på sidste semester og har overordnet været meget glad for studiet. Uddannelsen på AU har været igennem mange ændringer siden de nævnte yngre læger blev kandidater for 5 år siden…

vh Rasmus

Hvis du har lyst til at være læge, og har mod på et langt og til tider hårdt studie - så søg ind!!!

Husk at der er fordele og ulemper ved alle studier.

Hvis det er det her, du vil; så bliver du også glad for det!

Jeg sidder selv midt i anatomilæren, og jeg synes da også selv at studiet her bærer meget præg af sin udenadslære, men sandeligt også af forståelse. Anatomi er vel så at sige medicinens sprog, det er det som gør at læger kan kommunikerer sammen, og har en fælles referenceramme når vi skal udveksle erfaringer. Eftersom det er et nyt sprg man skal lære, så er der en del ord der skal læres udenad, sådan var det vel også første gang man skulle lære tysk(eller noget andet).

Jeg synes også selv at forståelse er en meget stor del af anatomi, men dog ikke altid en som bliver prioriteret lige meget til eksamen. Men det er da klart at jo mere man forstår jo lettere er anatomi. Det er jo dejligt at kunne forstå hvorfor n. medianus innerverer nogle bestemte muskler ud fra dens forløb, men så skal man jo også kunne huske dens forløb, og hvilke muskler den hviler på for at man kan bruge det.

Jeg læser også i Aarhus og er pt. ved at være færdig med klinikopholdet på 8. semester. Jeg kan ikke genkende den version, du har fået pm, heldigvis da.

Det er rigtigt, at der er meget udenadslære til at starte med, men meget er det danner baggrund for den forståelse man skal have af det raske menneske, når man skal til at lære mere om de kliniske fag. Det hele bliver selvsagt også mere spændende, jo mere man forstår hen af vejen.

På 3. semester er der jo også den stor gulerod: det første klinikophold, hvor man kan komme ud og få lov til at afprøve lidt af sin viden.

Mht det mere praktiske er det meget op til en selv. Man kan, hvis man ikke mener man får prøvet det nok tage forskellige kurser, både i FADL-regi og via diverse studenterforeninger, men der er altså rig mulighed for at prøve forskellige ting, dpecielt i forb. med færdighedskurser og diverse klinikophold (vi har tre i Århus). Jeg vil da i øvrigt mene, at hvis man kan komme igennem det obligatoriske 2-ugers anæstesiophold uden at lære at ligge en venflon er det vist også ligemeget det samme.

Angående det sociale på studiet er det formentligt ligesom så mange andre ting i livet: man møder både de sjoveste og mest interessante mennesker, men også nogle af de mest irriterende og fortvivlende åndssvage. Meget af det kommer an på at finde dem man kan med, da der jo starter henved 360 om året i Århus.

Alt i alt: I wouldn’t trade it for the world.

God fornøjelse og held og lykke med det.

mvh

Michael

Meget udenadslære… det må man sige, og meget af det virker overordentligt ligegyldigt - ikke mindst fordi det er væk igen så snart man tramper ud ad eksamenslokalet.

Jeg synes personligt, at det er sjovt at lære ting - ikke mindst når man kan se sammenhænge og store linier. Det er mit indtryk, at man er blevet bedre til at hive de store linier frem på den nye studieordning på KU, men stadigvæk ikke helt gode nok…

Der er ikke det mindst tvivl i mit hoved om, at man ville fastholde flere på studiet OG få nogle bedre læger ud, såfremt man prioriterede klinikken højere, og gjorde det sådan, at man integrerede de basale fag i klinikken i højere grad end man gør idag. Min kæphest: “Lad de kliniske læger diktere undervisningen under HELE studiet” :wink:

  • Mikkel

Hej peter.
Jeg troede vi blev enige om at tage til århus og skære i mennesker :wink: … glem alt om udadslære og andre ligegyldige ting og vær glad for at du KAN komme ind på medicin med dit snit… Det bliver hårdt at læse medicin, men det er altså det samme for alle studier. Man bliver træt af at læse på et eller andet tidspunkt og det gælder også alle lange vidregåendestudier.
Jeg tror at du har det der skal til for at blive en dygtig læge.
så fat mod.

ps. det er dig fra holstebro ikke?

Jeg tror mgybel har slået hovedet på sømmet. AU bærer nok lidt meget præg af at være lavet af teoretikere. Dygtige, men stadigvæk teoretikere. Man har arbejdet med at få de kliniske mere på bane i forbindelse med den nye studieordning der kommer om gud ved hvornår. :smiley: Men når det regner på præsten, så er de begyndt at højne de kliniske ophold med større fokus.

Tror hvis du spørger praktikerne, så er der meget ubrueligt man lærer. Hvis du spørger neurologerne, så er neurologien klart nedprioriteret. Mikrobiologerne siger også, at deres undervisning er underprioriteret osv osv.

Så det er nok som studier er flest. Men ja, der skal læses og terpes, og nej man scorer ikke fandens meget (udover 1.semester studerende :stuck_out_tongue: ) ved at kunne remse diverse halsmusklers innervation.

Pendling, YES. Både turnus og bagefter. Som andre stillinger, må man køre efter arbejdet. Fx er special læge uddannelsen i fødselslæge i århus, både placeret i århus (hvor man får specialiseret undervisning) og i fx viborg (Hvor man lærer almindelige fødsler).

Men giv et praj, kig ind, så giver jeg en øl og kop kaffe, så kan vi snakke om det. :smiley:

Mange tak for alle de positive svar - dejligt at høre, at medicinstudiet trods alt er et godt studiet :smiley: (mange tak til dig også Aos :wink: )