Dermatologi og venerologi - Weismann et al

http://forlag.fadl.dk/vis_bog.phtml?uid=250

Dobbelt anmeldelse i sundoghed…anmeldelse både af en studerende Søren Donslund Jensen og Professor og dr. med Knud Kragballe. Findes på side 11

Anmeldelse i MOK side 7 samme som ovenfor

Weismann m.fl.,
Indbinding: Indbundet
Forlag: Fadl
Udgivelsesår 2005
Sidetal 362
ISBN: 87-7749-432-6

En klassisk dermatologibog som dækker alt hvad man som medicinstuderende eller basisdoktor har brug for.
Efter de indledende kapitler om dermatologisk terminologi, undersøgelsesteknik og immunologi gennemgås dermatologien systematisk, opdelt i mange (til tider meget korte) kapitler. Niveauet er rimelig højt og nok det højeste af de to almindeligt anvendte danske lærebøger i faget, men er alligevel generelt godt forståeligt. Den præsenterede viden synes opdateret. Sygdomsbeskrivelserne omfatter det forventede (histologi, klinik, diagnose og behandling) sat op så bogen er mulig at anvende også som opslagsbog. I betragtning af specialets profil på studiet kan de histologiske beskrivelser siges at fylde lidt vel meget med risiko for at tabe overblikket. Forfatterne holder sig til de vigtigste dermatologiske lidelser, men enkelte mindre vigtige er medtaget og kan læseteknisk klart skelnes ved at teksten hér er sat med petit.
Illustrationsmaterialet er ganske omfattende og illustrativt, men det er lidt generende at billeder er samlet på enkelte sider frem for at være placeret i sammenhæng med teksten - til tider betyder det at illustrationer fra et kort kapitel findes i et andet kapitel. Dette, sammen med de lidt for mange tryk- og skrivefejl og et niveau i overkanten af det nødvendige er de eneste anker mod denne dermatologibog.

Vel er den mere omfattende end den anden danske, men den er også langt mindre pædagogisk, specielt vedr. kapitelindeling samt differentialdiagnostik, hvor en række lidelser blot angives uden nærmere stillingtagen til hvordan disse hurtigt skelnes. Hertil er den britiske “Clinical Dermatology” (af hunter m.fl.) et langt bedre alternativ, ligesom den er bedre opdateret, har færrere fejl og er billigere. Hvis jeg skulle læse derma igen ville jeg starte med denne (i stedet for at slutte med den) og evt supplere med Weissman om nødvendigt for specielle danske navne og for at få veneralogien med. Man undres faktisk over hvor relativt enkelt og kortfattet de selvsamme lidelser kan beskrives på omtrent samme niveau.
Som opslagsbog og evt lærebog for den ambitiøse er verdens mest solgte derma bog, Fitzpatrick’'s Color Atlas & Synopsis of Clinical Dermatology (1,000 Illustrations) uovertruffen, med uhørt kvalitet af billeder til en uhørt lav pris. Kommer i ny udg. jan 2005 til blot 59.95 dollar!!! En bog du slår op i igen og igen.

Er ganske omfattende, og en OK god indførring i faget - og billigst af de danske. - Desværre skabes der med bogen ikke et overblik, og forvirring er ind imellem ret stor. Visse kapitler er efter min mening til at smide ud :frowning: Pædagogiske evner mangler forfatterne, og der er en del af hente ved at holde sig til en pensum liste, og lære tankegangen i klinikkerne, undersøgelserne og efflusence læren (beskrivelsen af de røde knopper :nurse: ). - men andre studerende og turnuslæger siger dog at det er en god bog, man i fremtiden vil kigge en del i. - og husk også at se mange billeder og at øve beskrivelsen af disse med medstuderende!
Alt i alt et OK valg, der er den billigste danske bog.

Hvis jeg skulle vælge derma bog igen, blev det bestemt ikke denne her. Kapitlerne er håbløst inddelt uden systematik. F.eks står Lichen planus, som er en inflammatorisk hudsygdom, ikke i kapitlet der hedder “Inflammatoriske hudsygdomme”, men er kastet ind et tilfældigt sted i bogen.
Billederne i bogen er placeret i plancheform på enkelt sider, så man skal bladre frem og tilbage for at se både tekst og billede om en sygdom.
Der gøres ikke meget ud af differentialdiagnoser til de enkelte sygdomme.
Et problemorienteret kapitel ville i høj grad forbedre bogen, for at give et bedre overblik.
Den eneste fordel i forhold til den anden danske bog er, at den er mere pensumdækkende (afhængig af hvilken underviser man har)

Opdateret til 2005 udgaven