Sværhedsgrad af moduler på SDU

Hej folkens.

Jeg har tidligere set et forum omkring sværhedgraden af modulerne på SDU, men det er fra 2011, og det er jo sket en del siden da, så jeg tænkte, at jeg ville høre jer hvad i har af erfaringer.

Jeg går selv på modul 4, så jeg kan lige sparke ind med min egen oplevelse:

  • Modul 1: Nemt
  • Modul 2: Død og pinsel! (men dog sjovt)
  • Modul 3: Nemt
  • Modul 4: Ferie (Er som sagt i gang med dette modul, så nu må vi se)

Ville gerne høre hvad jer længere på bacheloren, og evt. også kandidaten syntes om de kommende moduler.

Held og lykke med de kommende eksamener!

1 Synes om

Jeg er selv kun i gang med modul 2 (:cry:), men jeg er overrasket over, at du siger modul 4 er ferie, da jeg har hørt modul 4, 5 og 6 skulle være de værste. Men det er da bestemt kun positivt!

Hej Tammi.

5 og 6 skulle også slemme så vidt jeg har hørt. På modul 4 syntes jeg bare, at det er rigtig meget repitation af B3, og den nye viden der kommer, er ikke særlig svær - men det kan jo være en smagssag. Jeg har dog hørt andre sige det samme om B4, så jeg er ikke den eneste

Det hører måske også med, at jeg har haft meget videnskabsteori på et tidligere studie, så det har været piece-og-cake. :smiley:

2 Synes om

Jeg synes generelt at man skal passe på med at proklamere hvor “nemt” et modul er. Mest fordi det er meget individuelt og også fordi at alle moduler for mange er udfordrende på hver sin måde.
Som eksempel kan nævnes modul 1 som flere siger er mega nemt, og jeg kan huske at en instruktor sagde til os i sin tid at hvis man synes modul 1 var svært så har man ikke en chance på resten af studiet… Øv øv for de studerende der sad til den holdtime og kløede sig i håret… En ærgerlig udmelding efter min mening. Modul 1 er måske ikke det modul der teoretisk er mest udfordrende (sammenlignet med andre moduler), men til gengæld er det for mange tidspunktet hvor der sker rigtig mange andre ting i livet. For mange er det tidspunktet hvor man flytter hjemmefra, flytter til ny by, skal lære at gå på universitetet, skal danne en masse nye sociale bekendtskaber osv.
Det nævnes at modul 3 er nemt og der må jeg bare sige at det ikke var min opfattelse. Jeg synes bestemt ikke det var nemt, men det er jo som sagt individuelt.

Men nå, til dit spørgsmål.

  • Modul 5: Mange synes dette er et rigtig svært modul. Der er meget forståelse og også en del anatomi. Modulet er for mange udfordrende - særligt dem der er vant til at lære udenad og “klare sig igennem” med det. Modulet kræver en vis fysisk forståelse for hjertet og lungernes kredsløb. Desuden er der et fag, biofysik, der er “ren” fysik som i hvordan opfører væske sig i lukkede kredsløb.
    Personligt har jeg altid været mere glad for forståelse end for udenadslære så jeg oplevede ikke modul 5 som et vildt svært modul.

  • Modul 6: Det er et hårdt modul, og der stilles svære eksamensopgaver. Pensum er stort (ligeså stort som på modul 5) og dele af pensum er kompliceret. Til eksamen kræves også her en god portion forståelse for stoffet.

  • Modul 7: Er afgjort mildere end modulerne på 3. semester (modul 5+6)

  • Modul 8: For mange er dette et hårdt modul fordi det kræver en del fysiologisk forståelse. Jeg kunne godt lide modulet netop på grund af forståelsen. Her begynder man at snuse lidt til hvordan medicin virker.

