Specialuddannelse

Hej alle sammen.
Er det almindeligt at påbegynde sin specialuddannelse, lige efter man har afsluttede sin Turnusuddannelse. Eller er der mange der tager et par år som reservelæge på de forskellige afdelinger inden man begynder.
Eller begynder man med det samme, på sin specialuddannelse for det tager jo et godt stykke tid at gennemføre uddannelsen…
Rasmus

Jeg tror det er forskelligt fra person til person. For nogen ved ikke hvad de skal vælge, så de prøver at snuse til specialerne ved en intro-stilling og prøver foreskellige specialer af før de vælger. Andre ved lige præcis hvilke speciale de vil have og de starter med det samme efter turnus. Jeg vil sige med de store årgange der kommer er det nok en god ide at være hurtige med sit valg af speciale efter turnus.

Svaret er NEJ! :!:

I sundhedsstyrelsens rapport “udbudet af læger og speciallæger i Danmark for perioden 2000-2025.” udgivet 9. Maj 2005 kan man læse, at der gennemsnitlig går 7 år fra endt kanditateksamen til påbegyndt speciallæge uddannelse. :doc:

Citeret fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside:
“I dag går der i snit 7 år fra endt kandidateksamen, til en læge begynder et uddannelsesforløb til speciallæge. Samlet set går der oftest 14 år, før en læge er færdig som speciallæge. Som en undtagelse kan nævnes speciallæger i almen medicin, der som regel opnår speciallægeanerkendelse 8 år efter endt kandidateksamen fra universitetet.”

Så du har god tid til at kikke dig omkring. I samme rapport kan du desuden læse, at der bliver mangel på speciallæger frem til 2015 selvom at der er flere der bliver optaget på studiet - folk skal jo lige igennem hele uddannelsesmøllen. Desuden kommenteres de utilregnelige nordmænd/svenskere! - rejser de eller bliver de :wink:

Resume af den laaange rapport kan læses her :

http://www.sst.dk/Nyheder/Pressemeddele … px?lang=da

hvis det er et populært speciale skal der vel også samles en del erfaringer før man bliver optaget

det har du ret i jensemand.
Det er sku lang tid. Det vil sige, fra man bliver optaget på medicin studium til man er uddannede speciallæge, går der omkring 20 år, Ja det er sku en livslang uddannelse.
Rasmus

Der arbejdes meget på at korte den lange tid mellem cand.med til spec. læge… lad os håbe de kan høvle et par år af…

ja det kan vi da håbe på, men hvorfor går der så lang tid fra man bliver cand.med til man er uddannede speciallæge, er det fordi flok ikke kan bestemme sig eller er det svært at få en plads.
Rasmus

De fleste uddannelsesforløb til speciallæge tager typisk 5-6 år, hvis man går “normeret”. 1 årige introduktionsstillinger er som regel rimelig nemme at komme til, hvorimod man ofte skal opkvalificere til hoveduddannelsesforløbene, hvor ansættelser foregår efter et sindrigt pointsystem (for at undgå nepotisme, hedder det sig).

Det betyder, at man for at komme i betragtning til de populære specialer (dermatologi, pædiatri, gyn-obs, cardiologi mv.) skal bruge nogle år ekstra på at samle point (lidt a la kvote 2 systemet). Man skal dog ikke kvalificere sig ved at aftørre glutealregioner på ældre medborgere eller spille guitar på højskole, men derimod forske, have udlandsophold på relevante afdelinger, være fagforeningspamper etc.

Vil man derimod være psykiater eller mave-tarmkirurg i Thisted, kan man komme til med det samme, og således korte tiden af sin uddannelse.

Morale: alle specialer er spændende, så får man ikke den man elsker, elsker man nok den man får 8)

Er der nogen der ved om der er ventetid inden for almen medicin-uddannelsen efter turnus (og introduktionsstillingen)?

Det er der hvis du vil tage uddannelsen i amterne omkring Kbh…

jeg kan jo passende spørge igen, hvad med anæstesiologi

Efter SATS er blevet etableret er det jo blevet en hot speciale igen, så jeg tror også man skal påtænke noget vente tid, men tjek dog specialernes hjemmesider…

http://www.dasaim.dk/

Det lyder som om, man SKAL tage en speciallægeuddannelse efter endt turnus. Er det tilfældet, eller kan man blive ved med at være yngre læge?

Se følgende link (nederst på siden under “beskæftigelse og erhverv”):
http://www.au.dk/da/sun/umedicin/studhaft.htm

eller

http://www.sund.ku.dk/studieInfo/optagelse/FH_Med.htm

[quote]Det lyder som om, man SKAL tage en speciallægeuddannelse efter endt turnus. Er det tilfældet, eller kan man blive ved med at være yngre læge?
[/quote]

Yngre læge dækker over en gruppe af stillingsbetegnelser som groft sagt er karakteriseret ved at de ikke påkræver en speciallæge uddannelse og er tidsbegrænsede.

Husk at man stadig er yngre læge de 6-10 år det tager at blive speciallæge. Mht. om man skal starte på specialuddannelsen med det samme. Så er der jo introstillingerne hvor man i 1 år finder ud af om det er det speciale man ønsker.

Altså (jeg er ikke sikker på tidsrammen, men den passer nogenlunde:
turnus (1½) -> intro (1 år) -> (blok/kursus 4-6år): speciallæge

Mange tager uklacificerede stillinger der hvor pilene er for lige at prøve tingene af eller fordi de ikke kan få den stilling de ønsker.

Man kan sagtens blive ved med at tage uklassificerede stillinger og skifte fra den ene afdeling til den anden, men det er de færreste som undlader at interessere sig for et eller andet speciale, og går efter at blive speciallæge i netop det speciale.
Fordelen ved at komme videre end yngre læge er:
Bedre arbejdtider (færre vagter)
Bedre løn
Mere inflydelse på afd.over hvad man laver.

Men hvis man er ligeglad med ovenstående kan man blive ved med at blive ringet op kl. 04.26 for at lægge en venflon.

Så vidt jeg har snakket med yngre læger på afdelingerne så er de gråhårede /halvskaldede af dem (dem er der en del af på RH) ret trætte af at skrive journaler, lægge venflon mv.