Er Plastikkirurgi et eftertragtet speciale?

Hej Studmed

Jeg vil gerne på sigt specialisere mig indenfor plastikkirugi, men tænkte på, hvor eftertragtet specialet er. Dertil vil jeg gerne hører nogle råd der er at følge, i forhold til optimering af mine chancer for en karriere indenfor feltet allerede fra studiestart.

Blot nysgerrig: hvorfor har du allerede før studiestart lagt dig fast på et speciale? Alle, som i vitterligt alle, professorer eller undervisere eller læger jeg nogensinde har snakker med siger, at de forestillinger man gør sig fra start yderst sjældent holder gennem hele studiet. Vær åbensindet!

Men for at svare på dit spørgsmål: ja det er et vanvittigt eftertragtet speciale.
Jeg ved ikke lige med optimering ift. chancerne, det handler nok om at tage et forskningsår og få publiceret nogle artikler. Den slags kan make it or break it på de lidt mere konkurrenceprægede specialer

1 Synes om

Ja, det er det.

Der er ikke noget, du kan gøre de første par år, da man intet lægefagligt kan på det tidspunkt. Efter bacheloren kan du prøve at få et såkaldt ‘forskningsår’ på en plastikkirurgisk afdeling.

Men du kommer med 99 % sikkerhed til at ændre mening :).

1 Synes om

Fastlagt og fastlagt. Har vel bare en ide om, at man på sigt gerne vil stræbe efter et konkurrencepræget speciale. Derfor gik spørgsmålet på, hvordan man kunne forbedre sine chancer. I forhold til forskningsår- Er det det samme som en PhD?

1 Synes om

Vil der i visse tilfælde være forskel på, hvorledes man kommer fra KU eller AAU fx?

Det kunne det være, men et forskningsår behøver ikke nødvendigvis munde ud i en PhD

Forskningsår: Man tager et års orlov fra studiet for at skrive et forskningsprojekt eller være en del af et forskningsprojekt.

Phd: 3 årig forskerstilling efter studiet. Der er også en kombination, hvor man forsker i 4 år, og hér indrager 1 år af studiet.

Plastickirurgi “kræver” ofte begge dele.

Nej, der er ikke forskel på, hvilket universitet du kommer fra.

Men skulle du så ikke også fokusere på lige at starte på studiet nu ;). Kravle før man kan gå osv.

1 Synes om

Man kan se antal opslåede stillingsopslag og besatte stillinger her:

Kilde: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2019/Opslaaede-og-besatte-HU-forloeb-2006-2018/Opsl_ede-og-besatte-HU-forl_b-i-2018.ashx?la=da&hash=C92808AB892E211BFA278336800F810C764AF513

Plastikkirurgi har 10 uddannelsestillinger om året pt (der var iø 85 ansøgere). Altså uddannes der årligt 10 plastikkir.

Der uddannes jvf skemaet 913 speciallæger i 2018

Det første du skal have er en introstilling til det skal du bruge netværk og meritter … God kamp!

Jeg skrev iø i 2009 et debatindlæg i ugeskriftet lidt om dette:

http://liljefred.dk/debatindlaeg/stop-afdelingsstyringen-af-adgangen-til-de-sma-specialer/

Det aller første man skal have er en medicinuddannelse :wink:

Nu du siger det… :thinking:

1 Synes om

Ved I om man kan blive optaget på en hoveduddannelse, med et helt blankt cv (udover relevant introuddannelse), hvis der er ledige pladser indenfor specialet?

Vil de sige, at karakterer fra universitetet intet har at sige? Ud fra din “formular” skal man så forvente at bruge 3 år (bac)+ 3 år (kandidat) + 4 år (forskning PhD)+ 1 år (KBU) = 11 år før man kan begynde sin speciale uddannelse?

Du skal nok forvente længere da man indenfor plastikkirurgien forventer du også som minimum har haft en introstilling indenfor mave/Tarm kirurgi :slight_smile:

Karakterer har intet at sige nej

Var selv sikker på jeg skulle ind for plastikkirurgi men er nu gået væk fra det :blush: mangler kun 1 semester på kandidaten og forventer ikke at starte hoveduddannelse før om 5-6 år…

Så man kan vente med at starte på hoveduddannelse? Hvad er fordelen ved dette?

Jeg kan se, at almen medicin også er eftertragtet… Forventes der her, at man også har PhD samt forskningsår for at få en hoveduddannelse?

Jeg venter ikke fordi det er en fordel, jeg venter fordi jeg ikke har noget valg. Vil gerne ind for dermatologi og der skal man for det meste have PhD (+3 år)… derudover KBU (+1 år) og så minimum 1 års introstilling på f.eks. infektionsmedicinsk.

Det er de færreste specialer du kan komme ind på lige efter KBU, specielt hvis du gerne vil have hoveduddannelse på Sjælland

Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Hvis der er 10 pladser og 100 ansøgere, så selekterer de jo efter nogle ting: PhD, introstilling(er), klinisk erfaring osv.

De specialer, der er populære i dag, er ikke nødvendigvis populære når du/I engang er færdige. Så endnu engang - begynd nu lige på studiet inden I tænker en masse over det her.

1 Synes om

Hej @frold
Hvordan kan det være, at der er flere ansøgere på almen medicin, end der er af opslåede pladser. Samtidig med, at ikke alle pladser blev besat?

Mvh Yassin

Fordi oversigten er national, men man søger hoveduddannelsesstilling regionalt. Så hvor der er flere ansøgere i Region H der må ud og søge yderligere kvalifikationer, er der ubesatte uddannelsesforløb i f.eks Region Nord. Så er du mobil og flexible, så er det “nemt” at få en hoveduddannelsesstilling også i mere eftertragtede specialer.

1 Synes om