  • Modul 9: Har ry for at være det “værste” modul af alle på bacheloren. Det er også et hårdt modul med komplekse sammenhænge og meget at huske. Eksamen er for nyligt gjort mildere (færre opgaver) fordi et stort antal studerende var for tidspressede til at de mente de kunne vise deres viden ordentligt til denne eksamen. Så den er nok blevet lidt “lettere” end hvad den var. Pensum er meget stort og mange synes at undervisningen er af svingene kvalitet.
    Selvom modulet er behæftet med mange rygter om at det er vildt svært og vildt hårdt så viser sig ofte at der er en lav dumpeprocent på netop modul 9 og det er jo godt :blush:

  • Modul 10: Rigtig meget (ubrugelig) udenadslære og en MCQ eksamen der tester nogle meget specifikke elementer af pensum. Når man starter på modul 10 er man træt efter modul 9. Efterhånden som modulet forløber finder man ud af at der virkelig er meget (detaljer) man skal forsøge at huske til den eksamen der kommer. Modulet i sig selv er måske ikke så hårdt, men eksamensperioden var hård synes jeg - pga. udenadslæren.

  • Modul 11: Bachelorskrivning. Er for de fleste det mest overkommelige modul. Men igen er det individuelt for hvis man hader at arbejde i grupper så kommer man virkelig på overarbejde her.
    Personligt synes jeg at dette modul var det mest “hyggelige” der har været på studiet, og det har samtidigt været den eksamen hvor vi som årgang har fået det højeste gennemsnit.

  • Modul 12: Et overgangsmodul mellem bachelor og kandidat. Her begynder man at snuse til sygdomme og få en intro til hvordan man kan gribe an patientcase an i praksis.
    Modulet er relativt mildt i forhold til tidligere moduler, og det er spændende at begynde at lære om de sygdomme de fleste af os skal ud og møde når vi en gang er blevet læger.

Det var mine indspark til modulerne på bacheloren. Modulerne på kandidaten vil jeg ikke komme ind på her. Håber at I kan bruge det :+1:

Dbh.
KmK

7 Synes om

Tak for et godt og brugbart svar. Der er mange hårde moduler at se frem til endnu, ser det ud til :sweat_smile:

Hvad er din mening om modul 4?

Ja, det synes jeg der er. Jeg skriver det på ingen måde for at skræmme livet af jer, men fordi jeg rent faktisk synes at mange moduler på bacheloren har været hårde - dog på hver sin måde.

Jeg synes modul 4 var mildt. Faktisk synes jeg, at det var mildere end modul 1 :+1:

1 Synes om

Hej KirurgenmedK

Jeg er enig med dig i, at det er megget individuelt, men hele idéen med et forum som dette er jo, at få lidt forskellige holdninger på banen så man kan danne sig et nuanceret billede.

Når det er sagt, så skal du have KÆMPE tak for dit meget udpenslende indlæg. Det er virkelig et velskrevet og danner grobund for, at man selv kan deducere sig frem til, hvor svært det kom til at være for én! :+1:

Jeg kunne dog godt tænke mig at vide lidt mere om modul 7. Du siger at det for dig var nemmere, men var det blot sat ift. modul 5 og 6? Hvor på skalaen ville du pladsere det, hvis ikke det var sat ift. modul 5 og 6, og hvad er ifølge dig, de svære/nemme ting ved modulet?

Mvh,
Off

off, det fordi du tog b3 som multiple choice. kig på eksamenssæt før, og se om det er nemt…

Velbekomme. Jeg er glad for at du kunne bruge det til noget :blush:

Modul 7 er jo et modul der handler om kroppens hormoner samt reproduktionssystemet. Der er ikke voldsomt meget anatomi, men til gengæld er der 2 “typer” at forholde sig til (=mand og kvinde). Heldigvis ligner de ikke så meget hinanden så man kommer til at bytte for meget rundt (forhåbentlig :stuck_out_tongue:). Men anatomien er rimeligt ligetil husker jeg. Måske også fordi man på det tidspunkt er blevet vant til at lære anatomi.
Så er der hele det endokrine system. Som jeg husker det handler det meget om at lære hormon-akserne og forstå hvilken indvirkning de forskellige hormoner har på kroppen og på hinanden. Den del synes jeg var den svære del af modulet fordi det var nyt, men med lidt flid kommer man langt. Der er mange hormonakser og flere af dem spiller sammen i et større sammenspil.

