Stetoskop

Hej Alle

Er der nogle der kan anbefale et godt opstartsstetoskop? Eller bare i det hele taget et godt stetoskop, skal jo alligevel bruges mange år frem :slight_smile: er lidt itvivl mht. hvad man “skal gå efter”.

Mange hilsner og god weekend.

Tror der findes andre gode tråde i forummet omkring emnet. Tror langt de fleste køber Littmann Classic II som det første, og de erfaringer jeg har med det er også fortrinelige. Det er let at bruge, og sidder godt i ørene, og man hører hvad man skal som lægestuderende, hverken mere eller mindre.
Mit eget er et Littmann Master Classic II med en enkeltsidet flydende membran, og det er jeg også rigtigt glad for. Tror ikke man hører bedre med det, jeg havde bare lyst til at prøve noget andet end alle andre, og jeg hører i hvert fald lige så godt som alle andre med det. Så kan stå inde for begge de to modeller.

Enig med ovenstående. Efter at have prøvet, lånt, mistet, slæbt og jongleret med diverse stetoskoper vil jeg konkludere med dette:

 • Littman classic II se: guldstandarden.
 • Littman master classic: en membran i stedet for 2. Lyden er lige så god som classic II, prisen er højere, men der er delte meninger om hvorvidt en enkelt membran kan det hele. Generelt gælder dette for alle i Littman Master serien. Smag og behag er kodeordet for om folk foretrækker 1 eller 2 membraner.
 • Littman cardiology III: bedre og meget dyrere. Sandsynligvis det bedste stetoskop (uden nogen dikkedarer) som findes.
 • Littman cardiology STC: efter sigende en forbedring af stetoskopet med en enkelt membran. Skulle være nemmere at “indstille” på enkelte frekvenser.
 • Kawe noroscope: håbløst dårligt. Hold jer væk.
 • Kawe cardiology: billige efterligninger af cardiology III og STC.
 • Sprague/Rappaport/Ratiomed/Prestige: det ultimative billige stetoskop. Klokkerne/membranerne kan byttes ud efter behag. Lyden er på højde med Littman classic II SE, mens priser er langt under det halve, men til gengæld er stetoskopet lidt tungere, med den dobbelte tube.
 • Phillips Sprague-Rappaport: klassikeren, en smule antikt, dette plejede at være guldstandarden. Produceret af Hewlett-Packard eller Philips, men kan nu kun fås i en billig kinesisk udgave, se ovenfor. http://www.elitemedical.com/phillip.html http://antiquescientifica.com/stethoscope_binaural_Rappaport_Sprague_Hewlett_Packard_presentation_in_case_308.jpg
  Omron Sprague-rappaport: ingen erfaringer, men efter sigende det bedste med dobbelt tube. Den egentlige arvtager efter Phillips.
  Kamed: ingen erfaringer.
  Spirit: ingen erfaringer, dette mærke specialiserer sig vist mest i ekstremt billige stetoskoper til blodtryksmåling (ikke stet.c.).

Desuden er der masser af digitale stetoskoper, som jeg slet ikke vil begynde på.

Her kan der købes ind:
http://www.medshop.dk
http://www.stetoskop.dk
http://www.nettomedical.dk/pl/Medical_Stetoskoper_216.aspx
http://www.medisave.dk/
http://www.vaktrommet.no/index.php/cPath/41
http://www.medistore.se/sjukvard/stetoskop-littmann-c-693-1.aspx
http://www.amazon.de (staves stethoskop på tysk)
http://www.amazon.co.uk

Til sidst et link til en seriøs undersøgelse af stetoskoperne.
http://www.forusdocs.com/reviews/Acoustic_Stethoscope_Review.htm
Et kort resume af undersøgelsen: Omron sprague rappaport er “best buy” og Littman Cardiology III er det absolut bedste.

Så skulle alt vist også være dækket. Alt ovenstående er selvfølgelig min egen subjektive holdning.

[quote=“Alx”:24x40c13]
Så skulle alt vist også være dækket. Alt ovenstående er selvfølgelig min egen subjektive holdning.[/quote]

Jeg vil gerne supplere med et enkelt stetoskop, som du ikke nævner. Selvfølgelig det jeg selv har! :wink:

Jeg har et Welch Allyn Harvey Tycos Elite i lommen. Et afsindigt dejligt stetoskop. Koster ca 150 dollars hos steeles.com. Det er nogenlunde samme pris som for Littman cardiology III.

Den vigtigste forskel på de fleste dyre stetoskoper er i mine øjne Harvey’ens klokke/membran-setup og flere af Littmanstetoskopernes flydende membran-setup. Efter min mening, er klokke/membran klart at foretrække. Min erfaring fra min kliniske hverdag samt studenterundervisning har vist mig, at det er meget svært for de fleste at bruge den flydende membran. Desuden kan det være vanskeligt at auskultere meget tynde mennesker, fordi det store hoved har svært ved at slutte tæt. Jeg vil derfor fraråde at købe stetoskoper med flydende membran. Som sagt ovenfor er det jo smag og behag. Jeg har prøvet en del Littmanstetoskoper inkl. cardiology III, men har ikke fundet noget der kan vippe mit eget af pinden. Håber ikke jeg træder nogen over tæerne… :slight_smile: Men alt i alt minder Harvey’en og Cardiology III meget om hinanden, og jeg vil sandsynligvis ikke kunne kende forskel i en blindtest. :wink:

Der er dog bred enighed blandt stetoskopnørder om, at Harvey Tycos Elite har den absolut bedste akustiske kvalitet der kan opdrives blandt stetoskoper i dag. Enkelte sværger til gamle, nu udgåede modeller, som kan opstøves på Ebay. Men for almindelige dødelige vil jeg mene, at man med en investering på 150 dollars får et fantastisk stetoskop, som kan følge én resten af karrieren, hvis man passer på det. Det kan man sagtens forsvare at bruge penge på.

