Oplysningspligt om bivirkninger

Hvad kender I til de nye regler angående lægers pligt til at informere om alle eventuelle bivirkninger ved et givent præparat?
Ifølge lov om patienters retsstilling skal man underrette pt. om alle bivirkninger, men i følge en rapport er det kun 1/3 af danske læger, der gør det.
De fleste læger mener, at de selv bedst ved, hvad der er godt for patienten i kraft af deres ekspertise.
Mens andre mener, at det er en gammeldags opfattelse af læge-patient forholdet, og at nutidens patienter altid skal tages med på råd.

Hvad mener du?
Og hvem ved/mener eventuelt noget om dette emne?

                  JAcob

Ikke for at ødelægge debat-lysten, men et kort kig på Jacobv’s mail-adresse afslører at han har til huse på Danmarks Journalisthøjskole.

I faget videnskabteori bliver vi alle informeret om at vi har indbretnings pligt.

Men jeg tror mere det er spørgsmål der høre til i den postgraduate del. Vi har nok med at lære om virkningerne og bivirkningerne :smiley:

Hmmm, kan da ikke lige umiddelbart se det indlysende i, hvad det har med sagen at gøre.

Jacobs spørgsmål er vel reelt nok omhandlende et område, der er yderst relevant for os - både nu og i fremtiden. Så hvis vi giver vores mening til kende til en journalist/studerende om emnet, sker der nok ikke det helt vilde.

Desværre er jeg endnu kun selv 5. semesters studerende, så mit kendskab til emnet er yderst begrænset. Men finder alligevel hele problematikken meget spændende.

Og ja, vi lærer i videnskabsteori at pt. skal have informationen om alt, hvad der drejer sig om bivirkninger. Men er der ikke i de fleste tilfælde langt fra teori til praksis ?

Rasmus

Grunden til min skepsis overfor en nyindmeldt bruger med email-adresse på Danmarks Journalisthøjskole er baseret på Jacobv’s manglende præsentation af sig selv og hans hensigter med spørgsmålet. Hvis han præsenterede sig som journalist eller journaliststuderende og fortalte hvad han i givet fald ville bruge mit svar til ville jeg ikke have noget som helst problem med at svare. Jeg er ikke fan af hverken anonyme debattører eller skjulte dagsordner.

Jeg er enig, dette forrum, skal ikke bruge til skjulte dagsordner.
Hvis hans motiv er at skrive en artikel til BT/EB så må han finde et andet sted at få oplysninger…han skulle prøve opsøgende journalist arbejde…impersona… :slight_smile:

Meget uprofessionelt

Hvor henne i lov om patienters retsstilling står der at patienter skal have informationer om alle tænkelige bivirkninger?

Ofte er det en god ide at læse en lovtekst før man spørger om den bliver overholdt, og ikke kun forlede sig på pressens udlægning!!

Du har ret philipb :up: - det står der slet ikke!

http://www.retsinfo.dk/GETDOC/A19980048230

Ved en søgning i dokumentet på “bivirkning”:

Det beroliger mig, synes det ville være meget lidt hensigtsmæssigt hvis man når man skrev en recept skulle oplyse at 3 ud af en million udvikler tromocytopeni eller agranulocytose etc. etc. etc. Synes jeg kun tjener til at skræmme patienten unødigt og bestemt ikke til at give patienten et reelt indtryk af medicinens potentielle bivirkninger.

http://www.dagensmedicin.dk/art.asp?ID=1520
http://www.dagensmedicin.dk/opi.asp?ID=1548

det er sgu nok disseher som jacobv har læst…

http://www.sciencedirect.com/science?_o … 04ee772814

gider ikke lige finde og læse artiklen, kræver at man logger på