Præklinisk ophold - anbefalinger?

Hej

Jeg går 2.sem ved SDU, og planlegger at gjennemføre det præklinisk ophold nu til sommeren. Ved ikke ennu om jeg ønsker at gøre det i danmark, norge eller et helt annet sted, men jeg vil gerne høre om nogen har gode/dårlige erfaringer.

Jeg kan godt ønske at få lidt indsikt i det akutte samt kirurgi. Har arbejded på sygehus, så den vanlige sengeavdeling kenner jeg godt. Skadestuen og ortopedkirurgi derimod vil jeg gerne se lidt mer af. Jeg har arbejded i saniteten, så lidt kan jeg, men kenner mest til det præhospitale.

Vet at jeg ennu ikke kan så meget, og at man måske får mer ud af opholdet senere, men for mig er der viktig at se så meget som mulig af den arbejdshverdag jeg går i mod.

Er der nogen som kenner en dyktig overlæge der gidder at ta sig tid til studerende, eller kan anbefale en god afdeling et sted i verden?

Har også hørt at man gerne må ta ud til en skadestue på eget initativ for å se lidt, nogen der kan anbefale et godt sted?

G.

Synes at præklinisk ophold tidligt på studiet er en virkelig god mulighed for at se den verden vi senere kommer ud i.
Du skriver at du endnu ikke kan så meget. Jeg tog et præklinisk ophold efter 3. semester, og min erfaring her var, at jeg efter meget kort tid opdagede at jeg kunne en del. Jeg var nemlig på ortopædkirurgisk afdeling samt i skadestuen. Og især i Skadestuen kan du hurtigt lære procedurerne og tage dine egne patienter.
Jeg synes helt bestemt at du skal tage præklinisk ophold i Danmark eller Norge, da du først bør lære vores sygehusvæsen at kende inden du rejser ud i verden. Senere er det helt sikkert en god mulighed at tage klinik andre steder i verden.
Jeg var på et mindre sygehus, hvor jeg virkelig fik lov til at lave noget. Mit indtryk er, at generelt (også i klinik senere på studiet) får man lov til mere på de små sygehuse. Måske ser du ikke så mange traumer som på de store, men du lærer meget mere.
Konklussion: præklinisk ophold er meget lærerigt, og det er ikke for tidligt på studiet at komme ud allerede efter 2. semester! Det bedste sted, når man kommer ud så tidligt er ortopædkirurgisk (+ skadestue) da du jo har anatomien frisk i erindring. Vælg et mindre sygehus i Danmark (eller Norge eller Sverige), da du her får lov til at lave lidt mere end på de større.

Du skal heller ikke vælge et for lille sygehus, da der så er risiko for at det intet spændende kommer når du er der, jeg ville gå efter et af de store provinssygehuse. Om man får noget at lave hænger mere sammen med organisationen og den enkelte læge som man går med end med sygehusets størrelse. Grunden til at de store sygehuse har det ry at man ikke kan få lov til så meget skyldes ofte at:

  1. De er højt specialiserede, der er en kard, nefro, gastromed afdlinger, og ikke bare en medicinsk afdeling. Det er altså ofte sværere patienter. Fx er der slet ikke nogen åben skadetue på RH, kun traumecenter og visiteret skadestue.
  2. Der er ikke så meget brug for arbejdskraften, da de centrale sygehuse har nemmere ved at trække folk til.

Heldigvis er specialiseringen ikke så vild inden for ortopædkirurgien, så selv centrale sygehuse (fx Hvidovre) kan sagtens have et lærerigt miljø i skadestuen.

Hvis du har frit valg mht tid, så ring i forvejen og sørg for at de nye turnus kandidater har været der i et stykke tid. Det er ærgerligt at stå i skadestuen og den læge man står med selv er grøn, og lige skal læres op :frowning:

Jeg var selv i præklinik på slagelse sygehus (ortopædkir.), og var meget begejstret for det… Jeg fik ret hurtigt lov til selv at tage mig af patienter - med lægen “på slæb”, og jeg lærte bl.a. at sy patienter med lettere læsioner (super fedt!!!). Sygehuset stillede desuden vagtværelse osv til rådighed, og var meget åbne mht til, hvad jeg ville se på/lære mens jeg var der. Mit indtryk er, at man kan komme til at lave ret meget, så længe man selv vil og så længe det er forsvarligt overfor patienterne. Jeg havde bl.a. et par nattevagter, hvor jeg undersøgte patienter, hvorefter jeg fik lægen til at enten kigge med, eller kigge bagefter, hvorefter jeg så udførte den relevante behandling og dikterede skadesjournalen - det var super fedt at snuse til tingene på den måde, og lægerne var med på den, da der ikke var sindssygt meget at lave om natten ellers…

Så Slagelse kan klart anbefales, efter min mening :slight_smile:

-Hauge

Takker, skal helt klart undersøke litt rundt.