Jeg synes at modul 7 var mere ligetil end både modul 5 og 6, men dog stadig sværere end både modul 1 og 4.

Dbh.
KmK

Tak for uddybningen! :+1:

Hej madssss.

Tror også det har meget at gøre med, om man er til kemien i det eller ej. Jeg er personligt meget glad for kemi, og syntes derfor der var spændende/sjovt, hvilket nok gjorde det lettere for mig. :slight_smile:

Når det er sagt, så må jeg give dig, at eksamen herunder Corona helt sikkert også være nemmere.

Mvh

Hej K,

Jeg er kommende mediciner, der skal læse på SDU fra februar i år på 1. modul. Jeg har på forhånd købt nogle af bøgerne og er gået lidt i gang med at læse i Genesers Histologi. Jeg må, ærligt indrømmet, sige, at der er rimelig mange fremmede begreber og tilsyneladende udenadslære - forstår ca. halvdelen af stoffet ved en førstegangslæsning, som dog forbedres ved notetagning og repetition.
Din kommentar til, at en instruktor en gang har benævnt, at hvis man synes 1. modul er svært, så har man ikke en chance, har desværre lidt sat bekymringerne i gang hos mig. Det er ikke fordi jeg synes det virker håbløst, overhovedet - bekymringerne følger nok lidt med spændingen om ny studiestart (har dog læst anden uddannelse før på SDU, så er ikke grøn som studerende). Alligevel kan jeg ikke lade være med at være nervøs for sværhedsgraden.
Får man en nogenlunde faglig intro til basalviden, som kan lette forståelsen, eller bliver man kastet direkte ud på dybt vand?

Vh.

Hej @Mediciner22 og velkommen til studmed.dk :blush:

Stort tillykke med optaget på studiet :clap: Glæd dig - det er et super spændende studie du er kommet ind!

Flot at du allerede så småt er begyndt at bladre i bøgerne. Det er ikke let at læse på forhånd og slet ikke når man ikke engang er startet på studiet. Derfor anbefaler de fleste også at man ikke kigger alt for meget i bøgerne inden studiestart og i hvert fald slet ikke lader sig frustrere hvis der er noget man ikke forstår. Bøgerne er ofte (meget) omfattende og studiet kræver ikke at man kan alt der står. Så tag du det bare helt roligt :relieved:
Det jeg har skrevet med instruktorens kække bemærkning skal overhovedet ikke give dig bekymringer. Det den instruktor sagde var meget upædagogisk og simpelthen forkert for der er masser af studerende der har synes modul 1 var udfordrende og stadig er kommet igennem hele studiet og nu er læger. Jeg nævnte instruktoren som et eksempel på hvad man ikke skal sige og for at sige at modulernes sværhedsgrad bør vurderes individuelt. Fx. kan du se at Off i første post i denne tråd skriver at Modul 3 er nemt og det er jo godt for dem der synes det, men det var bestemt ikke min opfattelse. Jeg er heller ikke en ørn til kemi. Til gengæld synes jeg ikke modul 5 var så slemt som mange synes fordi jeg er god til fysik. Og sådan er vi jo alle forskellige, men med arbejde kommer man langt - også med de ting man synes er svært.

Man får rigtig god faglig intro til al den basalviden man har brug for. Modul 1 lader ikke folk i stikken og underviserne ved godt at I lige er startet. Så tag det bare helt roligt, glæd dig til din studietid og nyd at du er optaget på et af de mest søgte studier i landet :partying_face:
Se i øvrigt denne tråd for beskrivelse af de 12 moduler på bacheloren på SDU.
God fornøjelse og skriv endelig igen hvis du kommer på flere spørgsmål.

