Afskaf turnus

Argumentet for at have turnus har såvidt jeg har forstået det altid været nogenlunde følgende: At sikre at alle læger får en bred klinisk baggrund, inden man påbegynder specialisering. I studietiden tilegner man sig en stor teoretisk viden, denne skal man så i sin turnus tid lære at applicere med vægt på bredden.

Får mig giver ovenstående argument egentlig ganske god mening, men hvad så med den nye basislæge uddannelse. Urologi og distrikspsykiatri i kombination, eller et utal af forløb der ikke inkludere intern medicin. Jeg kan simpelthen ikke se hvad der er den nye ordning garantere.

Jeg mener at der skal være et solidt og skudsikkert argument for at tvinge os i turnus efter et nummer system, ellers er vi da som faggruppe fuldstændig til grin. Forestil jer, at man tog alle kandidaterne fra statskundskab og tvang 80 % af dem til at arbejde som gymnasielærer i 6 måneder, efterfulgt af 6 måneder på VUC, og at de også blev fordelt efter et lodtrækningssystem.

Det må være på tide at afskaffe turnus, med mindre selvfølgelig at nogen kan forklare mig den geniale ide med systemet. Et nemt og oplagt alternativ kunne være ,at der blev stillet krav om mindst 1½ års erfaring på mindst 2 forskellige afdelinger før man kunne søge introstilling. Hvis man allerede nu fra sundhedsstyrelsen acceptere distrikspsykiatri, hvorfor så ikke også nuklearmedicin, radiologi, klinisk biokemi, patologi, retsmedicin etc… Hvis man holder fast i at mindst halvdelen af tiden skal være på en afdeling med akut modtage funktion, så kunne man da sagtens åbne op for langt mere frihed og individualitet. Desuden ville det være en oplagt mulighed for mindre søgte specialer kunne profilere sig lidt ved at have folk i en “turnus lignende” stillign i ½-1 år.

Jeg kunne ikke være mere enig, taget i betragtning, hvad den nuværende “kliniske basisuddannelse” tilbyder.

Enig, men så mister man jo sin uudtømmelige pulje af slavearbejde til yderregionerne…

Gud forbyde at man skulle betale folk ekstra for at tage mindre attraktive stillinger! Det ville jo i øvrigt også kræve at lægerne stod sammen og strejkede, eller i hvert fald truede med det. Og det er jo ikke ligefrem solidariteten der præger vores fag, synes I?

Jeg er så enig. Har altid været principiel modstander af tvangselementet i turnus. Vi får ventetider og frit sygehusvalg for patienter, læger får tvang og en dårligere uddannelse. Og hvorfor? Fordi det ikke kan betale sig at lefle for os, vi er simpelthen for få, og vi kan slet ikke stå sammen. Desværre.

Hejsa

Jeg er fuldstændig enig i at der ikke er mange (hvis nogen) af de forløb man kan fælge der giver en bred klinisk baggrund, også er ideen med turnus/basisuddannelse vel væk. Kun tvangelementet og den ‘billige’ arbejdskraft bliver tilbage. Der er som nogen har været inde på at der er kommet en pæn sjat forløb indeholdende psykiatri som jo er et af de mindre populære specialer, men ikke et enenste forløb i de mere populære. Det mener jeg ikke giver bredt funderede læger.

Angående lægers sammenhold så har jeg undret mig lidt over stilheden i FADL på det sidste, både med hensyn til den manglende dispensation til læger uden grænser og de nye forløb der jo skyder selve ideen med turnus i sænk. Disse ting kunne man da godt have forsøgt at få lidt frem i pressen. Har FADL opgivet kampen efterhånden? eller foregår der noget i krogene som ikke fremgår af hjemmesiden? De var jo så dejligt fremme i skoene i starten af denne sag, men nu er det som om de næsten er væk igen.

Mette

Jeg er helt enig i tråden her.

Der er virkelig en solid pointe i, at den nye turnusordning slet ikke opfylder den målsætning om bred fundering, der hidtil har tjent som argument for tvangselementet. Enten må man altså droppe den planøkonomiske tvangsudskrivning til nichespecialer, eller i det mindste opgive at legitimere den som en “klinisk basisuddannelse”, når den er alt andet.

Hvor er FADL, og hvor er Lægeforeningen?

FADL har udtalt sig, og hvis jeg kender dem, så er de nok igang med noget i dette her øjeblik. Lægeforeningen har jeg opgivet. Du behøver bare at gå et par uger tilbage, og du kan se lægeforeningen(Kan ikke huske navnet) sige at den nye turnus er bedre på alle måder.

det eneste vi kan gøre er at stemme med benene(Som det tidligere er blevet sagt herinde).

