Gode råd til bolig i københavn

Hej alle

Situationen er den, at jeg er blevet optaget på kandidaten i københavn, og søger derfor tag over hovedet. Der er mange der har fortalt mig, at det bliver svært - hvis ikke umuligt. Er der nogle, der har nogle gode råd til, hvordan jeg finder tag over hovedet inden studiestart i februar?

Gode råd modtages med kyshånd!

Mvh

Det kan være meget svært, men der findes en række forskellige muligheder - og det er langtfra umuligt.

Der findes CIU (Centralindstillingsudvalget), der formidler kollegieværelser, og hvis du kommer fra en uddannelse vest for Storebælt (hvad du må gøre), kan du måske komme foran i køen på deres akutliste og “hurtigt” få tildelt et kollegieværelse. Jeg skriver “måske”, fordi jeg ved, at der er akutliste ved sommerstudiestart, men er usikker på, om de også har noget lignende ved vinterstart. Derfor vil jeg råde dig til at ringe til dem på mandag - for denne mulighed eksisterer måske. Jeg har ingen erfaringer med CIU, men har til gengæld en lang række venner fra Fyn og Jylland, der har fået bolig på den måde - men i en del tilfælde efter studiestart - derfor “hurtigt” i anførselstegn.

Der findes privat udlejning, dvs. at leje et værelse hos nogen eller at finde en lejlighed hos en privat udlejer. Det er noget, man erfaringsmæssigt lettest kan sætte i stand igennem sit netværk, med mindre man har råd til at lægge en gigantisk husleje. Jeg er selv fra København, og jeg har for det meste boet privat - en del steder - og det var mindst tre fjerdedele af gangene, at jeg skaffede et sted at bo igennem private kontakter: venner, venners venner, kollegaer, osv. At skaffe en lejlighed privat uden forældre, der kender ejendomsadministrerende advokater, eller evnen til at lægge den føromtalte gigantiske husleje, er nok direkte urealistisk, men det kan med lidt held være let at skaffe et værelse, især hvis man kender nogen.

Når jeg har betonet det der med at “kende nogen”, skal man dog ikke underkende, at der rent faktisk findes muligheder for at finde værelser igennem især Boligportalen og diverse grupper på Facebook, men der må man væbne sig med tålmodighed, være hurtig til at kontakte nye annoncer og ikke lade sig gå på af, at man i de allerfleste tilfælde ikke engang hører noget fra dem, man kontakter - helt uafhængigt af hvor gode, sjove, interessante eller opsigtsvækkende henvendelser, man skriver. Folk får enormt mange henvendelser (det har jeg selv oplevet som “udlejer”), og derfor bliver mange knap nok læst, hvis overhovedet. De to gange, jeg har fundet et sted at bo ad den vej, har jeg nok haft en succesrate på 10-20% målt på invitationer til at snakke med udlejeren, og måske 3-7% hvad angår tilbud om at kunne flytte ind, hvor det også var noget, jeg principielt set selv godt kunne gide.

Hvad angår det med at “gide” vil jeg råde til påpasselighed med privat udlejning, og jeg vil - på trods af en desperat situation - ikke anbefale at flytte ind i hvad som helst, hverken hvis du føler dårlige vibes i forhold til udlejeren eller hvis lejemålet ikke kan sættes i stand på et for dig hensigtsmæssigt juridisk grundlag. Skod roommates er … pænt skod og belastende, og fraværet af det hensigtsmæssige juridiske grundlag kan også være pænt skod, fordi ens rettigheder ikke sikres, og man kan komme i klemme økonomisk. Mht. til juraen tænker jeg især på indretninger uden lejekontrakt, krav om kontant overdragelse af depositum/indskud eller udlejere, der ikke vil have, at man har folkeregisteradresse i boligen. Derudover er der en masse andre potentielle faldgruber, men det ville være omstændeligt at komme igennem dem, og det hovedsagelige råd må være at kræve lejekontrakt og sætte sig ind i denne lejekontrakts bestemmelser. Dette kan man dog i et omfang se lettere på, hvis man lejer et værelse i en andel hos eller igennem venner.

Hvis du har tænkt dig at blive i København efter endt studium, kan du også undersøge mulighederne for at optage et lån til at købe en andelsbolig. Det kan faktisk være økonomisk realistisk at låne til en mindre lejlighed, da det - rundt regnet - koster 450 kroner i månedlig udgift at låne 100.000, og i en sund andelsboligforening med lav boligafgift kan man komme til at sidde for en husleje på omkring 5.000 kroner eller endda mindre. Boliga har lige nu 3-4 af den type lejligheder udbudt. Arbejdernes Landsbank specialiserer sig i andelsboliglån, og de giver ofte lån til studerende. Jeg har selv gået med planer om at tage resten af mit studium i København, og talte for nyligt med dem, og fik tilsagn om at kunne optage et lån, hvis det blev aktuelt. Så det kan altså også være en mulighed. Du kommer umiddelbart til at være i København i tre år, så det er måske ikke så dumt, og hvis du tænker på KBU, kan du de fleste steder fremleje andelen i omkring et år.

Der findes endelig fleksibel udlejning af almennyttige boliger. Det er ikke noget, der skaffer dig tag over hovedet med det samme, men det er tilgengæld noget, der er værd at være opmærksom på. Skulle du fx havne i et lille kollegieværelse i en forstad eller på en fremleje, du i den nærmeste fremtid vil skulle fraflytte, vil jeg anbefale at skrive sig op igennem fleksibel udlejning hos et almennyttigt selskab. Eller jeg vil faktisk i det hele taget anbefale det. Her kommer man som studerende foran i køen til “belastede” sociale boligbyggerier, og man kan få et tilbud om en lejlighed (først og fremmest 3-4-værelses) efter et års tid eller noget lignende. Der skal ikke lægges så meget i det med “belastede”, som jeg af samme grund skriver i anførselstegn, for det er mit indtryk, at det er “ghettolistens” kriterier, der har bestemt, hvilke ejendomme, der er tale om, og det kan sagtens bare være ejendomme med en stor andel indvandrerfamilier, men som egentlig er fine steder at bo - og ofte relativt centralt beliggende. Jeg kender en del, der ad den vej har fået boliger i Blågården, visse andre steder på Nørrebro og endelig i Mjølnerparken, der er et lidt berygtet sted, hvor jeg også selv har boet, men som egentlig ikke er noget videre farligt sted, selvom nogen sætter ild til en knallert engang imellem. Det med 3-4 værelser skal heller ikke tages så tungt, fordi det vanligvis er boliger, som man kan sidde i som to lejere. Når du engang har fået boligen og har dit navn på lejekontrakten, har du boligen og jf. lejeloven kan kræve at folk flytter ud med én måneds varsel, hvis du på et tidspunkt selv kan sidde i lejligheden og vil have den for dig selv.

Held og lykke med det, og skulle du ønske en holdning til et lejemål eller have spørgsmål om lejeret (fx lejekontrakter) eller lignende, skal du være velkommen til at spørge her i tråden eller at kontakte mig herinde. Jeg har en del erfaring med det og kender lovgivningen.