Dbh.
KmK

1 Synes om

Tusind tak for det meget udførlige svar :smile:
Der faldt mit kortisolniveau betragteligt, haha!

Rigtig god aften

Kortisol har faktisk en ret lang halveringstid så det er næppe faldet endnu :stuck_out_tongue: Men i morgen vågner du nok op og føler dig mere rolig :relieved:

Spøg til side :blush: Godt at du kunne bruge mit svar :smiley: Og Kortisol lærer du meget mere om på B7 og ikke mindst K3.

God fornøjelse!

/KmK

3 Synes om

Jeg håber lige med på tråden, jeg føler ligesåledes som du gjorde @KirurgenmedK mht. Modul 3 som jeg er på lige nu. Mine studiekammerater og mange af mine medstuderende synes modulet er let, men det synes jeg godt nok ikke… Det måske længe siden, men har du nogle gode råd til/ eller hvordan du lige taklet modulet?

Jeg synes også, B3 var enormt svært, men jeg er heller ikke en ørn til kemi. Jeg brugte rigtig meget “Ninja Nerds” og “Amoeba Sisters” på Youtube. Amoeba Sisters er små tegnefilm, der hjælper meget til de biologiske processer, hvor Ninja Nerds er mega skarpe på fysiologien. Det er lange, grundige videoer, men de er så absolut tiden værd, hvis I spørger mig :blush:

Herudover havde jeg også gavn af at læse i den danske “Biokemi”-bog af Vibeke Borup fremfor Marks.

2 Synes om

Hej @Medicin2121,

Jeg skal ærligt indrømme at mine læsemakkere har en del af æren for at det modul gik fint for mig. Jeg synes det var svært. Jeg forstod ikke hvad der foregik på det modul. Jeg forstod ikke relevansen for mit kommende lægevirke. Og jeg forstod ikke at folk synes det var så let.
Men jeg lærte at hvile i at jeg bare måtte huske tingene udenad (selvom jeg absolut bedst kan lide at forstå). Så citronsyrecykles blev en remse hvor forbogstaverne i remsen var forbogstaverne i enzymerne osv.
Biokemi var min læsemakker virkelig hård til så han kunne lære mig sammenhængen mellem de forskellige “kaskader” og hvordan de kunne påvirke hinanden.
Jeg læste også i den danske Biokemi-bog. Er modstander af, at pensumbogen er engelsk når der en rigtig god dansk pensumdækkende bog. Så hvis du synes Marks besværliggør tingene fordi den er engelsk så snup den danske bog uden at blinke.

Til dit videre studie- og lægeliv kan jeg berolige med at jeg aldrig sidenhen har stødt på stregformlerne for de 20 aminosyrer, jeg har aldrig skulle bruge citronsyrecykles eller betaoxidation til noget klinisk eller for den sags skyld haft brug for at regne kemiske formler på den måde man gør på B3.
I bund og grund synes jeg modulet bør omtænkes totalt. Jeg tror få kliniske læger kan se relevansen af at kunne de 20 aminosyres kemiske stregformler udenad.
Så rådet kan være at hvile i at du godt kan klare studiet selvom B3 synes svært for dig og at du i dit lægevirke næppe får brug for (ret meget) viden fra det modul.
(Intet af dette er skrevet for at demotivere dig eller lign., men mere fordi jeg føler med dig og kan sagtens huske hvordan jeg selv havde det på det modul).

God vind med det og i øvrigt super gode råd Sidsel kommer med. Jeg brugte ikke de kanaler, men jeg tror det kunne have hjulpet hvis jeg gjorde.

Dbh.
KmK

1 Synes om

Tak @KirurgenmedK og @SidselMarie for de uddybende svar og gode råd begge to :slight_smile:
Det beroliger mig også at andre har svært ved faget og jeg ikke er alene

Læseplan, B3 - Biokemibogen.pdf (37.0 KB)

Jeg har fundet den læseplan, jeg selv lavede til den danske biokemibog. Der er en del sider at læse, men den dækker modulet rigtig godt :blush:

1 Synes om