Kapillærtryk?

Hejsa.
Vi er nogle stykker på 4 sem. der sidder og knokler lidt med kredsløbsfysiologien op til eksamen. Og i den forbindelse har vi et spørgsmål angående kapillærtryk.
Vi ved at det arterielle tryk påvirkes med + 0,77 mmHg/cm. Dette må betyde at kapillærtrykket i fødderne er højere end i f.x hænderne, eller hvad? Og hvis ikke det er tilfældet - hvorfor?
Og hvis det er som vi tror, hvad betyder det så for den kapillære filtration?

Håber der er nogen der har tid til at svare os her i den travle eksamensperiode.

Peter P

Ja. Trykket er højere i fødderne, da der står en 1,2 - 1,4 m høj søjle af blod og yder et tryk. Grunden til at dette ikke giver ødem er at vi både bevæger os (muskelpumpe) og at P(A) ikke har så stor betydning som f.eks P(V) (http://www.cvphysiology.com/Microcirculation/M012.htm). Da P(V) har relativt større betydning er dette grunden til at man får deklive ødemer ved f.eks højresidig hjerteinsufficiens, hvor blodet staser op, og det venøse tryk øges.

Mange mennesker oplever dog at deres fødder bliver ødematøse i løbet af dagen hvis de står meget op, hvilket forklares med den øgede filtration. Så for at svare på spørgsmålet “hvad betyder det for filtrationen?”, så er denne højere i fødderne.

MFI har også lavet denne lille note om emnet

http://www.mfi.ku.dk/undervisning/fysio … sem/Noter/Ødemer.htm