Klinisk dermatologi og venerologi - Andersen et al

Klinisk dermatologi og venerologi - Andersen et al.

Anmeldelse i ugeskriftet

Anmeldelse i sundoghed af Helene Paarup den findes på side 5

Klaus Ejner Andersen
Ellis From
Kristian Thestrup-Pedersen
Hans Christian Wulff

288 sider
Kr. 548,00
Udg. år 2006
2. udgave
ISBN 87-628-0553-3

Forlaget skriver:

[quote]Klinisk dermatologi og venerologi foreligger nu i en ny og meget revideret udgave. Det er en lærebog i hud- og kønssygdomme, hvor der er lagt vægt på at fremhæve sygdomme og symptomer, som er hyppige og væsentlige i almen praksis og på hospitalsafdelinger.

Dermatologi og venerologi undergår som alle specialer inden for medicin forandringer over tid. Det gælder sygdomshyppighed og behandlingsmuligheder. Denne 2. udgave af bogen afspejler det, der er vigtigt at vide i Danmark i 2006, og bogens indhold er i overensstemmelse med de krav, der stilles til medicinske studenter ved eksamen i dermato-venerologi. [/quote]

En dermatologisk lærebog der fremtræder mere moderne end mange andre, både i opsætning og sprog.
Kort sagt indeholder “Klinisk dermatologi og venerologi” alt det, den skal - og ikke meget mere (hvilket desværre ikke betyder at en eksaminator gerne vil høre noget mere). Der lægges ikke overvældende stor vægt på ætiologi og histologiske forandringer, hvilket må siges at være i overensstemmelse med undervisningen som den oftest foregår. Bogen er let at læse (og lettere end - men ikke nær så omfattende som - modstykket fra FaDLs Forlag) og fuldt tidssvarende hvad angår diagnostik og behandlingsprincipper, så forhåbentlig er den anvendelig nogle år endnu. Nogle oplysninger er med god effekt struktureret i tabeller, ligesom hver sygdom er ledsaget af en boks med nøgleoplysninger, som tilsammen letter overblikket. Illustrationerne er i almindelighed som de skal være. I den venerologiske del er behandlingsprincipperne samlet og fremhævet i bokse - en praksis der med fordel kunne have været udstrakt til resten af bogen.

Den er faktisk overordentlig let læselig, og det virker som om at underviserne generelt kan anbefale denne mindst lige så meget som FaDL’s.
Tilgengæld har den dog en svaghed mht. at inddele sygdommene i nogle lidt mærkelige “kasser” som f.eks. “Reaktive erytematøse sygdomme” og “Lysdermatoser”…

Opdateret til nyeste udgave!

Forresten noen som vet om det er store forandringer fra 2001- til 2006-versjon? Den nye kommer i Norge først om noen uker, har kjøpt den gamle, men må levere den inn igjen om jeg burde hatt den nye istedet :wink:

anmeldelse i ugeskriftet tilføjet

Lad det være sagt med det samme, dermatologi er langt fra min kop te. Alt det der med udslæt og eksemer siger mig absolut intet. Så når du læser følgende anmeldelse, bør du nok være opmærksom på at den måske er lidt farvet af mit syn på faget.

Bogen er rent layout mæssigt meget vellykket. Der er masser af billeder og teksten er stor, hvilket gør at det er en yderst overkommelig affære at læse den bog på næste 300 på et par dage. Dog savner bogen ind i mellem lidt systematik i kapitel opdeling. Eksempelvis er hudforandringer hos ældre spredt lidt underligt ud i flere kapitler - en mere stringent redigering ville være en fordel. Bogen mangler desuden evnen til at kunne skære ind til benet og blot give den væsentlige information. Specielt afsnittet om fotobiologi køre ud af en tangent, igen kunne en hård hånd fras redsktørens side her have været en fordel.
Set i forhold til eksamen på SDU er bogen nok mere uddybende end hvad der egentlig behøves på de fleste områder. Dog er det ret pudsigt at den ved hver enkelt sygdom blot opremser en lang række forskellige behandlinger, men intet skriver om hvad der er første valg. Dette set i lyset af at der til eksamen netop bliver spurgt specifikt til førstevalgsbehandlingen ved en given sygdom. Når ham der nu har skrevet bogen, også stiller eksamens spørgsmålene, så burde det han vel i princippet vide at det ikke fremgår af lærebogen.