Statestik til osval

Jeg sidder midt i mit kæmpe OSVAL II projekt og er kørt fast i statestikken (ville ønske jeg havde hørt bedre efter på 3. semester :oops: ).
Jeg har hørt fra flere at man “bare” skal få fat i en fra økonomi-studiet eller lignende og få dem til at regne for én.
Dem jeg har snakket med derfra har ingen anelse om hvordan man regner chi2 og lignende eller henviser mig til diverse bøger, hvilket jeg ikke får så meget ud af.
Da det forhåbentlig skal udgives som artikel, kan jeg ikke rigtig springe over hvor gærdet er lavest.
Sidste udvej er min vejleder, da jeg gerne lige vil se om jeg kan finde ud af det uden hans hjælp.
Nogen gode råd hvor man kan få hjælp?

Hvorfor det?`Hvorfor inddrage andre, når han er ansat til det samme?

Jeg sad i samme situation med min Osval 2, men fandt ud af at en kombination af Kirkwoods “Medical statistics”, SPSS og diverse introduktionsbøger til SPSS hjalp mig igennem… Og jeg lærte oven i købet en masse statistik!
Introduktionsbøger til SPSS kan findes gratis på nettet, jeg havde stor glæde af Vijay Guptas “SPSS for beginners”, som jeg fandt her: http://www.statistics.com/resources/books/online/

Held og lykke! :slight_smile:

Anskaf noget statistisk software; jeg foretrækker personligt SAS (de fleste afdelinger på RH har SAS); SSPS er også ok (men undgå for guds skyld MatLab og andre “statistics made easy” programmer).

Læs manualen, og leg lidt med programmet og dine data - det lærer man en hel del af. Suppler med bogen ‘The little SAS book: A primer’, så er du ret godt kørende.

Hvis du skulle få lyst til at gå bare lidt dybere ind i statistikken undervejs kan du starte med at skimme Kirkwood, og herefter evt. låne/købe en statistikbog, f.eks. Altmans “Practical Statistics for Medical Research” - den er nem at gå til, giver et godt overblik, og er også et godt opslagsværk.

For visse statistiske analyser findes der ret gode internetresurser:

Mann-Whitney u-test: http://elegans.swmed.edu/~leon/stats/utest.html
Chi squared: http://graphpad.com/quickcalcs/chisquared1.cfm
Peason, Spearman mm: http://davidmlane.com/hyperstat/A34739.html

men man skal lige skimme en statistikbog før man forstår hvordan de forskellige test skal bruges. Hvis der er andre der har nogle gode links kunne man måske poste dem her?

Iøvrigt kan Excel som regel udføre simple analyser, såsom t-test F-test og korrelationstest.

… undgå din vejleder? sikke noget sludder, han får penge for at hjælpe dig med bl.a. den slags. Så, han har bare at få fingeren ud!!

Iøvrigt, så er Excel ikke at foragte til simpel statistik, jeg har med god effekt benyttet den til diverse t-test og variansanalyser - men, om den lige kan lave Chi^2 statistik, det ved jeg ikke…

  • Mikkel

Google er en rigitig god ting, hvis du søger på f.eks. “excel Chi-Square” vil f.eks. denne siden være første:

http://www.gifted.uconn.edu/siegle/rese … iexcel.htm

Men, din vejleder er også til for at hjelpe

Ja, du skal helt klart få din vejleder til at hjælpe dig. Det er det han er der for.

Mht. excel så er der næppe tvivl om at det kan det meste man kan forestille sig. Jeg synes dog det er temmelig besværligt, og har brugt laaang tid på at få det til at foretage selv nogle simple beregninger. Dog skal det siges, at når man kan det så er det nemmere, sjovt nok.

Jeg var selv meget meget glad for et program der hedder MiniTab. Det virker som om det er designet til biologiske data, og det er meget brugervenligt. Gjorde livet nemmere for mig. Du kan downloade en 30 dages fuldt funktionel prøveversion her:
http://www.minitab.com/downloads/

mvh. Lasse

Anbefaler varmt SPSS som ofte kan downloades i cracket version på thepiratebay og lignende sider. Det er underordnet hvilken version du downloader - alle kan bruges til dit formål.

Undgå for G*** skyld SAS, der er meget sværere at lære såfremt du ikke er velbevandret ud i statistik og matematisk programmeringssprog. SPSS er meget nemmere at finde rundt i - især med hjælp fra diverse SPSS manualer, der fx kan lånes på Panum Bib eller DNLB. De kan også findes via google.

Årsagen til at visse hardcore statistik folk anbefaler SAS er flere: 1) det kan indeholde større datamængder uden at gå ned (hvilket var en fejl ved tidlige versioner af SPSS) 2) SAS output er lidt pænere og kan derfor nemmere “klippes” ind i artikler mv. 3) Statistiknørder er lidt snobbede og derfor elsker de programmeringssprog. Til dit formål er SPSS dog mere end rigeligt og det er let tilgængeligt og har i øvrigt en god “hjælp”-funktion.

Og så det fra den lyse side: kun ved at lave det selv lærer du det ordentligt og derefter er du meget bedre rustet til fremtidige forskningsprojekter og artikellæsning :slight_smile:

/DFN

Til gengæld kan man få SAS gratis som SUND-studerende via http://www.mdb.ku.dk (ve. spalte…), men enig iøvrigt, det er er noget mere langhåret - men også supereffektivt.

  • Mikkel

Iørigt er dette den fedeste statistikside nogensinde:

http://www.ats.ucla.edu/stat/

Der er pædagogiske instruktioner og tutorials til de basale funktioner i alle de store statistikprogrammer i bedste multimediestil.