Vi er vel alle enige om at den nye basisuddannelsesordning ikke er andet end et desperat, planøkonomisk funderet forsøg på at aflaste de psykiatriske overlæger i yderområderne, godt forklædt som en såkaldt “basis”-uddannelse, selvom der da ved Gud IKKE er noget som helst basisuddannelse i at have brugt et ½ år i distriktspsykiatrien på Lolland Falster. Gud forbyde at man forsøgte at lade almindelige markedsøkonomiske kræfter råde, og lokkede lægerne til yderområderne med gulerod i stedet for pisk.
Tænk hvilket drama der ville blive hvis man tvang sygeplejerskerne til at flytte væk fra deres familie og til den anden ende af landet for at arbejde med noget de overhovedet ikke interesserede sig for, men var TVUNGET til, fordi de ellers ikke ville få lov at blive sygeplejersker!!
Vi er alle lige frustrerede over den nye ordning, og rigtig gode til at brokke os over den, men hvordan gør vi noget ved det?
Hvorfor vender hele den danske lægestab bare ryggen til, mens lægeuddannelsen og snart også det offentlige sundhedssystem bliver fuldstændig undergravet?
Er det virkelig lægers mentalitet, blot at sørge for sig selv, og så vende det blinde øje til? Hvad er vi bange for? Får vi en lussing, siger vi undskyld, bøjer nakken og vender den anden kind til.
Jeg vil gerne gøre noget, men aner simpelthen ikke hvor jeg skal begynde. FADL har jo åbenbart opgivet kampen, og Yngre Læger…tja, det er nok naivt at regne med nogen som helst forståelse eller opbakning fra den front.
Hvad skal vi gøre? Vi har brug for lægernes svar på Connie Kruchow, så vi kan få stolthed, solidaritet og ikke mindst retfærdighed tilbage til lægefaget før det er for sent!!!
For personligt er jeg da allerede på udkig efter uddannelsesmuligheder i udlandet, efter min BASIS-uddannelse i psykiatri.

Man kan som en start skrive til [email protected] og fortælle hvad man synes om den nye ordning - og måske lige høre om de er deres ansvar voksent, når man tænker på, at de bør kæmpe for at sikre os en god basisuddannelse.
Er også pænt utilfreds med at der kun er 7! forløb i Odense, hvoraf kun 2 er med intern medicin. ( Kombineret med psykiatri og onkologi ). Hvis man ser på f.eks Århus, så har de sgu fået den bedre del af fordelingen. Også irriterende at alle psykiatriophold er koblet til intern medicin, fraset én.

Så er der afsent en mail.

Håber mange andre vil gøre ligeså.

Jeg ved ikke helt om YL vil eller kan gøre noget, men som kommende yngre læge er det vel dem man skal henvende sig til.

Jeg har også skrevet til YL den 5. marts - har dog ikke fået noget svar endnu. YL var med til at indgå aftalen, og det nye repræsentantskab har udtalt, at de er imod 4-års reglen - men der er meget tavst fra deres side. Der har ikke været EN kommentar fra YL eller lægeforeningen omkring de nye forløb for turnus - selv de må da kunne se, at det ikke har noget som helst med en basislægeuddannelse at gøre :censored:

@Frold: Er du ikke med i det nye rep.skab? I så fald må du da have indsigt i, hvad der rører sig i det lukkede YL land…

Hejsa
Har lige læst de nyeste artikler på Dagens Medicins hjemmeside
http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/200 … /index.xml
http://www.dagensmedicin.dk/debat/2008/ … /index.xml
samt et godt indlæg af en overlæge i en anden tråd her på sitet.
Det lader til at der er ved at komme den klare vinkel på kritikken af den nye basisuddannelse at det kommer til at gå ud over patienterne, hvilket jo er det vi alle har tænkt men har haft svært ved at formulere.
Derfor endnu en opfordring til gode kommunikatorer derude, der måske kan få disse synspunkter frem i lyset om at skrive indlæg til de store dagblade, evt ringe til TV kanaler.
Jeg tænker her på at det kan være TV2s nye sundhedsystemkritiske program Praxis, som jeg ellers ikke er den store fan af, vil lytte hvis man får den rette vinkel på sagen som f.eks vil du have en læge der aldrig har behandlet en blodprop i hjertet før? eller andre hårde udmeldinger som den brede befolkning kan forstå. Specielt hvis man kunne få opbakning fra dansk medicinsk selskab og dansk kirurgisk selskab som jo kritiserer uddannelsen i dagens medicin

Jeg tror desværre ikke selv jeg har evnerne til at få konsekvenserne af den nye uddannelse ned på papir på denne måde, uden at bruge for store ikke særligt konstruktive bogstaver, så jeg håber derfor at der er andre der vil gribe min ide, måske FADL.

Mette