Stetoskoper

Jeg står over for snart at skulle i klinik og skal derfor have købt mig et stetoskop. Men jeg har lidt svært ved overskue markedet og forskellen på de enkelte modeller, så nogle personlige erfaringer modtages gerne! :slight_smile:
Da jeg ikke regner med at kunne høre den helt store forskel på de forskellige stetoskoper, er grænsen sat omkring Littmann Classic II S.E., som det er mit indtryk, er det mest købte.
Her er, hvad jeg har fundet indtil videre:

Littmann Classic II S.E. til 610kr + fragt
http://www.stetoskop.dk/product_info.ph … ucts_id=30

Speidel & Keller Spectrum til 615kr + fragt
http://www.stetoskop.dk/product_info.ph … cts_id=275

Prestige Medical Clinical Cardiology til 670kr + fragt
http://www.medicinerladen.dk/Stetoskoper%20PM.htm

Spirit Klassisk PRO til 470kr + fragt
http://www.medshop.dk/product_info.php? … ucts_id=74

Kamed Cardiosuperscope (lux) til 800 inkl fragt fra Sverige
http://www.algonet.se/~barimpex/

Jeg har et Littmann Classic II - og det er slet ikke samme solide kvalitet som det Spirit stetoskop min kæreste har…

Godt nok har Littmann 2 membraner, men spirit stetokopet har tykkere “slanger” og virker klart bedre.

Der er mange der mener at man betaler lidt for meget for at der skal stå Littmann på stetoskopet og at man derfor kan få noget mere til den samme pris hvis vælger et andet mærke… Har ikke selv det store sammenligningsgrundlag da jeg kun har haft mit nuværende stetoskop.

Hej Nikolaj
Jeg har et Spirit “Kardiologi Light” Stetoskop til kr.749,00
og jeg har været meget glad for det. Det har som frold skriver en kraftig “slange” og lyden er ca den samme som de Littmann (typisk classic II) jeg har sammenlignet med… Så meget tilfreds… OG så skal det jo siges at det jo var en præmie jeg vandt på studmed.dk :slight_smile: :slight_smile:

Hej.

Jeg har lige et spørgsmål i forbindelse med stetoskoper.

Skal man vælge et dobbeltsidet eller et enkeltsidet? Bruger man overhovedet den anden side :?:

Well Jeg mestre ikke kunsten. Blot jeg kan høre en mislyd og bestemme om den er systolisk eller diastolisk så er jeg stolt. Så lader jeg kardiologerne om resten :wink:

De enkeltsidede har som regel en dobbelt-funktion (flydende membran), hvor du kan presse hovedet hårdt eller blødt ned, og dermed få forskellig effekt. Ved ikke helt hvor nemt det er at styre, da jeg ikke har brugt den type selv.

Fordelen med de dobbeltsidede er at du selv så vælger hvilken funktion du vil bruge, bare ved at vende hovedet. Klokkesiden er bedst til lavfrekvente lyde, dvs. hjerteslag og de fleste mislyde, og membransiden er bedst til højfrekvente lyde, dvs. respirationslyde og bilyde som krepitationer o.l. Personlig bruger jeg derfor begge sider når jeg stetoskoperer, membran til st.p. og klokke til st.c. Jeg bilder ihvertfald mig selv ind at det gør en forskel :smiley:
Man kan også prøve sig lidt frem om man har problemer med at høre noget, det kan være at den anden side så opfanger lyden tydeligere.

Sveinar

Jeg har et littmann med sådan en dobbeltfungerende membran, og det fungerer fint. Som nævnt ovenfor skifter man mellem høj og lavfrekvente lyde ved at ændre trykket.

Generelt tror jeg man skal tage det helt roligt mht. stetoskop. På mit klinikophold var der en kardiolog der fortalte mig at alt det der vilde stetoskopihejs der står i bøgerne mest var noget man brugte i gamle dage før man fik ekkokardiografi. Han sagde at hvis man kan høre om lyden er systolisk eller diastolisk og kan sige ca. hvor på thorax den er kraftigst, så er det glimrende. Og det stiller altså ikke voldsomme krav til ens stetoskop.

Har selv et Littmann SC II og det fungerer udmærket. Men jeg mener at det var Frold der i sin tid sagde at det vigtigste var et godt øre og en god portion tålmodighed :angle:

Jeg sagde nu:

et godt øre, ro og regelmæssighed og vide hvad man skal lytte efter… :wink: :wohow:

http://www.studmed.dk/viewtopic.php?p=3530#3530