Stetoskoper

Hej fase-2’er (og evt. andre)
Kan i anbefale stetoskop-mærker? Og hvorfor…

Dette er ikke anbefaling men blot hvad jeg har. Det er det billigste et litmann classic. Det er mit indtryk at det er det de fleste har.

Min erfaring med stetokoper er at det sgu ikke bliver meget bedre jo dyre de er…det vigtigste er at vide hvad man skal lytte efter og det er svært…!

Der er også et eller andet med at så længe vi krøller vores stetoskop sammen i lommer og tasker, er det nok fornuftigt ikke at bruge for mange penge på det. Jeg har et littmann classic, og mener det er fuld ud dækkende for, hvad jeg er i stand til at høre :wink:

Jeg har et gammelt, skrøbeligt stetoskop jeg fik af min egen praktiserende læge, der sikkert har fået det foræret af et medicinalfirma. Man kan da høre hjertet slå og endda respirationen.

Jeg magter ikke at investere en mindre formue, da jeg egentligt ikke rigtigt har lært hvad f… jeg skal lytte efter.

ikke fordi jeg vil drive reklame, men http://www.medshop.dk sælger hvist kopi stetoscoper (lithmann kopi) til en rimelig billig penge. dem jeg har snakket med siger som de andre her i forumet, at det egentlig er lidt ligemeget hvilket stetoskop man køber. man kan ikke høre det helt store alligevel.
(en læge jeg spurgte om stetoskop valg sa at det var det stetoskop der sad mellem ørene der var det vigtigste. jeg syntes det var lidt dum smart, men er bange for at det passer)

I litteraturen er en stetoskopisk undersøgelse jo behæftet med endog meget stor inter- og intrapersonel variation.

Dvs.: Man kan aldrig stole blindt på et dyrt stetoskop. Omvendt så er det fa’me svært at høre mitralinsufficiens med et sygeplejerske-stetoskop.

Jeg har set stetoskoper hos http://www.stetoskop.dk men de var næsten lige så dyre som i bogladen = Littman. Jeg fandt et billigt et til 195 kr. hos http://www.klinisk.dk det er en kopi af littmans gamle cardiologistetoskop. Og prisen taget i betragtning er det udmærket.

PederPedal

Det svenske http://www.stetoskop.com sælger Kamed stetoskoper langt billigere (ink. porto) end http://www.stetoskop.dk.
Deres udvalg er også meget større.

Ved ikke selv noget om det, men det svenske svar på Stud.Med magasinet har kåret Kamed til at være Littmann overlegent (og billigere)

Har du ikke et link til en test?.. det kunne da være meget sjovt at læse :smiley:

Hmm.

http://www.algonet.se/~barimpex/appendix.htm og http://www.algonet.se/~barimpex/appen-gb.htm er desværre de bedste bud, men ikke ret informative.

Når man skal ud og købe gætterør for første gang, så mener jeg, at man skal tage følgende i betragtning:

Akustik - en grundlæggende egenskab i ethvert stetoskop. Anskaffer man sig et med klokke + membran i en rimelig kvalitet, så går man ikke helt galt i byen. Der er ingen, der forventer at man kan høre hjertemislyde grad I eller auskultere 2 dråbe eksudat i pleura.

Ergonomi:
Primært skal man kunne holde ud at have det i ørene, og det skal være nemt at justere.

Kvalitet:
Giver sig selv, stetoskoper lever et hårdt liv i trange kittellommer og blandt syge mennesker.

Jeg vil mene, at man for 7-800kr. sagtens kan få en einsteiger-model fra Littmann eller lignende, som opfylder ovenstående krav.

Det kan ikke anbefales at købe Rolls-Royce stetoskoper som studerende. Mange mister stetoskoper pga. glemsomhed, simple tyverier etc., og desuden vil alle læger på afdelingen se skævt til dig, hvis dit er større end deres.

Mht. anmeldelser af stetoskoper på det såkaldte indernet, så står det ret sløjt til. Jeg kunne i hvert fald ikke få nogle relevante hits på google, men der var der et par sidegevinster ud i stetoskopverden:

http://www.hmint.com/Pages/compare.htm

  • Littmann comparison chart, opsummerer de forskellige Littmann stetoskoper

http://store.yahoo.com/egeneralmedical/2160.html

  • indeholder en ret god Littman FAQ

http://sprojects.mmi.mcgill.ca/mvs/STFRAME.HTM

  • her er mulighed for at fordybe sig lidt i auskultationens mysterier

http://www.medisave.co.uk/default.php/cPath/121
Britisk e-handel, måske kan der her findes enkelte reviews af stetoskoper