Er det menneskeligt at fejle? Projekt om lægefejl

Er det menneskeligt at fejle?

Ja, tænker de fleste.

Men for læger kan en lægefejl få fatale/invaliderende følger for patienten, og medierne er ikke sene til at fortælle historien og udlægge lægen: En læge var skyld i, at min datter/mor/bror døde. En læge var skyld i, at min far/fætter/onkel blev lam.

Selvom det var en fejl, var det alligevel ’lægens skyld’, skriver medierne.

Men hvordan har lægen det? – Det var jo ikke med vilje!
Hvordan påvirkede det vedkommende både psykisk og fagligt?
Mistede han eller hun troen på sig selv både som menneske og som læge?
Havde han/hun svært ved at tale med andre om følelser/skam efterfølgende?

Den historie vil vi gerne fortælle på skrift. Det er et følsomt emne og noget, der ikke er let at tale om. Men vi mener, at det er på tide, der kommer fokus på, hvordan en fejl påvirker lægen. At det langt fra kun er patienten/pårørende, der bliver ramt. For ‘the second victim’ (lægen) kan en fejl også have invaliderende/fatale følger.

Hvem er vi?
Vi er begge studerende på 7. semester på Journalisthøjskolen. Vi er begge vendt hjem efter 18 måneder ude i praktikken og er nu i gang med det store fortællende projekt.

Hvem søger vi?
Vi søger en mandlig/kvindelig læge, der har begået en fatal eller invaliderende fejl under behandling af en patient. En mandlig/kvindelig læge, der er vil fortælle sin historie og dermed være med til at få sat fokus på problematikken og være med til at hjælpe andre læger, der måtte stå i samme situation.

Må man være anonym?
Der er mulighed for at optræde helt anonymt i artiklen: navn på læge samt sygehus kan holdes skjult alt efter, hvad vedkommende føler er bedst.
Vi skal ikke vide, hvem patienten er.

Hvad skal det bruges til?
Som sagt er vi begge tilbage på skolebænken og som udgangspunkt er denne opgave ikke tiltænkt til at skulle bringes, men blot være skoleopgave. Vi mener dog, at historien er vigtig og væsentlig, og vi vil derfor stræbe efter at få den bragt i en landsdækkende avis.

Hvornår?
Vores projekt kører løbende dette forår. Vi skal aflevere den første fortælling den 13. april og har derfor brug for at tale med en læge inden da. Derfor har vi valgt at sætte vores deadline (med mulighed for forlængelse) den 30. marts.
Vi er fleksible både med hensyn til tid/sted for interviewet. Det er helt op til personen selv.

Vi håber meget, at I vil sprede ordet.

Har I spørgsmål, er I mere end velkomne til at tage kontakt til os; både telefonisk og pr. mail.

Venligst
Ebbe Josefsson
26 70 28 86
[email protected]

Line Frandsen
22 64 03 27
[email protected]