Praktiserende læger er en truet race

Kilde: http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/nyh … et-race-1/

Sundhedsvæsenet må indstille sig på en fremtid med markant færre praktiserende læger, og at patienterne i stigende grad vil søge hurtige råd og gå direkte til specialisterne. Det forudser cand.polit. Niels Bøttger-Rasmussen fra Institut for Fremtidsforskning i en ny analyse over såkaldte mega-trends frem til 2020.

»Den praktiserende læge vil blive ramt af en skærpet mangelsituation. De kommende år vil en stor del af lægerne gå på pension, og så vil de blive ramt af, at deres kunder søger andre steder hen. Patienterne vil i stigende grad søge hurtige vurderinger på call-centre, vagtcentraler og apoteker eller hos sygeplejersker, lægesekretærer og netdoktoren, som vi vil vælge at konfrontere med vores små skavanker,« siger Niels Bøttger-Rasmussen.

Sålænge ordinationsretten/henvisningsret ligger hos lægerne, og så længe de praktiserende læger kan oppebære deres nuværende tilgængelighed, så skal de ikke frygte at miste kunderne.

Så vidt jeg kna se ud fra artiklen i dagens medicin, har man ikke set på nogle af de mange andre ydelser, som praktiserende læger også yder - vaccinationer, attester, børneundersøgelser, kommunale/regionale opgaver mv.

At færre af fremtidens læger skulle vælge at blive praktiserende læger, tror jeg heller ikke helt på. Et stigende optag på studiet og overvægt af kvinder, vil gøre det attraktivt at drive egen praksis, hvor arbejdsbyrden er mere menneskelig.

At folk bruger netdoktor/bekendte/lægesekretærer (som i den grad kan blive en truet race), flytter i sidste ende nok ikke på den iatrogen tærskel. Og skal man til læge i DK, så foregår det for gruppe-1 patienternes vedkommende via egen læge/lægevagten (som bemandes af praktiserende læger), eller skadestuen, som bemandes af turnuslæger/studentervikarer.

Det kan vel være, at man med forsikringer/sundhedsordninger vil se flere call-centre/lægekonsulenter, men det vil nok primært være speciallægearbejde (billeddiagnostik/ortopædkirurgi mv.), som vil blive udført via disse funktioner. Jeg kan ikke forestille mig , at halsbetændelser/fodvorter/udslæt kan dækkes via private forsikringer, til vilkår, der matcher sygesikringens.

Bottom line: der kommer muligvis til at mangle PL’ere midlertidigt, men kunderne kommer ikke til at mangle - tværtimod, folk lever længere, behandlingsmulighederne bliver flere, og folk vil ha’ mere.

“Det forudser cand.polit. Niels Bøttger-Rasmussen fra Institut for Fremtidsforskning” :up:

Jeg er helt enig med Martinello. Har nu været 3 mdr af turnus i praksis og jeg tror ikke den ærede politolog har været ude at besøge en lægepraksis før han kiggede i sin fedtede krystalkugle. DET VRIMLER MED PATIENTER! -nogle få af dem fejler også noget

Det er også en mærkelig måde at stille tingene på hovedet som han gør. Der kommer til at mnagle praktiserende læger! OK, det er vel et problem, men derfra konkulderer han at patienterne vil flygte, så der kommer til at mangle patienter???
Der er næppe tvivl om at der kommer til at mangle praktiserende læger, og arbejdspresset vil kun vokse, så jeg er ikke sikker på at det bliver så fandens atraktivt for kvinderne, og de bløde mænd som jeg selv, men lad os nu se.
Der vil sikkert blive etableret sundhedscentre som han skitserer, og det betyder desværre nok at mange af de nemme patienter vil flygte fra praksis og gøre det mindre atraktivt derude, men det betyder jo så også muligheder for bijobs i den sektor.

Jeg tror ikke hans konklusion holder. Jeg tror ikke at manden har lavet en ordentlig research…At der kommer til at være mangel på praktiserende læger er nok sandt men han børe også forstå at ca 90-95% af befolkningens kontakter MED SUNDHEDSVÆSNET er med de praktiserende læger.

[quote=“Jesper R Balle”:24fdueew]“Det forudser cand.polit. Niels Bøttger-Rasmussen fra Institut for Fremtidsforskning” :up:

Jeg er helt enig med Martinello. Har nu været 3 mdr af turnus i praksis og jeg tror ikke den ærede politolog har været ude at besøge en lægepraksis før han kiggede i sin fedtede krystalkugle. DET VRIMLER MED PATIENTER! -nogle få af dem fejler også noget[/quote]

Jeg ved ikke; da jeg var i turnus i praksis var det med arbejdstider 8-13 evt. 14. Jeg var i hvertilfælde ikke overbebyrdet! - Men det afhænger jo helt af, hvilken praksis du besøger og hvor mange pt. der er tilknyttet denne praksis :wink:

Jeg ved ikke, hvad tallene/gennemsnittet er for landsplan, men jeg tror de fleste praktiserende læger holder 37 timer/uge?
Hvad tror I?

Venligst,
Rico