Oxycontin er farligt?

“stor gevinst på livsfarlige piller”

Er der nogle der ved noget mere om denne her sag…Jeg tror at cirka hver 2. medicinske patient har fået det her.

understreger det ikke bare vigtigheden i at man som læge overvejer indikationen for morfika… det kan da ikke komme som et chok at det er afhængighedsskabende?

men det er da lidt frækt at firmaet har markedsført lidt rigeligt uden at “informere om risici”…

1 Synes om

Oxycontin er et fantastisk stof til maligne smerter, men som Koch skriver, så skal man være mindre godt begavet, hvis man ikke tror, at morfika er afhænghedsskabende.

Frit fra hukommelsen, så er det særlige ved oxycontin-sagen, at en masse hillbillies fra sysdstaterne i USA blev hooked på kapslerne. Fidusen var angiveligt, at man kan skille kapslerne ad og indtage indholdet p.o. med en meget hurtig absorbtion til følge (=et ordentligt kick).

Så længe indikationen for oxycontin er i orden (primært som pn medicin ved maligne smerter) er oxycontin et fremragende, om end dyrt stof.

Nu er oxycontin ikke pn medicin… det er depot morfin… (det er oxynorm, der er den klassiske pn) :wink:

men ellers helt enig

sorry, jeg sov vist lidt. Men misbrugspotentialet ligger i kapselformuleringen af oxycodonhydrochlorid (indholdstof i både oxynorm og oxycontin)

Debatten i USA handler om at Oxycontin er markedsført som et lægemiddel uden misbrugspotentiale eller risiko for afhængighed. Det er dette der har vist sig at være forkert.

Det er derfor at der ikke er nogen grund til at bruge Oxycontin/oxynorm frem for Contalgin/morfin. /Med mindre man har aktier i producenten!)

Helt enig… Contalgin burde være første valg :slight_smile: Der er en del at spare… og vi skal jo tænke lidt på den danske økonomi :smiley:

men nu gik spørgsmålet jo omkring oxycontin

Personlig erfaring.

Oxycontin er bedre til iskæmiske smerter.
Oxycontin opnår hurtigere terapeutisk index (Contalgin varer flere dage inden det fungerer).

Men Oxycontin er dyrere…

Morfinist 8) :lol:

Præcis…

Måske skulle jeg have skrevet, ud fra egen erfaring på intern medicinsk afsnit…

Men alt kan jo misforståes hvis man ønsker det…

Fra medicin.dk:

Oxycontin: Biotilgængelighed 60-80%. Depottabletterne (monodepot) er fremstillet således, at kontinuerlig afgift finder sted over et længere tidsrum. Maksimal plasmakoncentration nås i løbet af ca. 3 timer. Metaboliseres i tarmen og leveren til hovedsageligt inaktive metabolitter. Plasmahalveringstid 4-6,5 timer. Ca. 5% udskilles uomdannet gennem nyrerne. Virkningsvarighed ca. 12 timer.

Contalgin: Biotilgængelighed 20-60%. Depottabletterne (monodepot), depotkapslerne og depotgranulaterne er fremstillet således, at kontinuerlig afgift finder sted over et længere tidsrum. Maksimal plasmakoncentration nås efter ca. 4 timer. Plasmahalveringstid 2-3 timer. Virkningsvarighed ca. 12 timer for depottabletterne og depotgranulaterne og ca. 24 timer for depotkapslerne.

http://politiken.dk/erhverv/article307003.ece

Oxycodon (Oxycontin og -norm) er spcielt velegnede til opioid rotation, dvs når/hvis der opstår tolerance ved beh. af fx. cancer smerter med morfin. Metadon er i denne sammenhæng også et godt alternativ, specielt fordi det også har en virkning på NMDA-receptorere i med. spinalis (mod falsk tolerance).
Se i øvrigt
her, mht. beh. af andre smerter. Også her er morfin altså første valg.

Hej René,

kan altså ikke lade være…

[quote]Personlig erfaring.

Oxycontin er bedre til iskæmiske smerter.
Oxycontin opnår hurtigere terapeutisk index (Contalgin varer flere dage inden det fungerer). [/quote]

og her gik jeg og troede at vi brugte randomiserede kontrollerede forsøg til at besvare sådanne spørgsmål…

Venlig Hilsen

Andreas