G

Kan også anbefale slagelse - var i klinik der på 6 sem og så er der lægeambulance lige neden under skadestuen!!

Mener jeg har lavet en anden post om det…

Det havde jeg helt glemt - det er afgjort også et plus ved Slagelse! Selv var jeg ikke ude at køre med lægeambulance i sin tid, men det er klart noget jeg gerne vil nu - specielt, nu hvor jeg faktisk har lidt flere færdigheder…

-Hauge

Under regler i forbindelse med selvarrangerede prækliniske ophold står: "Opholdet skal være af to ugers varighed på en medicinsk og/eller kirurgisk afdeling (…) "

Er skadestuen under disse afdelinger?

På KU må opholdet ikke være i Skadestuen som sådan, ej heller på parakliniske afdelinger - men er man på en hvilken som helst anden afdeling, så kan man da altid drible forbi skadestuen når man har tid, og hægte sig på… når man så lærer personalet at kende, så kan man næsten altid få lov til at lave noget.

  • Mikkel

Tak - det vil jeg gøre!

Jeg fløj med Forsvarets SAR-helikopter i to uger og fik i nogle dage mulighed for at deltage i uddannelsen sammen med introduktionslægerne, som endnu ikke fløj selvstændigt. Jeg hang over Isefjorden og under Sikorsky’en. Blev sænket ned i gummibåd osv.
Selvom man ganske vist ikke har lov til, formelt, at flyve med på de “rigtige” missioner dvs. hente og redde, kan det nu godt lade sig gøre hvis man snakker for sin syge moster, hæ-hæ…
Under alle omstændigheder får man mulighed for at flyve med helikopteren på øvelsesflyvninger hver eneste dag. Den skal nemlig træne og kan ikke vende tilbage til basen for at hente doc’en, så han (og du) må med. Trættende for den stakkels læge, som har fløjet tusind gange, men fantastisk for dig. Held og lykke!

Er det for tidligt at tage på præklinisk ophold efter 1. semester?

For tidligt?? I Odense er der ingen regler for, hvornår et præklinisk ophold tages. Det giver point uanset, hvilket semester man er på

Det lyder godt, Dr. Evil.

Hvad mener du med “point”?

Tror du skal vente lidt hvis du vil have noget ud af opholdet. F.eks. er en ortopædkirugisk afdeling perfekt lige efter 3. semester, da du har 100% (more or less) styr på bevægapperatets anatomi. Kender nogen der nu er på 4. der var ret glade for det, da de kunne følge ret godt med.

[quote=“Niemann”:2eqwb060]Det lyder godt, Dr. Evil.

Hvad mener du med “point”?[/quote]

Det tæller for ét af 2 valgfag man skal have på 1. del på SDU.

ETCS-point!

I Odense giver det ECTS point for et valgfag. Jeg synes, at det er komplet underordnet, hvornår man tager sådan et ophold. Uanset tidspunktet får man meget ud af det, hvis det er det, man vil.

Det skal lige nævnes, at det i følge studieordningen skal tages inden 5 semester, såfremt man tager præklinik som valgfag.
Jeg har selv søgt dispensation for denne regel, og tager præklinik til sommer (mellem 5. og 6. semester), fordi jeg mente, at jeg ville få mest ud af selve opholdet, hvis jeg kunne den relevante fysiologi og anatomi.

På SDU Kan man først tage opholdet efter 2. semester og inden 5. Jeg har selv lige været ude i sommers på skadestuen i Aabenraa (efter 2. semester), og fik mine ECTS point (point for valgfag på modul 11). Grunden til skadestuen tæller med, er fordi den hører under ortopædkirurgi, så jeg så også operationer og var med i ambulatoriet.
Jeg kan også varmt anbefale ortopædkirurgisk både på Aabenraa og Esbjerg sygehus, selvom de ligger lidt langt fra Odense. Har kun hørt gode ting om Svendborg sygehus, og meget blandede oplevelser fra ortopædkirurgisk i Odense.