Der er absolut forskel på de her nævnte stetoskoper og så et Littman classic eller tilsvarende. Den overordnede kvalitet er bedre, og så er de dyre modeller med dobbeltløbet slangeføring, som virkelig gør noget for lydkvaliteten. Når det så er sagt er det vigtigste for at udvikle god auskultationsteknik jo øvelse, øvelse og mere øvelse. Men det er bare lidt sjovere med et godt stykke værktøj.

Hej i kloge hoveder :wink:
Jeg er så heldig at have fået tilbudt, at få et Littmann Cardiology III.
Men jeg ved ikke om det er overkill at købe dette som ens første stetoskop?
Så hvad syns i, købe et Littmann Cardiology III eller købe et Littmann Classic II SE, og bruge de resterende penge på noget andet?

Du bliver glad for et Cardiology III. Jeg har selv et af slagsen, og mange af af dem jeg arbejdede med i min KBU endte også med at købe et. Det er bare det bedre i lyden end de traditionelle som classic II SE. Når det så er sagt kommer det helt sikkert mere an på ørerne end “gætterøret”, så bare du køber et der er bedre end et sygeplejestetoskop skal det nok klare opgaven. :slight_smile:

Det har jeg. Vandt det i en konkurrence engang. Har kun haft dette mærke, nærmere bestemt et “cardiology”, men er ikke sikker på man kan få det mere. Det er rigtigt lækkert, virker mere"gedigent" end Littmann (som jeg aldrig har ejet, kun sammenlignet med mine medstuderendes) og tykkere i slangen. Er med flydende membran, hvad det så end betyder? Eneste problem jeg havde med det var for et par år siden, hvor jeg havde det bakset helt ned i bunden af kittellommen og da jeg skulle have det op, røg klokken simpelthen fra hinanden. Men det var nemt at samle, og aldrig sket siden. Har ingen planer om at skifte stetoskop!

Christian

Kan kun second’e Christians kommentar. Har selv haft et Spirit Cardiology-stetoskop i årevis, og det er fuldt ud på højde med Lithmann-serien. Du slipper for at dreje frem og tilbage for at skifte mellem klokke og membran, for i stedet er det hvor hårdt du presser membranen på Spirit ned, der bestemmer frekvensen. Efter en 5-10 auskultationen er det sindssygt effektivt til at ‘tune’ ind på høj- og lavfrekvente lyde og høre dem maksimalt tydeligt. Kan varmt anbefale det :slight_smile:

Virker også godt selv om man ikke behersker den teknik:-). Men til gengæld har jeg ofte hørt mislyde der slet ikke er der… Men det er vist ikke stetoskopets skyld :lol: . Kan ikke finde det “cardiology” jeg vandt, men det minder udseendemæssigt mest om de her:

http://www.medshop.dk/product_info.php?cPath=22_51&products_id=74

eller

http://www.medshop.dk/product_info.php?cPath=22_51&products_id=78

Mener at det for 4-5 år siden kostede 400-500 bobs, så det er måske det første der ligger mest opad?

Christian

Hej allesammen.

Genopliver lige en lidt gammel tråd.

Har netop under mit igangværende rejse til New York købt et Master cardiology black edition. Men det har et lille hul midt i membranen. Steeles.com hvor jeg har købt det siger at det er normalt. Og at det er der for at ventilere. Mit gamle Master Classic II har det ikke??!

Er der nogen som har det som kan bekræfte dette?
Er hellere ikke indtil videre (St.p/c på min kæreste) imponeret over volumen af lyden?!

På forhånd tak for hjælpen!

Nicolai.

Den har jeg også set på et af Littman stetoskoperne (til pædiatri tror jeg), men jeg aner ikke hvad det skulle gøre godt for…
Ventilation? Er det seriøst? :lol: :lol: :lol:
personligt ville jeg jo have troet at målet var at få så meget som muligt af trykket/lydbølgen op gennem slangen i stedet for ud til siden… hvad skulle pointen med en membran ellers være?
Jeg har engang haft et lille membranbrud på mit stetoskop, og det blev det meget dårligere af.

På den anden side er hullet meget meget lille, men jeg kunne nu godt forestille mig at det kunne være et problem for lyden alligevel når man stetoskoperer mennesker med hår på brystet.
øøæææhhhh, uden dermed at have sagt noget som skulle have implikationer for din kæreste. :angle:

Nogen der ved mere?

Ps Dr Gonzo: Tak for oplysningen, Tycos Elite er virkelig godt, selvom mine ører ikke kan finde den store forskel, så er det i hvertfald på højde med Cardiology III fra Littman.

@ Nico:

Det lille hul i midten af membranen er ganske rigtigt en del af fremstillingsprocessen - så det er meningen, at det skal være der. :slight_smile: Mener at det efterhånden kun findes på master cardiology serien. Ideen med hullet er faktisk en form for “ventilation”, da det (teoretisk!?) tillader luften inde i stetoskopet at passere ud, idet membranen trykkes mod overfladen af det, der skal auskulteres. Dette tryk kan i modsat fald opleves ubehageligt i øregangen hos nogle, specielt de, som har meget tætsluttende ørepropper. Og tætsluttende ørepropper er jo vigtigt for at kunne høre noget som helst.

Alt i alt, no worries.

@ Alx:

Det kommer nok mest an på personlige præferencer - de fleste dødelige kan næppe høre forskel på de dyre stetoskoper.