Avanceret genoplivning - video

Vil lige hører om der er nogen der ligger inde med en video i undervisningskvalitet af avanceret hjertelungeredning.
Jeg forestiller mig lidt i retning af et skuespil/simulering på en dukke lige fra erkendelsen af det kliniske hjertestop, til alarmeringen af hjertestopsholdet samt dettes behandling af patienten.
Det kunne være rart med fokus på forskellige procedure som intubation, defibrillering, IV-adang etc, samt de forskellige faggruppers ansvarsområde, altså hvem tager sig af hvad?
Dette kunne være en opfordring til SATS om at producere sådan en video i samarbejde med færdighedslaboratoriet og/eller det rigtige hjertestopshold.

Synes det kunne være et spændende supplement til vores undervisning i akut beredskab på 1. sem SDU, men er sikker på at mange andre også vil kunne få glæde af det.

Med venlig hilsen

Rasmus Jakobsen
Stud.med - SDU

Jeg tror ikke målet i undervisningen på 1. sem er advanceret genoplivning nok snarre basal genopliving og måske kendskabet til den mere avanceret og hospitale genoplivning…

Hvor om alting er, så kan jeg godt forstå dit ønske, men ALS (Advance Life Support) er en tværfaglig procedure, hvor hver mand har sine roller. Roller er forskelligt defineret - rollerne kan være således:

Medicinsk forvagt: Leder indtil med. bagvagt eller anæst.bagvagt kommer - hvis de kommer…
Anæstesisygepl: Breathing: inkl ventilation og intubation evt venflon
Kardiologisk sygepl: Medicinoptræk Adrenalin, Atropin, Amiodaron med mere
Portør: C - Kompressioner
Teamet kan indeholde flere

Det der sker mange steder idag er at sygehusene klart definere disse roller og efteruddanner personalet, så alle er bekendt med deres rolle og kan håndtere situationen til det forventede. Eks. var der på Svendborg, hvor jeg var i turnus, uddannelse i genoplivning i 3 niv. Niv 1: Kontorfolk, gartnere etc NIv 2: Sygeplejesker Niv 3: Læger, anæst.sygepl.

Niv 1: Handler om basal genopliv inkl håndtering af AED
og så frem deles bygges der op til ALS på niv. 3.

Jeg har været med til nogle hjertestop efterhånden, jeg er uddannet og certifikeret i ALS efter ERC guidelines. Og det sværreste er IKKE guidelines - det sværeste er teamfunktionen ingen tvivl på det. Det er der hvor tiden kan vindes og det er også derfor man i Svendborg har haft fokus på alle kender deres roller.

Jeg vil ikke specielt fremhæve Svendborg - det er bare det eneste sted jeg selv har indgående erfaring fra.

http://www.youtube.com/watch?v=77q52lO99KE

og den mindre seriøse: http://www.youtube.com/watch?v=N8QkwED-zU8

Er godt klar over at det ikke så aktuelt på et pågældende semester, men jeg mener stadig det kan bruges som et supplement i undervisningen, hvis ikke på vores semester så på andre.
Må indrømme at jeg er imponeret over den film du har fundet på youtube, har søgt efter ACLS relateret materiale derinde mange gange nu uden held så det er rart endeligt med et brugbart hit. ’
På trods af at den omtalte video indeholder meget godt, kunne jeg dog godt tænke mig et klip der er mere ACLS/hjertestopshold relateret materiale.
Måske noget ligende denne norske film om genoplivning af nyfødte: mms://volve.uib.no/LPlus_Test/gjenoppliving_4.wmv
Kilde: http://www.anestesi.no

Med venlig hilsen

 Rasmus Jakobsen

Måske det var en opgave for Philm: http://www.panum-philm.dk/ som har lavet en DVD med den neurologiske undersøgelse, en DVD jeg desværre endnu ikek har fået fat i…

I forbindelse med indførelsen af nye guidelines på OUH blev der d. 28 november 2006 afholdt en demonstration af avanceret hjertelungeredning i Emil Aarestup auditoriet. Det kunne have været en oplagt mulighed at filme sådan en demonstration.

Uddrag fra OUHs nyhedsbrev Impuls: http://www.ouh.dk/wm203167

Det lyder da helt klart som en opgave for en studenterforening som Philm, håber de vil overveje dette.

Med venlig hilsen

 Rasmus Jakobsen

SATS Århus har halvårlige kurser i både basal og avanceret genoplivning (som i øvrigt er yderst anbefalelsesværdige) - det lyder da underligt hvis der slet ikke skulle være noget lignende i Odense.

Ikke desto mindre er jeg stadig enig med frold i at avanceret genoplivning bedst kan betale sig når man er kommet lidt videre på studiet og har indsigt i basal fysiologi og farmakologi, idet det giver en bedre forståelse for de forskellige procedurer.

Kontakt Herlev, DIMS.
De har nogle videoer.

mvh
svend