Jeg er læge og står over for valget af speciale. Jeg har tidligere hældt mod almen medicin, men er begyndt at overveje, om oftalmologi eller reumatologi i virkeligheden passer bedre til mig. Jeg finder begge felter fagligt spændende – og jeg tiltales af muligheden for at følge patienter over tid, hvilket jeg desværre fornemmer, er blevet sværere i almen praksis.
Da hoveduddannelsen uanset speciale løber over mindst 4-5 år, og jeg samtidig har små børn derhjemme, ønsker jeg at kunne tage hoveduddannelsen på nedsat tid – fx svarende til 80 %. Jeg ved, det er en mulighed inden for almen medicin, men håber, nogen kan gøre mig klogere på følgende i forhold til oftalmologi og reumatologi:
1.) Er det overhovedet realistisk at få godkendt en deltids-hoveduddannelse i disse specialer, hvis man ikke opfylder betingelserne for barsel/forældreorlov eller har tungtvejende personlige forhold?
2.) Jeg har en ph.d. og kunne godt se for mig at kombinere hoveduddannelse med forskning – evt. 20 %. Er der nogen, der har erfaringer med denne model? Er det reelt en lettelse, eller ender man bare med at arbejde næsten fuld tid – bare på en lidt anden måde? Er der fx mulighed for kortere arbejdsdage, eller får man bare en ugentlig fridag?
Mit håb med deltiden er at kunne hente mine børn tidligere og have mere tid med dem i hverdagen. Hvis jeg kombinerer med forskning, forestiller jeg mig at kunne lægge en del af arbejdet om aftenen – men jeg er også bevidst om, at det måske kan blive for tungt i længden.
Erfaringer, råd eller perspektiver modtages med kyshånd – særligt hvis nogen har prøvet at gå deltid i oftalmologi eller reumatologi!
Uden at have konkret erfaring med det tror jeg at sygehusspecialer har svært ved at “honorere” at du gerne vil hente dine børn tidligere. Og jeg forstår dig så ganske udmærket! Men vagtplanen skal gå op og din arbejdstid løber typisk til 15.24, 15.30 eller 16.00 på sygehuset. Og det kan de formentlig ikke ændre på - deltid eller ej. Så deltid fx. 80 % vil nok bare give en ekstra fridag ugentligt sålænge det er på sygehus.
I almen praksis er min fornemmelse at man bedre kan tilrettelægge dit program så du fx har fri kl. 14 hver og måske har en enkelt “lang” dag ugentligt.
Blot er bud. Og i håb om at vi i fremtiden kan tilbydes mere fleksible arbejdstider.
Hej Limfjord
Jeg er oftalmolog og lavede phd inden min specialisering. Jeg kender oftalmologien indefra og kan kun sige at det er et dejligt speciale at arbejde med. Ikke mindst fordi vagtarbejdet er overskueligt og knap så kaotisk som man ser det på afdelinger med sengeafsnit.
Når det kommer til at arbejde på nedsat tid, så tænker jeg, at der ikke er andet for end at spørge. Jeg har haft enkelte kollegaer på nedsat tid, men det har måske været 3 personer ud af de cirka 100 jeg har arbejdet sammen med i årenes løb. Det er ikke ret meget brugt i øjenspecialet hvor man jo i høj grad arbejder i en ambulant funktion med vekslende kirurgisk aktivitet. De afdelinger jeg har arbejdet på, de har haft enten middagskonference eller eftermiddagskonference; her skal man deltage så man kan vende patienter og cases og derved arbejde videre i sit ambulatorium. På en øjenafdeling sidder du alene med dine patienter og du kan ikke uden videre få hjælp af en bagvagt når du sidder fast - de har nok at se til med at hjælpe forvagt og eventuel mellemvagt i akutfunktionen - udover at passe deres eget ambulatorie.
Dem jeg kender som har kombineret forskning med uddannelse ender med at arbejde betydeligt flere timer end 37. Jeg tænker det er en lidt farlig vej at gå ned ad, hvis dit mål er at komme ned på færre timer.
Du er altid på et hospital når du har vagt i øjenfaget. Du har i løbet af uddannelsen 6 måneder i en øjenklinik og her er du vagtfri men arbejder mandag til fredag i dagtid.
Der er muligheder for at lære eksterna øjenkirurgi i hoveduddannelsen. Eneste undtagelse er hvis man tager sin uddannelse i Glostrup - de har smidt alt det basale kirurgi over i øjenlægepraksis. Her lærer man f.eks. at lave øjenlågskirurgi. Jeg selv var heldig at lære en del kirurgi, fordi jeg selv fandt relevante patienter i ambulatorierne, lagde en operationsplan og fik det arrangeret med operationsgangens planlægger. Hvis man selv opsøger det så vil det ofte lade sig gøre. Du skal nok ikke vente på det bare kommer. Så vil der altid være andre der får samme ide og tager de ledige tider på OP.
Hvis man overvejer oftalmologien så skal man vide, at man mister bredden som læge. Du bliver super specialiseret. Jeg synes det er fedt og det giver en stor arbejdsglæde at man kan få lov at have sine patienter uden at andre specialer er vildt meget inde over. Dine nærmeste samarbejdspartnere er neurologer, neurokirurger, hudlæger, reumatologer, børnelæger, øre-næse-hals og endokrinologer.