Kan fysioterapeuter aflaste lægerne ?

Jeg er til daglig fysioterapeut og se mange patienter med henvisninger fra læger. Desværre er langt største delen uden relevante test eller undersøgelser.

Derfor er jeg begyndt at tænke om det vil give mening at patienterne først skal forbi lægen?

Vil det være muligt at lave et system, hvor patienten kunne komme direkte til fysioterapeuten, hvor der ofte er mere tid til relevante og dybdegående undersøgelser?

Problemet er, som jeg ser det, primært økonomi-delen. Patienteren uden henvisning skal betale væsenligt mere for behandlingen.

  • Dette kun dog ændres politisk

En anden problem stilling vil være kvalitetsikring hos fysioterapeuterne. Hvis fysioterapeuterne skal være de første til at tilse patienter skal der stilles højere kræv til fysioterapeuternes screeninger og undersøgelser. Det er afgørende at det kan vurderes om patienten skal afsted til egen læge.

  • Dog er der i disse år fokus på netop dette ifht. akkrediteringer og kvalitetssikringer.

Nogler fysioterapeuter er allerede begyndt på noget lign. fx. udbyder “Sundhed med Mening” en gratis fysioterapeutisk undersøgelse til alle med smerter.

  • Er det en god eller dårlig ide ?

Umildbart tænker jeg selv at der selvfølelig vil være udfordringer i at ændre systemet og tankegangen, men det skal holdes op imod hvad der kan spares af tid og resourcer hos den praktiserende læge.

  • Jeg ser det som en god løsning, hvad tænker i? Har jeg overset noget ? Meld gerne tilbage.