Ømme muskler

Hej allesammen!

Er der nogen der sidder inde med en videnskabelig forklaring på, hvorfor vi får “ømme muskler” - hvorfor skal man egentlig strække ud??

Uden at være ekspert på området, så mener jeg at ømme muskler dels skyldes at træning ødelægger muskelfibre, du får små blødninger og celler rumperer, og dels skyldes ophobning af mælkesyre. Strække ud øger cirkulationen i musklerne, og dermed faciliteres eliminationen af mælkesyren. Opvarming før træning vil gradvis øge blodgennemstrømningen i musklerne og dermed mindske skaden på dem.

Sveinar

Holdningen på bjerget mht. ‘ømme muskler’ eller 'post effort/exercise muscle soreness, er at den primære mekanisme er mekaniske traumer mod myocytter/sarcomerer, og efterfølgende biokemisk betinget inflammation.

Effekten af udstrækning og massage er meget omdiskuteret, nogle mener, at det nok mest har en subjektiv effekt. Du kan evt. starte med at kigge på et par oversigtsartikler:

Mechanisms of muscle injury after eccentric contraction.
J Sci Med Sport. 1999 Oct;2(3):253-65. Review.

Mechanisms of exercise-induced delayed onset muscular soreness: a brief review.
Med Sci Sports Exerc. 1984 Dec;16(6):529-38. Review.

Exercise, muscle damage and fatigue.
Sports Med. 1992 Feb;13(2):108-15. Review.

Tag en kigger på

http://www.motiononline.dk

det er et mere rigtig forum for sådan et spørgsmål, og der er nogle højest kvalificerede mennesker til at svare på dem derinde

Jens